JP Morgan: Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 15 δισ. ευρώ

JP Morgan: Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 15 δισ. ευρώ

Η έκθεση της αμερικανικής τράπεζας για τις ελληνικές τράπεζες που δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητο το «κούρεμα» για τους κατόχους senior bonds.

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan καταθέτει τις δικές της εκτιμήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και αναφέρει ότι συνολικά θα χρειαστούν 15 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan δεν θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει bail in στο σύνολο των κατόχων senior μη ασφαλισμένων ομολόγων. Μάλιστα σημειώνει πως η αγορά δεν έχει ενιαία άποψη για το ποσοστό ανάκτησης κάθε ομολόγου κάτι το οποίο από τον οίκο αποδίδεται στο γεγονός πως η εύρεση κεφαλαίων από την ιδιωτική αγορά είναι εφικτή εναλλακτική για κάποιες τράπεζες. Αλλωστε ο οίκος επισημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια εντός της σχετικής οδηγίας (BRRD) που επιτρέπουν σε κάποιες τράπεζες μεγαλύτερη ευελιξία στο να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να αποφύγουν την εκκαθάριση (resolution).

Με βάση την ερμηνεία της οδηγίας BRRD, το ρίσκο για τους κατόχους senior τίτλων επισημαίνει η JP Morgan σε βραχυ/μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για κάποιες τράπεζες μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο από άλλες. Και ενώ υπάρχουν διαφορές στις αποτιμήσεις των ομολόγων που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι τιμές όλων κατά περίπου 15 μονάδες βάσης, κίνηση που αντανακλά προσδοκίες για πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα για τους κατόχους.

Δεδομένων των συνθηκών, μπορεί να ανακύψει ένα σενάριο κατά το οποίο το bail in θα αποφευχθεί για ορισμένες τράπεζες, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, αν οι ιδιώτες επενδυτές προσφέρουν κεφάλαια να καλύψουν το έλλειμμα που θα προκύψει από το AQR στο βασικό σενάριο.

Σύμφωνα με ερμηνεία της BRRD κατά την JP Morgan, η διαδικασία θα τρέξει ως εξής: οι τράπεζες θα λάβουν ένα συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων (για να καλύψουν τις ανάγκες του AQR και του βασικού σεναρίου) και προληπτική κεφαλαιακή ενίσχυση από το πρόγραμμα διάσωσης (για να καλύψουν τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ανάγκες).

Οι κεφαλαιακές ανάγκες συνολικά είναι της τάξης των 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προηγούμενη ανάλυση εκ των οποίων η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ.

Υπολογίζει σε 8% τον πήχυ για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 και θεωρεί την αναμενόμενη εξέλιξη του ΑΕΠ ως τη βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση των προβλέψεων. Με βάση την περσινή άσκηση της ΕΚΤ, η ελληνική οικονομία αναμενόταν να αναπτυχθεί αθροιστικά κατά 7,3% για τα έτη 2014-2016).

Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το βασικό σενάριο περιορίζει το ποσοστό στο 6,4%. Για να υπολογίσει τις επιπλέον προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια, τρέχει τρία σενάρια:

Το πρώτο υπολογίζει αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης του δείκτη NPLs και ίδιο επίπεδο κάλυψης (περίπου 50%). Αντιστρόφως με βάση το δεύτερο και το τρίτο σενάριο υπολογίζει αύξηση του δείκτη των NPLs κατά 15 και 20 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, από τα παραπάνω προκύπτουν:

Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει κεφαλαιακές ανάγκες στο πρώτο και δεύτερο σενάριο και χρειάζεται 600 εκατ. στο τρίτο.

Η Alpha Bank επίσης δεν έχει κεφαλαιακές ανάγκες στα δύο πρώτα σενάρια αλλά χρειάζεται 800 εκατ. στο τρίτο.

Η Eurobank χρειάζεται 1,2 δισ. στο πρώτο, 1,8 δισ. ευρώ στο δεύτερο και 2,5 δισ. στο τρίτο.

Η Τράπεζα Πειραιώς χρειάζεται 300 εκατ. ευρώ στο πρώτο, 1,2 δισ. στο δεύτερο και 2,1 δισ. στο τρίτο.

Σύμφωνα πάντα με τη JP Morgan, περισσότερες πιθανότητες (baseline senario) έχει να προκύψει κάτι ανάμεσα στο σενάριο 2 και 3 και το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα να βρίσκεται στα 4 δισ. ευρώ.