John Paulson: Τα κρυπτονομίσματα είναι περιορισμένη προσφορά του τίποτα, επενδύστε σε χρυσό

John Paulson: Τα κρυπτονομίσματα είναι περιορισμένη προσφορά του τίποτα, επενδύστε σε χρυσό
09/07/10 Day 8 of the US Open Day session: John Paulson. The founder and president of Paulson & Co.
«Θα έλεγα ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μια φούσκα. Θα τα χαρακτήριζα ως περιορισμένη προσφορά του τίποτα» είπε ο Paulson

Λάβρος κατά των κρυπτονομισμάτων ήταν ο John Paulson σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, ενώ κατηύθυνε τους επενδυτές προς… τον χρυσό.

Ειδικότερα, ο δισεκατομμυριούχος, που έγινε ευρύτερα γνωστός από το «σορτάρισμά» του στα subprimes loans, παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για τις αγορές και το μέλλον της επενδυτικής κοινότητας.

Αν μη τι άλλο, μια συνέντευξη με τον μεγαλόμετοχο της Τράπεζας Πειραιώς πάντα είναι ενδιαφέρουσα.

Σε ό,τι αφορά το δικό του επενδυτικό μέλλον είπε: «… Τώρα δεν χρειάζεται να γράφω αναφορές ή να ταξιδεύω για να συναντηθώ με επενδυτές ή να ανησυχώ για την εξισορρόπηση κεφαλαίων ή φορολογικά ζητήματα άλλων ανθρώπων και τέτοια πράγματα. Έχω εστιάσει μόνο στο investing, πράγμα που μου αρέσει να κάνω».

Σε σχέση με τις αγορές, ο Paulson εντοπίζει σημάδια που δείχνουν ότι διανύουμε περίοδο φούσκας… «Αναγνωρίζω σημάδια υπερβολικής κερδοσκοπίας. Οι επενδυτές αναζητούν τον γρήγορο πλουτισμό και αγοράζουν με βάση φήμες. Και μετά κυνηγούν τις επενδύσεις που… ανεβαίνουν και τελικά αυτές οι επενδύσεις ξεφουσκώνουν. Και μετά χάνουν χρήματα».

Για τον Paulson, «ο χρυσός τα καταφέρνει πολύ καλά σε περιόδους πληθωρισμού. Η τελευταία φορά που η καμπύλη της τιμής του χρυσού ήταν παραβολική ήταν τη δεκαετία του 1970, όταν είχαμε επί δύο χρόνια διψήφιο πληθωρισμό. Ο λόγος για τον οποίο ο χρυσός γίνεται παραβολικός είναι ότι βασικά υπάρχει τελεί σε σπάνη. Πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο της τάξης πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το συνολικό ποσό των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων είναι κοντά στα 200 τρισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από το σταθερό εισόδημα. Προσπαθούν να ξεφύγουν από μετρητά. Και το πλέον λογικό μέρος για να κατευθυνθούν είναι ο χρυσός. Ναι, ο χρυσός είναι καλή επένδυση τώρα».

«Δεν είμαι οπαδός των κρυπτονομισμάτων»

Σε ό,τι αφορά τη νέα επενδυτική τρέλα, τα κρυπτονομίσματα, δηλώνει «μη οπαδός». «Θα έλεγα ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μια φούσκα. Θα τα χαρακτήριζα ως περιορισμένη προσφορά του τίποτα. Όταν υπάρχει ζήτηση, η τιμή ανεβαίνει. Αλλά αν η ζήτηση μειωθεί, τότε και η τιμή θα μειωθεί. Δεν υπάρχει εγγενής αξία σε κανένα από τα κρυπτονομίσματα. Τα κρυπτονομίσματα, ανεξάρτητα από το πού διαπραγματεύονται, τελικά θα αποδειχθούν χωρίς αξία. Δεν θα συνιστούσα σε κανέναν να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, αλλά δεν θα τα σορτάρω».