Jamie Dimon: Οι «ισχυρές δυνάμεις» που απειλούν την οικονομία των ΗΠΑ με ύφεση

Jamie Dimon: Οι «ισχυρές δυνάμεις» που απειλούν την οικονομία των ΗΠΑ με ύφεση
JP Morgan CEO Jamie Dimon looks on during the inauguration of the new French headquarters of US' JP Morgan bank on June 29, 2021 in Paris. - American bank JP Morgan's new trading floor is the latest example of how Brexit is changing Europe's financial landscape since January. (Photo by Michel Euler / POOL / AFP) Photo: AFP

του Tristan Bove

Ο Jamie Dimon αλλάζει τη στάση του σχετικά με τις πιθανότητες να υπάρξει ύφεση, καθώς ακόμη και οι μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής φαίνονται ανίσχυρες να σταματήσουν τις εξελίξεις.

Πριν από ένα χρόνο, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase εξέδωσε μια αισιόδοξη, σίγουρη πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία το 2022 και το 2023. Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο Dimon αποκάλεσε την κυκλοφορία των εμβολίων, την υψηλή εξοικονόμηση των καταναλωτών και μια πιθανή μεγάλη αύξηση στις δημόσιες δαπάνες μια «χρυσή στιγμή» για την οικονομία των ΗΠΑ.

«Είναι πολλά τα χρήματα και είναι βέβαιο ότι αυτό θα προκαλέσει μια άνθηση της οικονομίας», είπε ο Dimon τον περασμένο Απρίλιο σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Αλλά ακόμα και για τον Dimon, αυτή η στιγμή αρχίζει πλέον να μοιάζει όλο και λιγότερο με παραμύθι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο Dimon είπε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός και η επιθετική στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στη νομισματική πολιτική θα μπορούσαν να συνδυαστούν για να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες ύφεσης.

Ο Dimon εξακολουθεί να προβλέπει μια σχετικά ισχυρή και αναπτυσσόμενη οικονομία για το υπόλοιπο του 2022, αλλά είπε ότι είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι για το μέλλον πέρα από αυτό. Ο διευθύνων σύμβουλος συνέκρινε την απειλή του πληθωρισμού και της αυστηρής νομισματικής πολιτικής με «σύννεφα καταιγίδας στον ορίζοντα που μπορεί να εξαφανιστούν, μπορεί και όχι».

Όταν ρωτήθηκε εάν η ύφεση ήταν μια πιθανότητα, ο Dimon απάντησε: «Ασφαλώς».

Ο Dimon απέφυγε να εκφράσει την πλήρη βεβαιότητα ότι η ύφεση ήταν αναπόφευκτη, αλλά η αλλαγή στις προβλέψεις του είναι μια υπενθύμιση του πόσο ασταθές είναι το οικονομικό τοπίο και πόσο ευάλωτο μπορεί να είναι σε εξωτερικές γεωπολιτικές δυνάμεις.

Ο Dimon συγκαταλέγεται μεταξύ των δισεκατομμυριούχων, των επενδυτών και των οικονομολόγων που προειδοποιούν για πιθανή ύφεση.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers έγραψε πρόσφατα σε άρθρο της Washington Post ότι το τρέχον κλίμα είναι τρομακτικά παρόμοιο με άλλες περιόδους πριν από την ύφεση, ενώ την περασμένη εβδομάδα αναλυτές από την Bank of America εξέδωσαν μια έκθεση που προέβλεπε ένα όλο και πιο αναπόφευκτο «υφεσιακό σοκ».

Παρότι ο ίδιος ο Dimon απέφυγε να χαρακτηρίσει την ύφεση αναπόφευκτη, η τράπεζά του φαίνεται να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Στην πρώτη της έκθεση κερδών για το 2022, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, η JPMorgan Chase αποκάλυψε ότι είχε δεσμεύσει 902 εκατομμύρια δολάρια σε πιστωτικά αποθεματικά, «σε μεγάλο βαθμό λόγω των υψηλότερων πιθανοτήτων για αρνητικές εξελίξεις».