JP Morgan: Ο χάρτης των μέτρων για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ευρωζώνη

JP Morgan: Ο χάρτης των μέτρων για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ευρωζώνη
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιατί η πολιτική της Ελλάδας και της Γαλλίας ίσως να είναι οι επιτυχείς μακροπρόθεσμα για την πανδημία και το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν ρισκάρει κανείς να το ακολουθήσει. Σε τι διαφέρει η Δέλτα από τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Οι λοιμώξεις αυξάνονται στην ευρωζώνη, αντανακλώντας την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά καμία χώρα δεν ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην άρση των υπόλοιπων προφυλάξεων και τα περιοριστικά μέτρα αυστηροποιούνται σε ορισμένες χώρες, αλλά μόνο πολύ συγκρατημένα μέχρι στιγμής και σε ορισμένες περιπτώσεις για να αυξηθεί το κίνητρο για τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, εξηγεί η JP Morgan.

Οι κίνδυνοι σημαντικά αυστηρότερων περιορισμών παραμένουν, λόγω της πιθανότητας απότομης αύξησης των κρουσμάτων, ειδικά αν η σχέση μεταξύ των μεταξύ νοσηλειών και λοιμώξεων ενισχυθεί.

Η εξάπλωση της Δέλτα οδηγεί σε νέα αύξηση των λοιμώξεων COVID-19 σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Οι περιπτώσεις (μέσος εβδομαδιαίος όρος) από το χαμηλό επίπεδο των 20 ανά 100.000 πριν από δύο εβδομάδες βρίσκονται περίπου 70 σήμερα και παρότι τα επίπεδα εξακολουθούν να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, οι τάσεις είναι παντού ανοδικές.

Προς το παρόν, οι αποφάσεις περιορισμού που ελήφθησαν δεν αμφισβητούν τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας, με την κινητικότητα να έχει ανακάμψει έντονα και με ελάχιστα σημάδια νέας αδυναμίας. Αλλά, παρόλο που οι νέοι περιορισμοί είναι μέχρι στιγμής μικρής κλίμακας, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν οι χώρες καθώς το κύμα Δέλτα επιταχύνεται πιο έντονα.

Όπως συζητήθηκε, ο κύριος παράγοντας που θα καθοδηγήσει τις αποφάσεις θα είναι πιθανότατα το κατά πόσον η αναμενόμενη αποσύνδεση μεταξύ της σχέσης λοιμώξεων και νοσηλείας θα παραμείνει επιβεβαιωμένη από τα δεδομένα στις χώρες που βρίσκονται βαθύτερα στο κύμα της Δέλτα (κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο).

Αναμφισβήτητα, οι εγχώριες αρχές δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, αλλά μπορεί να μην χρειαστούν πολλά άσχημα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις νοσηλείες για να προκαλέσουν περιορισμούς που είναι πιο επιζήμιοι οικονομικά. Κατά συνέπεια, οι καθοδικοί κίνδυνοι για την πρόβλεψή ανάπτυξης έχουν αυξηθεί, αλλά δεν υπάρχει ακόμη αρκετή ορατότητα για να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις σε αυτό το στάδιο.

Σε γενικές γραμμές, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για χαλάρωση όλων των εναπομεινάντων κανόνων με μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων και να βασίζονται εξ ολοκλήρου στην προσωπική/επιχειρηματική ευθύνη.

Ταυτόχρονα, μόνο πολύ αναλογικά μέτρα επιβάλλονται και πιο αργά από ό,τι σε προηγούμενα κύματα. Σε αρκετές χώρες, η στρατηγική συνεχίζει να βασίζεται στην προσέγγιση των ανθρώπων με την εκστρατεία εμβολιασμού και στην παροχή κινήτρων για υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (το πράσινο πάσο της ΕΕ αποτελεί καλό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης).

Το τελευταίο δεν αποτελεί εξ ολοκλήρου έκπληξη, καθώς πολλές χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη διευκολύνει ορισμένες δραστηριότητες με τη χρήση δελτίων COVID, παρέχοντας έτσι αυτόματο κίνητρο για τον εμβολιασμό. Αυτό είναι πιθανό να επεκταθεί, αλλά τα κύρια ερωτήματα είναι κατά πόσον αυτό θα προκαλέσει κάποιες βραχυπρόθεσμες διαταραχές (π.χ. καθιστώντας δυσκολότερο για τους μη εμβολιασμένους να κάνουν ορισμένα πράγματα μέχρι να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή αποθαρρύνοντας τον τουρισμό) και αν αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί με κάποια από τα πιο συνήθη περιοριστικά μέτρα.

Η διαφορά με τα προηγούμενα κύματα

Υπάρχει ευρεία αναγνώριση ότι αυτό το κύμα διαφέρει ουσιαστικά από τα προηγούμενα, καθώς μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων, έχουν εμβολιαστεί, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα. Ως εκ τούτου, οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότεροι σε σχέση με το επίπεδο των λοιμώξεων.

Ταυτόχρονα, η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταργήσει όλα τα εναπομείναντα προληπτικά μέτρα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυσπιστία. Σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, οι παρεμβάσεις παρέμειναν σταθερά σε ισχύ (π.χ. μάσκα, κοινωνική αποστασιοποίηση, συμβουλές για εργασία από το σπίτι) και λαμβάνονται πρόσθετα μετρημένα μέτρα σε ορισμένες χώρες. Αυτά διαφέρουν ως προς τα κίνητρα, με την Πορτογαλία και τις Κάτω Χώρες να έχουν λάβει πιο τυποποιημένα μέτρα, ενώ η Γαλλία και η Ελλάδα εστιάζουν σε κανόνες για την ενίσχυση του ποσοστού εμβολιασμού. Η γαλλική προσέγγιση είναι πιθανό να είναι ελκυστική και για άλλες χώρες.

Οι εναλλακτικές στρατηγικές των ευρωπαϊκών χωρών

Πορτογαλία: Η Δέλτα εξαπλώθηκε νωρίς στην Πορτογαλία. Η αντίδραση της κυβέρνησης βασίζεται σε ένα κλιμακωτό σύστημα. Οι δήμοι υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου αντιμετωπίζουν πρόσθετους κανόνες: κλείσιμο των εστιατορίων στις 10.30 μ.μ. (έναντι της 1 π.μ.), χαμηλότερα όρια χωρητικότητας σε εκδηλώσεις (π.χ. γάμοι, παραστάσεις), νωρίτερα κλεισίματα καταστημάτων (π.χ. 9μμ τις καθημερινές) και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 έως τις 6:00 το πρωί. Από τη θετική πλευρά, οι λοιμώξεις στην Πορτογαλία αυξάνονται πιο αργά σε σύγκριση με ορισμένες άλλες χώρες.

Ισπανία: Μετά το πρώτο κύμα την άνοιξη του 2020, η Ισπανία είναι ιδιόμορφη για τη σχετικά πιο χαλαρή προσέγγισή της όσον αφορά τους περιορισμούς (σε σύγκριση με το μέσο όρο). Το σύστημα παραμένει τυχαίο, καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις περιφερειακές αρχές παράγουν μεγάλη ετερογένεια. Η πρόσφατη απότομη αναζωπύρωση των περιπτώσεων – κυρίως μεταξύ του νεότερου μη εμβολιασμένου πληθυσμού – οδήγησε στην εκ νέου επιβολή ορισμένων μετριοπαθών περιορισμών (με στόχο την εσωτερική φιλοξενία / ψυχαγωγία) σε μια μειοψηφία περιφερειών. Η έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης από την κεντρική κυβέρνηση καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί, αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να εστιάζουν την εκστρατεία εμβολιασμού στον νεότερο πληθυσμό.

Ολλανδία: Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η απότομη αύξηση των λοιμώξεων σημειώθηκε κυρίως στα πάρτι και στη νυχτερινή διασκέδαση. Παραδέχεται ότι οι εμβολιασμοί προστατεύουν τους ευάλωτους και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά ανησυχεί ότι οι υψηλές μολύνσεις εξακολουθούν να εγκυμονούν κινδύνους (π.χ. από νέες μεταλλάξεις του ιού, “long – COVID”, για τους ανεμβολίαστους) και ότι οι πιέσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να αυξηθούν. Αυτό έχει οδηγήσει σε ορισμένους νέους περιορισμούς, με εξαίρεση για τους πλήρως εμβολιασμένους επισκέπτες. Επιβάλλονται παρόμοιοι κανόνες απόστασης και εισόδου για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Κατά τα άλλα γίνεται έκκληση να κρατηθούν τα πάρτι μικρά και να υπάρχει προσοχή.

Γαλλία: Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ, οι οποίες απαιτούν από τα άτομα να προσκομίσουν αποδεικτικό εμβολιασμού (ή ένα πρόσφατο τεστ PCR). Οι κανόνες αυτοί ξεκινούν στα μέσα Αυγούστου. Νωρίτερα οι απαιτήσεις για εμβολιασμό ή να έχουν αρνητικό τεστ εισήχθησαν σε κινηματογράφους, θέατρα, μουσεία και παρόμοιους χώρους. Σαφώς, ο στόχος είναι να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Υπάρχουν επίσης υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για ορισμένες ομάδες όπως οι π.χ. εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ενώ αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα με την ενίσχυση της χρήσης των εμβολίων, οι απαιτήσεις μπορεί να εμποδίσουν ορισμένες δραστηριότητες πολύ βραχυπρόθεσμα για όσους εξακολουθούν να εμβολιάζονται. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτός είναι μάλλον μικρός.

Ελλάδα: Η ελληνική προσέγγιση φαίνεται να είναι παρόμοια με τη γαλλική, με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για όσους εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη και περιορισμένη πρόσβαση (π.χ. σε εστιατόρια) για όσους δεν διαθέτουν κάρτα COVID.

H JP Morgan θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας να μετρηθούν οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων σε άλλες χώρες όπου οι μολύνσεις εξακολουθούν να είναι χαμηλές, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Γερμανία: Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Γερμανία ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη στις υψηλότερες λοιμώξεις και επέβαλε πολύ αυστηρό lockdown, παρόλο που το κύμα της ήταν σχετικά μέτριο. Το κλιμακωτό σύστημα βασίστηκε εξ ολοκλήρου στην 7ήμερη επίπτωση σε τοπικό επίπεδο. Στο μέλλον, ο φορέας δημόσιας υγείας (Ινστιτούτο Robert Koch) φέρεται να επεξεργάζεται προτάσεις για να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα σε άλλους δείκτες, όπως οι νοσηλείες. Ωστόσο, η 7ήμερη επίπτωση πιθανότατα θα παραμείνει ένας σημαντικός δείκτης. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι τι είδους περιορισμούς θα επιβάλει η Γερμανία και πού θα βρίσκονται τα σημεία ενεργοποίησης. Ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί, καθιστώντας τη γαλλική προσέγγιση ελκυστική, αλλά η Γερμανία έχει απορρίψει μέχρι στιγμής τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς (ακόμη και για ορισμένες ομάδες).

Ταυτόχρονα, η Γερμανία είχε ήδη ευκολότερους κανόνες για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, κάτι που θεωρήθηκε από ορισμένους ως νομικά αναγκαίο (δηλ. οι προσωπικές ελευθερίες δεν μπορούν να περιοριστούν χωρίς σοβαρό λόγο). Ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση είναι δυνατή εάν νέοι περιορισμοί επιβληθούν καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις. Ως εκ τούτου, ένας συνδυασμός της γαλλικής προσέγγισης και ορισμένων τυπικών περιορισμών μπορεί να είναι το πιθανότερο σενάριο για τη Γερμανία.

Ιταλία: Στην Ιταλία, τα πρώτα στάδια του κύματος Δέλτα προκαλούν συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση των αυτόματων κανόνων που διέπουν ένα περιφερειακό σύστημα, το οποίο προς το παρόν δεν ισχύει πλέον λόγω της πολύ χαμηλής επίπτωσης και της χαμηλής πληρότητας των ΜΕΘ. Η ιδέα είναι να επισημοποιηθεί ένας βασικός ρόλος για την κατάληψη των νοσοκομείων / ΜΕΘ σε αντίθεση τα περιστατικά, ενόψει της αποσύνδεσης μεταξύ των περιστατικών και της σοβαρότητας της νόσου. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί τους εμβολιασμούς και στον νεότερο πληθυσμό, ο οποίος αποτελεί πλέον την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων. Δεν υπάρχουν επί του παρόντος σχέδια για την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών, ελλείψει ουσιαστικού αντίκτυπου στο σύστημα υγείας, αλλά η πρόσφατη πρόταση Μακρόν για ένα πράσινο πάσο για διάφορες δραστηριότητες (πέρα από τα ταξίδια) έχει επίσης προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον.