Julia Solomatina: Η δύναμη των συμβόλων

Julia Solomatina: Η δύναμη των συμβόλων
Έργα εμπνευσμένα  από τη φιλοσοφία του Feng Shui και από σύμβολα της Ανατολής, με διάφορες τεχνοτροπίες και συνδυασμούς υλικών όπως τέμπερα, ακρυλικό, λάδι. 

Γεννήθηκε και µεγάλωσε στο Lviv της Ουκρανίας, «µια πανέµορφη πόλη που θεωρείται ένα από τα µεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της χώρας». Από παιδί λάτρευε τη ζωγραφική. Ξεκίνησε να παρακολουθεί µαθήµατα σε studio ζωγραφικής, όµως η επιρροή του πατέρα της, που ήταν µουσικός, την οδήγησε να ακολουθήσει τα χνάρια του. Σπούδασε µουσική, έγινε πιανίστα. Ωστόσο, η µισή καρδιά της πάντα ταξίδευε στα χρώµατα. Της ασκούσε απίστευτη έλξη το βάθος και το παίξιµο των χρωµάτων. «Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ο θείος µου, που ήταν ζωγράφος και σχεδιαστής βιτρό. Τα χρώµατά τους και τα σχέδια, σε συνδυασµό µε την καθαρότητα του γυαλιού, µε µαγνήτιζαν. Έτσι, παρακολουθούσα µουσικές παραστάσεις µε τον πατέρα µου, ενώ µε τον θείο µου επισκεπτόµασταν καλλιτεχνικές εκθέσεις».

Το 1999 ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές. Από την πρώτη στιγµή ερωτεύτηκε το κλίµα και τους ανθρώπους της χώρας και αποφάσισε να ζήσει εδώ. «Η Ελλάδα ήταν πηγή έµπνευσης για εµένα. Αρχικά ζωγράφιζα για χόµπι· ήταν µια εξαιρετικά ευχάριστη απασχόληση. Δεν είχα καταλήξει ότι θα ασχοληθώ αποκλειστικά µε την εικαστική τέχνη, όµως µε τον καιρό συνειδητοποίησα ότι η δουλειά σου είναι η ζωή σου και τη ζωή σου πρέπει να αξίζει να τη ζεις». Τα έργα της άρεσαν σε γνωστούς και φίλους, και αυτό της έδωσε τη δύναµη να ασχοληθεί συστηµατικά µε τη ζωγραφική. Η αποφασιστική στροφή έγινε χάρη στον Chris Petridis, υπεύθυνο Δηµόσιων Σχέσεων στον οργανισµό G.F.C (Greek & Foreign Creators). Της πρότεινε να γίνει µέλος και να συµµετέχει στις οµαδικές εκθέσεις που διοργάνωναν. «Ένας αξιόλογος καλλιτέχνης και άνθρωπος που µε στήριξε στην απόφασή µου να ασχοληθώ συστηµατικά µε τη ζωγραφική, συνδυάζοντας την τέχνη και µε την προσφορά. Αυτό που µας ενώνει, εκτός από την αγάπη για την Τέχνη, είναι να προσφέρουµε µερικά από τα έργα µας σε ανθρώπους και παιδιά µε ειδικές δεξιότητες, διοργανώνοντας εκδηλώσεις γι’ αυτούς». Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγµές στην πορεία της ήταν η συµµετοχή της στην έκθεση για νέους καλλιτέχνες στο µετρό του Συντάγµατος τον Σεπτέµβριο του 2016, όταν το Αττικό µετρό παραχώρησε ειδικό χώρο. «Έκανα αίτηση η οποία εγκρίθηκε και έτσι παρουσίασα τα έργα µου από τις 14/9/2016 µέχρι τις 17/9/2016».

Τα έργα της Julia Solomatina είναι εµπνευσµένα κυρίως από την φιλοσοφία του Feng Shui και από σύµβολα της Ανατολής. Μεγάλες επιφάνειες µε έντονα και ζωντανά χρώµατα, όπου απεικονίζονται συχνά µάτια, φυλαχτά και γούρια, µε διάφορες τεχνοτροπίες και συνδυασµούς υλικών όπως τέµπερα, ακρυλικό, λάδι. «Απευθύνονται σε ανθρώπους που πιστεύουν στη δύναµη των συµβόλων, της θετικής ενέργειας και της χρωµατοθεραπείας, και δηµιουργούν µια ήρεµη και αρµονική ατµόσφαιρα στο χώρο». Την ρωτάω ποιο ρεύµα την επηρέασε στο ξεκίνηµά της. «Η αφηρηµένη τέχνη και ειδικά η αφηρηµένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική. Με εµπνέουν ο Rothko, ο Noland, ο Pollock, ο Kandinsky».  Τα έργα της κοσµούν κατοικίες, ξενοδοχεία, καταστήµατα, γραφεία και επιχειρήσεις και γίνονται κατόπιν παραγγελίας.

Όμως η γνωριµία µας µε την Julia έγινε χάρη στις χειροτεχνίες της. Τα υπέροχα γούρια που έφτιαξε για το 2021, µεσούσης της πανδηµίας, έκαναν τη διαφορά σε µια εποχή που το χρώµα και η θετική ενέργεια είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. «Στις χειροτεχνίες µου χρησιµοποιώ φυσικά υλικά όπως ξύλο, ηµιπολίτιµους λίθους, σπάγγο και κάποιες φορές, σε συνδυασµό µε πιο ψυχρά υλικά, όπως plexiglass και µεταλλικά στοιχεία». Αυτή την περίοδο ετοιµάζει έργα για την πρώτη ατοµική της έκθεση στην Αθήνα και στόχος της είναι στο µέλλον και η αγορά του εξωτερικού.

Η διάθεση των χειροτεχνιών της γίνεται on line, από την πλατφόρµα της skroutz.gr (Julia art creations), ενώ διατίθενται και στο κατάστηµα ΒΚ jewels στη Γλυφάδα. Εδώ θα βρείτε και τα φανταστικά της καπέλα, ζωγραφισµένα στο χέρι, που είναι το απόλυτο must κάθε καλοκαιριού!