Junko Tabei: Η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το Έβερεστ

Junko Tabei: Η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το Έβερεστ
epa00565444 Mountaineers Junko Tabei (L) from Japan and Pang Duo (R) of China, attend a reception as part of celebrations marking the 30th anniversary of 'The first woman's summit of the world's tallest peak Mt. Everest' in Hanumandhoka Durbar Square in Kathmandu on Tuesday, 01 November 2005. Tabei was the first woman to conquer the 8848 meter high Mt. Everest and Duo of China is first the Chinese woman and second in the world to climb the mountain. EPA/NARENDRA SHRESTHA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Google τιμά τα 80 χρόνια από τη γέννηση της Junko Tabei στο σημερινό της doodle, με ένα όμορφο βίντεο. Η Tabei είχε ξεκινήσει αναρρίχηση από 10 ετών και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του Everest, εν μέσω χιονοστιβάδας, στις 16 Μαΐου 1975.

Η Google τιμά στο σημερινό της doodle τα 80 χρόνια από τη γέννηση της Γιαπωνέζας ορειβάτισσας Junko Tabei, που ήταν η πρώτη γυναίκα που έφτασε στην κορυφή του βουνού Everest. Η Junko Tabei γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1939 και πέθανε στις 20 Οκτωβρίου του 2016.

Καταγόταν από το Miharu στη Fukushima και ήταν η πέμπτη κόρη σε μια οικογένεια επτά παιδιών. Θεωρήθηκε ως ασθενές, αδύναμο παιδί, αλλά ξεκίνησε ορειβασία στην ηλικία των 10 ετών, πηγαίνοντας σε ένα αναρριχητικό ταξίδι στο Mount Nasu. Αν και ενδιαφέρθηκε να κάνει περισσότερη αναρρίχηση, η οικογένειά της δεν είχε αρκετά χρήματα για ένα τόσο ακριβό χόμπι και η Tabei έκανε λίγες αναρριχήσεις κατά τη διάρκεια των ετών του γυμνασίου.

Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε πιο επαγγελματικά με την αναρρίχηση. Ανέβηκε σε βουνά όπως το όρος Fuji στην Ιαπωνία και το Matterhorn στις Ελβετικές Άλπεις, ενώ μέχρι το 1972 η Tabei ήταν ήδη αναγνωρισμένη ορειβάτισσα στην Ιαπωνία. Αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή Ανναπούρνα ΙΙΙ στις 19 Μαΐου 1970, η ομάδα της αποφάσισε να αντιμετωπίσει το όρος Everest. Ωστόσο, έπρεπε να βρεθούν χρήματα και χορηγίες για να μπορέσουν να το καταφέρουν, καθώς ήταν μια απαιτητική αποστολή.

Η Τάμπι βοήθησε να βρεθούν χορηγοί της εκστρατείας, παρόλο που της είπαν συχνά ότι οι γυναίκες «έπρεπε να μεγαλώνουν τα παιδιά». Μια μεγάλη εφημερίδα και μια τηλεοπτική εταιρία δέχτηκαν να τους χρηματοδοτήσουν, ενώ η ομάδα έβαλε και τα δικά της χρήματα. Για να εξοικονομήσουν χρήματα, θα χρησιμοποιούσαν ανακυκλωμένα καθίσματα αυτοκινήτων για να ράβουν αδιάβροχα σακουλάκια και γάντια. Αγόρασαν, επίσης, φτερά χήνας από την Κίνα και έκαναν τις δικές τους υπνόσακους.

Μετά από μια μακρά περίοδο εκπαίδευσης, η ομάδα ξεκίνησε την αποστολή στις αρχές του 1975 όταν ταξίδεψε στο Κατμαντού. Χρησιμοποίησαν την ίδια διαδρομή για να ανέβουν στο βουνό που είχαν πάρει ο Sir Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay το 1953. Στις αρχές Μαΐου, η ομάδα βρισκόταν σε υψόμετρο 6.300 μέτρα όταν μια χιονοστιβάδα τους «χτύπησε». Οι γυναίκες και οι οδηγοί τους θάφτηκαν κάτω από το χιόνι. Η Tabei έχασε τις αισθήσεις της, αλλά κατάφεραν να την τραβήξουν έξω από το χιόνι οι οδηγοί της. Δώδεκα μέρες μετά τη χιονοστιβάδα, στις 16 Μαΐου 1975, με τον οδηγό Ang Tsering, η Tabei έγινε η πρώτη γυναίκα που έφτασε στην κορυφή του Everest.

Ως αποτέλεσμα της επίτευξής της, η Tabei βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχή: έλαβε συγχαρητήρια από τον βασιλιά του Νεπάλ και την ιαπωνική κυβέρνηση, βγήκε σε τηλεοπτική εκπομπή για την αποστολή της και ταξίδεψε την Ιαπωνία κάνοντας προσωπικές εμφανίσεις. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες κατακτήσεις, όπως το βουνό Βίνσον, το υψηλότερο όρος της Ανταρκτικής και πολλά άλλα.

Πηγή: news24/7