J.P. Morgan: «Γλυκοκοιτάζει» το Bitcoin καθώς αξία του θα μπορούσε να τριπλασιαστεί, αποτελώντας πρόκληση για τον χρυσό

J.P. Morgan: «Γλυκοκοιτάζει» το Bitcoin καθώς αξία του θα μπορούσε να τριπλασιαστεί, αποτελώντας πρόκληση για τον χρυσό
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για χρόνια η J.P. Morgan ήταν επιφυλακτική σχετικά με το Bitcoin. Τώρα φαίνεται να αλλάζει γνώμη.

του Jeff John Roberts

Μια ομάδα αναλυτών στην ομάδα Global Markets Strategy της J.P. Morgan υποστηρίζει ότι το Bitcoin αναδεικνύεται ως εναλλακτική του χρυσού μεταξύ των millenials, προβλέποντας «διπλασιασμό ή τριπλασιασμό» της τιμής του κρυπτονομίσματος εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.

Η πρόβλεψη, η οποία κυκλοφόρησε σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, είναι αξιοσημείωτη δεδομένου του σκεπτικισμού της τράπεζας έναντι του Bitcoin, όταν ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon το χαρακτήρισε «απάτη» το 2017 και είπε ότι θα απολύσει ως «ηλίθιο» όποιον το εμπορεύεται.

Η ανοδική πρόβλεψη της J.P. Morgan οφείλεται εν μέρει στην πρόσφατη απόφαση της PayPal να προσφέρει Bitcoin στους πελάτες της και την πρόσφατη κίνηση της Square να προσθέσει 50 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονόμισμα στον ισολογισμό της.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τη θέση της, ωστόσο, είναι η δημογραφική τάση όπου οι νεότερες γενιές επιλέγουν το Bitcoin έναντι του χρυσού. «Οι γηραιότερες ομάδες επενδυτών προτιμούν τον χρυσό, ενώ οι νεότερες ομάδες προτιμούν το Bitcoin ως ‘εναλλακτικό’ νόμισμα», λέει το σημείωμα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τον χρυσό μακροπρόθεσμα – με σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές για το Bitcoin.

Ωστόσο, ως ποσοστό των συνολικά επενδεδυμένων κεφαλαίων, ο χρυσός εξακολουθεί να ξεπερνά το Bitcoin με λόγο δέκα προς ένα. Όπως σημειώνει η J. Morgan, η αξία των ETF του χρυσού και του Bitcoin είναι περίπου ίση, αλλά ο χρυσός αξίζει συνολικά 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια (έναντι 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Bitcoin) επειδή μεγάλες ποσότητες διατηρούνται με τη μορφή ράβδων και νομισμάτων.

Το Bitcoin διαπραγματεύεται σήμερα περίπου στα 13.000 δολάρια. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το υψηλό όλων των εποχών των σχεδόν 20.000 δολαρίων, το οποίο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της φούσκας των κρυπτονομισμάτων στα τέλη του 2017, μετά την οποία το Bitcoin έπεσε στα 3.400 δολάρια το επόμενο έτος. Η τρέχουσα άνοδος των τιμών ήταν πιο σταθερή, ωστόσο, με το Bitcoin να παραμένει πάνω από τα 10.000 δολάρια για ένα άνευ προηγουμένου τρίμηνο.

Η J.P. Morgan εφιστά την προσοχή, ωστόσο, παρατηρώντας ότι, «στο εγγύς μέλλον, το Bitcoin φαίνεται μάλλον υπερτιμημένο και ευάλωτο για τα κέρδη που πιστεύουμε».

Αλλά οι αναλυτές προσθέτουν επίσης ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για το Bitcoin θα μπορούσαν να βελτιωθούν περαιτέρω λόγω της χρησιμότητάς του ως μηχανισμού πληρωμής σε σύγκριση με το χρυσό.