JPMorgan: Το τίμημα της επιτυχίας και η σκιά του Ντάιμον

JPMorgan: Το τίμημα της επιτυχίας και η σκιά του Ντάιμον
Η πορεία του Dimon στηρίχθηκε σε ένα μείγμα υπομονής, διαρκούς επαγρύπνησης και διορατικότητας

Το 2005, στην πρώτη του επιστολή ως CEO προς τους μετόχους, ο Jamie Dimon έγραφε ότι «το μέγεθος, η κλίμακα και το εύρος της JPMorgan Chase προσφέρουν τεράστια πλεονεκτήματα». Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, η φράση αυτή μοιάζει σχεδόν ταπεινή. Ο ισολογισμός της τράπεζας είναι πλέον τέσσερις φορές μεγαλύτερος, η χρηματιστηριακή της αξία έχει αυξηθεί πάνω από πέντε φορές και τα κέρδη για φέτος προβλέπεται να είναι επτά φορές υψηλότερα από τότε.

Η JPMorgan Chase έχει ξεφύγει από τον ανταγωνισμό. Σήμερα, με κεφαλαιοποίηση άνω των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αξίζει όσο οι τρεις μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της, Bank of America, Goldman Sachs και Morgan Stanley, μαζί. Όμως η επιτυχία αυτή φέρνει μαζί της ένα παράδοξο: μπορεί να συνεχίσει να κερδίζει; Και αν ναι, είναι μήπως… υπερβολικά μεγάλη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιτυχία και οι προκλήσεις του «Fortress balance sheet»

Η πορεία του Dimon στηρίχθηκε σε ένα μείγμα υπομονής, διαρκούς επαγρύπνησης και διορατικότητας. Το πιο διάσημο παράδειγμα ήταν πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν η JPMorgan είχε αποφύγει τη μόδα των subprime στεγαστικών δανείων και των πολύπλοκων επενδυτικών οχημάτων εκτός ισολογισμού – επιλογές που στην αρχή θεωρήθηκαν υπερβολικά συντηρητικές, αλλά τελικά αποδείχθηκαν στρατηγικά αριστουργήματα.

Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε μια φιλοσοφία που ο Dimon ονόμασε «fortress balance sheet»: να είναι πάντα έτοιμοι για τα χειρότερα, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν όταν οι άλλοι δεν μπορούν. Μετά το 2008, η τράπεζα κέρδισε δισεκατομμύρια αγοράζοντας τίτλους που οι άλλες τράπεζες ξεπουλούσαν πανικόβλητες.

Η απειλή της υπερβολικής επιτυχίας

Παρά τις αποτυχίες, όπως η υπόθεση του «London Whale» και η εξαγορά της προβληματικής fintech Frank, η πορεία της JPMorgan ήταν σταθερά ανοδική. Το πρόβλημα, ωστόσο, σήμερα είναι διαφορετικό: η ίδια της η επιτυχία.

Η μετοχή της τυγχάνει διαπραγμάτευσης σε εξαιρετικά υψηλή αποτίμηση, περίπου 2,4 φορές την καθαρή λογιστική αξία (book value). Αυτό σημαίνει ότι οι επαναγορές ιδίων μετοχών, που είναι συνήθης τρόπος διάθεσης κεφαλαίου, γίνονται πλέον ασύμφορες – πληρώνοντας υπερδιπλάσια τιμή για να αγοράσουν πίσω μετοχές από τους μετόχους. Όπως είπε και ο ίδιος ο Dimon σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη: «Κανείς δεν θα με πείσει ότι αυτό είναι ιδιοφυές».

Παράλληλα, η JPMorgan κάθεται πάνω σε πλεονάζοντα κεφάλαια περίπου 60 δισ. δολαρίων – μια «πολυτέλεια» που, αν δεν αξιοποιηθεί σωστά, θα μειώσει την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE).

Οι επιλογές δεν είναι εύκολες: νέες εξαγορές στις ΗΠΑ μπλοκάρονται από περιορισμούς ανταγωνισμού, ενώ στο εξωτερικό οι τελευταίες επενδύσεις σε fintech, όπως στη Viva Wallet στην Ευρώπη, έχουν οδηγήσει σε νομικές διαμάχες. Το να αυξήσει τον δανεισμό ή να αναλάβει περισσότερους κινδύνους στην αγορά επίσης δεν είναι εύκολο, καθώς οι αγορές είναι ήδη «φουσκωμένες» και η αβεβαιότητα είναι μεγάλη – ιδίως με τον Ντόναλντ Τραμπ ξανά στον Λευκό Οίκο.

Η κληρονομιά Dimon και το επόμενο κεφάλαιο

Η στρατηγική του Dimon έχει μια ενδιαφέρουσα διάσταση: την προσαρμοστικότητα. Το 2023, ο ίδιος σύστησε επισήμως στους επενδυτές το μοντέλο του στρατιωτικού «OODA loop» (Observe, Orient, Decide, Act) – μια συνεχής διαδικασία παρατήρησης, ανάλυσης, απόφασης και δράσης. Δεν είναι μοναδική, αλλά λίγοι μπορούν να την εφαρμόσουν με συνέπεια, όπως έχει κάνει ο Dimon.

Ακόμη και σε τομείς που αρχικά πολέμησε, όπως τα κρυπτονομίσματα (τα οποία είχε χαρακτηρίσει σχήματα Ponzi), η JPMorgan τελικά ανέπτυξε εσωτερικές λύσεις, όπως το JPM Coin, για να προλάβει τις εξελίξεις.

Το ερώτημα όμως παραμένει: μπορεί η τράπεζα να διατηρήσει αυτή τη στρατηγική όταν ο Dimon αποχωρήσει; Οι επενδυτές το φοβούνται, αλλά η ίδια η δομή και η κουλτούρα που έχει χτίσει ίσως αποδειχθούν πιο ισχυρές από ένα πρόσωπο.

Προοπτικές και ρίσκα

Αναλυτές, όπως ο Mike Mayo της Wells Fargo, προβλέπουν ότι η JPMorgan μπορεί να γίνει η πρώτη τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Άλλοι, όπως ο Ebrahim Poonawala της Bank of America, πιστεύουν ότι η μετοχή είναι υποτιμημένη αν συγκριθεί με πρωτοπόρους άλλων κλάδων που διαπραγματεύονται σε ακόμη υψηλότερα premiums.

Όμως όσο ψηλότερα ανεβαίνει η μετοχή, τόσο δυσκολότερο γίνεται να αξιοποιηθεί το πλεονάζον κεφάλαιο, και αυξάνεται ο κίνδυνος λανθασμένων επιλογών.

Στο τέλος, αυτό που μετράει δεν είναι μόνο το μέγεθος. Είναι η διοίκηση, η ψυχραιμία και η ευελιξία – οι ίδιες αρχές που έκαναν την JPMorgan τον κυρίαρχο του παιχνιδιού. Και αυτό είναι κάτι που θα δοκιμαστεί πολύ περισσότερο όταν ο Jamie Dimon, αργά ή γρήγορα, παραδώσει τη σκυτάλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg