JP Morgan: Η παραλλαγή Όμικρον πρέπει να ονομαστεί Ωμέγα – Αγοράστε μετοχές στα χαμηλά

JP Morgan: Η παραλλαγή Όμικρον πρέπει να ονομαστεί Ωμέγα – Αγοράστε μετοχές στα χαμηλά
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η Όμικρον θα μπορούσε να είναι καταλύτης για την κλίση (όχι την επιπέδωση) της καμπύλης απόδοσης και το rotation από τις μετοχές ανάπτυξης στις μετοχές αξίας»

Η πρόσφατη αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19 μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές μια ευκαιρία ώστε να τοποθετηθούν ξανά στα χρηματιστήρια ενόψει του ενδεχομένου μιας αντιστροφής τάσης στις συναλλαγές εμπορευμάτων, υποστηρίζει η JPMorgan Chase & Co.

Παρότι η νέα, αφρικανική παραλλαγή ίσως είναι πιο μεταδοτική, τα πρώτα δείγματά της, βάσει των νοσούντων, «δείχνουν» ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο η Δέλτα – κάτι που ταιριάζει και ανταποκρίνεται στο ιστορικό μοτίβο που εμφανίζουν οι ιοί παλαιόθεν…

Και αυτό το «γεγονός» μπορεί να εξελιχθεί σε game changer για τις αγορές, αφού πιθανόν να σηματοδοτήσει ότι το τέλος της πανδημίας είναι ορατό στον ορίζοντα.

«Η Όμικρον θα μπορούσε να είναι καταλύτης για την κλίση (όχι την επιπέδωση) της καμπύλης απόδοσης και το rotation από τις μετοχές ανάπτυξης στις μετοχές αξίας» ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας, προσθέτοντας: «Θεωρούμε την πρόσφατη πτώση σε αυτούς του κλάδους μια ευκαιρία να αγοράσουμε στα χαμηλά κυκλικά προϊόντα και εμπορεύματα, αλλά και να τοποθετηθούμε για υψηλότερες αποδόσεις σε ομόλογα».

Αναστάτωση στις αγορές

Η εμφάνιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού έχει αναστατώσει τις αγορές τις τελευταίες ημέρες, με πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο να εντείνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. 

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι υγειονομικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να καταλήξουμε σε ετυμηγορία για την Omicron, με πολλούς ειδικούς να αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή είναι πιο θανατηφόρα σε σχέση με άλλα στελέχη. 

Στο μεταξύ, οι μετοχές παγκοσμίως υποχωρούν και η αστάθεια εκτοξεύεται καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή του Covid.

Η JPMorgan νωρίτερα μέσα στο 2021 είχε υποστηρίξει την ενίσχυση των συναλλαγών ενώ υπερασπίστηκε τις μετοχές αξίας. Σύμφωνα με την τράπεζα, οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στην απειλή της παραλλαγής Δέλτα.

«Η Όμικρον θα μπορούσε να μετατρέψει τον ιό σε μια εποχική γρίπη» αναφέρει η JP Morgan και καταλήγει: «Αν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, ο ΠΟΥ θα έπρεπε να είχε παραλείψει όλα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου και να πάει κατευθείαν στο Ωμέγα».