Jumbo: Ποιος είναι ο «παιχνιδάς» που πουλούσε ακίνητα σε Κινέζους σπάζοντας τα capital controls

Jumbo: Ποιος είναι ο «παιχνιδάς» που πουλούσε ακίνητα σε Κινέζους σπάζοντας τα capital controls

Ο ίδιος διερευνάται για ενδεχόμενη εμπλοκή σε υπόθεση πώλησης ακινήτων στην Ελλάδα σε Κινέζους μέσω παράκαμψης των capital controls που ισχύουν στην Κίνα. 

Στο μικροσκόπιο των κινεζικών αρχών αλλά και των ελληνικών βρίσκεται υψηλόβαθμο στέλεχος της Jumbo καθώς διερευνάται ενδεχόμενη εμπλοκή του σε υπόθεση πώλησης ακινήτων στην Ελλάδα σε Κινέζους μέσω παράκαμψης των capital controls που ισχύουν στην Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο έχει επιβάλει κεφαλαιακούς περιορισμούς στην προσπάθειά του να ελέγξει την αξία του εγχώριου νομίσματος και να καταστήσει ανθεκτικό τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πρόκειται για αγορές ακινήτων που εξασφαλίζουν στον αγοραστή άδεια παραμονής στη χώρα.

Πριν λίγο καιρό οι Κινεζικές αρχές εντόπισαν ασυνήθιστα υψηλές συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών για αγορές στο εξωτερικό.

Ψάχνοντας την αρχή του νήματος διαπίστωσαν ότι μέσω αυτών των συναλλαγών αγοράζονταν ακίνητα στη χώρα μας από εταιρία συμφερόντων του αντιπροέδρου της Jumbo Ε. Παπαευαγγέλου, με στόχο να αποκτηθεί η «χρυσή βίζα».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας μετά τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες εμπλοκής του σε σκάνδαλο πώλησης ακινήτων σε Κινέζους ενδιαφερόμενους μέσω POS αποφάσισε την αποπομπή του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από τη θέση αντιπροέδρου της εισηγμένης Jumbo.

Ωστόσο αυτές οι συναλλαγές παραβίαζαν τον περιορισμό κεφαλαίων που ισχύει στην Κίνα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί αν και εφόσον υπήρξε παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ε. Παπαευαγγέλου πριν λίγους μήνες είχε επιδοθεί σε μπαράζ αγορών ακινήτων μεταξύ των οποίων και η βίλα του γνωστού εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου, που βγήκε στο σφυρί με τίμημα κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, αλλά και τα τέσσερα ακίνητα του Γιώργου Κούμπα στο Παλαιό Ψυχικό.

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου

Όπως και η οικογένεια Βακάκη έτσι ο Παπαευαγγέλου ξεκίνησε από την παραγωγή παιχνιδιού. Από τον θείο του Χρήστο κληρονόμησε στην δεκεατία του ’70 της παιχνιδοβιομηχανία FINO. To εργοστάσιο της Fino βρισκόταν στην Καλλιθέα, στην οδό Κύπρου εκεί που στεγάζεται σήμερα κατάστημα της Jumbo.

Οι δρόμοι του με τον Απόστολο Βακάκη (σ.σ. η οικογένεια του οποίου είχε την El Greco) ενώθηκαν το 1990 όταν το εργοστάσιο της Fino πέρασε κάτω από την ομπρέλα της Jumbo.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του κ. Παπαευαγγέλου «διαθέτει πολυετή πείρα στον κλάδο και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της JUMBO από το 1995. Είναι πτυχιούχος της Α.Β.Σ.Π Πειραιώς, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1992, είναι Πρόεδρος Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών. Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών). Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Λ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος)».

Διαβάστε ακόμη: Ανακοίνωση Jumbo για τις εξελίξεις της υπόθεσης Παπαευαγγέλου: Δεν έχουμε καμία εμπλοκή