JP Morgan: Οι θεσμικοί εγκαταλείπουν το Bitcoin για το Ethereum- Ποιοι είναι οι λόγοι

JP Morgan: Οι θεσμικοί εγκαταλείπουν το Bitcoin για το Ethereum- Ποιοι είναι οι λόγοι
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στον δρόμο της εγκατάλειψης του Bitcoin οδεύουν οι θεσμικοί επενδυτές, αναφέρει η JP Morgan

Στον δρόμο της εγκατάλειψης του Bitcoin οδεύουν οι θεσμικοί επενδυτές επιλέγοντας το Ethereum, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η αμερικανική JP Morgan, η οποία επισημαίνει πως αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη για μια σειρά από λόγους.

Κατ’ αρχάς, η επενδυτική τράπεζα προκρίνει το Ethereum ως απόθεμα αξίας.

Το οικοσύστημα του Ethereum υποστηρίζει τις έξυπνες συμβάσεις ενώ παρέχει στους developers εργαλεία δημιουργίας εφαρμογών.

Τα περισσότερα apps αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) «χτίζονται» στο δίκτυο Ethereum και τα περισσότερα NFTs που εκδίδονται αγοράζονται με token του. Εύλογα, ο μεγαλύτερος αριθμός συναλλαγών σε Ethereum έναντι του Bitcoin αντικατοπτρίζει αυτήν την εικόνα.

Το Ethereum μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση πληροφοριών, με ασφάλεια και ιδιωτικότητα, σε ένα αποκεντρωμένο ledger.

Και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να γίνουν token και να τύχουν διαπραγμάτευσης.

Αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα Ethereum έχει τη δυνατότητα να γίνει μια μεγάλη αγορά αξιόπιστων πληροφοριών.

Τα σημάδια

Σε ό,τι αφορά τώρα το Bitcoin, η JP Morgan διαπιστώνει έλλειψη ζήτησης από τους θεσμικούς που τείνουν να χρησιμοποιούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να αποκτήσουν έκθεση στο δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα.

Όπως εξηγεί η επενδυτική τράπεζα, σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον, όταν η ζήτηση για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το Bitcoin δεν είναι αδύναμη, η καμπύλη των προθεσμιακών συμβολαίων είναι σε contango (Contango είναι μια κατάσταση όπου η μελλοντική τιμή ενός εμπορεύματος είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη τιμή spot του συμβολαίου κατά τη λήξη).

Τα τυπικά υψηλά (πάνω από 5% σε ετήσια βάση) συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έναντι της spot τιμής είναι συνάρτηση του υψηλού επιτοκίου «χωρίς κίνδυνο» ή του κόστους ευκαιρίας που υποδηλώνεται στις αγορές κρυπτογράφησης.

Ο δανεισμός δολαρίων σε αγορές κρυπτονομισμάτων σημαίνει συνήθως ετήσια επιτόκια 5-10% και αυτό το υψηλό «χωρίς κίνδυνο» επιτόκιο είναι κοινός τόπος στο κερδοσκοπικό trading των futures έναντι της spot τιμής τόσο σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin όσο και σε ethereum.

Προσθέτοντας σε αυτό το αυξημένο κόστος αποθήκευσης «χωρίς κινδύνους» περίπου 2% ετησίως, καθώς και παρόμοια υψηλά κόστη συναλλαγών λόγω του κατακερματισμού στις αγορές, μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει γιατί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παρουσιάζουν spread έως και 10% ετησίως, το οποίο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί σε ένα κανονικό περιβάλλον αγοράς σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin ή ethereum.

Όταν όμως η ζήτηση γίνεται αναιμική, οι προσδοκίες για τις τιμές γίνονται πτωτικές.

Η JPMorgan πιστεύει ότι αυτό είναι αρνητικό σημάδι. Αντίθετα, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα επισημαίνει στο διάγραμμα συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πως το Ethereum παραμένει σε Contango – αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο με ρυθμό 7% σε ετήσια βάση.

Αυτό, όπως συνοψίζει η JP Morgan, «δείχνει πολύ πιο υγιή ζήτηση για το ethereum έναντι του bitcoin από τους θεσμικούς επενδυτές».