JYSK: «Ευχάριστη έκπληξη η ανάπτυξή μας στην ελληνική αγορά»

JYSK: «Ευχάριστη έκπληξη η ανάπτυξή μας στην ελληνική αγορά»
Το επενδυτικό πλάνο, η «πράσινη» ανάπτυξη και οι επιδόσεις του σκανδιναβικού brand στην Ελλάδα.

Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που το σκανδιναβικό brand JYSK έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας και από ότι φαίνεται, όχι μονό κατάφερε να περάσει επιτυχώς τις «παιδικές ασθένειες», αλλά εδραιώθηκε σύντομα στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή που αναζητά ποιοτικές και συνάμα οικονομικές λύσεις για τη διακόσμηση του σπιτιού και του εργασιακού του χώρου.

Η εταιρεία πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ανακοινώνοντας τα σχέδιά για το επόμενο διάστημα, ενώ παρουσίασε στο ευρύ κοινό και κάποια από τα νέα προϊόντα της.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μιας και το ντεμπούτο έγινε το 2015, εν μέσω μνημονίων και capital control, δεν επηρέασε την αναπτυξιακή της πορεία. Τουναντίον, έδωσε χρόνο στη JYSK να κάνει σωστά την τοποθέτησή της, χτίζοντας σταδιακά το brand awareness. Σήμερα διαθέτει 47 καταστήματα στη χώρα μας και ο στόχος είναι ο αριθμός τους να ανέλθει σε 70 -80 σημεία τα επόμενα χρόνια. Κάθε χρόνο ανοίγουν περίπου 8 με 10 νέα JΥSK στην Ελλάδα, νούμερο το οποίο, όπως τόνισε ο Κώστας Δημόπουλος, Sales and Marketing Manager της JΥSK Ελλάδας θα πέσει σε 6-8 καταστήματα, καθώς εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει και το πρόγραμμα ανακαινίσεων που αφορά κυρίως αλλαγή εξοπλισμού και αισθητικών στοιχείων των καταστημάτων. Το νέο μοντέλο, τα λεγόμενα καταστήματα τρίτης γενιάς, δοκιμάστηκε πειραματικά στην Δανία πριν από δύο χρόνια και πλέον θα μεταφερθεί στο σύνολο των καταστημάτων σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η αλυσίδα.

Κώστας Δημόπουλος, Sales and Marketing Manager της JΥSK Ελλάδας
Κώστας Δημόπουλος, Sales and Marketing Manager της JΥSK Ελλάδας

«Όταν μπήκαμε στην ελληνική αγορά το κλίμα δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό για εμπορικές κινήσεις. Στα πλάνα της μητρικής ήταν να δημιουργηθεί πρώτα ένας αριθμός καταστημάτων που θα έδειχναν εάν υπήρχε αποδοχή από τους καταναλωτές ώστε να προχωρήσουμε πιο δυναμικά. Μέσα στο πρώτο δίμηνο είχαμε 4 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας και το feedback που πήραμε από την αγορά ήταν τέτοιο ώστε να συνεχίσουμε τα αναπτυξιακά μας σχέδια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

Σχολιάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις της χρονιάς 2020-2021, μιας και η JΥSK Ελλάδος κλείνει τη χρήση της κάθε 31 Αυγούστου, ο κ. Δημόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού, όπως είπε, η πορεία καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας.

Ο κύκλος εργασιών εκτιμάται στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ, από 39 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο συγκρίσιμων καταστημάτων (αυτά που ήταν σε λειτουργία και στις δύο χρήσεις) η αύξηση των πωλήσεων είναι της τάξης του 7% έως 8%.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις επιδόσεις της ελληνικής αγοράς συγκριτικά με τις υπόλοιπες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως κινείται κοντά στον μέσο όρο των πωλήσεων που πραγματοποιεί η JYSK στις 50 χώρες που έχει παρουσία με συνολικά 3.000 καταστήματα.

«Ξεκινήσαμε πάνω στην κρίση του 2015, χωρίς ιδιαίτερη διαφημιστική προβολή, κάτι το οποίο εκτιμάται ιδιαίτερα από τα κεντρικά. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο που λέμε ότι όλα τα δύσκολα έχουν περάσει και τα καλύτερα είναι μπροστά» κατέληξε.

Επενδύσεις στη βιωσιμότητα

Ειδικό βάρος ρίχνει η διοίκηση της JYSK και στον παράγοντα βιωσιμότητα, καθώς είναι ένα στοιχείο στο οποίο δίνουν έμφαση οι νέοι άνθρωποι ανά τον κόσμο.

«Διαχειριστήκανε άσχημα τη γη για πολύ καιρό και τώρα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των πράξεων μας. Είναι σημαντικό να αφήσουμε κάτι στα παιδιά και εγγόνια μας. Όλες οι εταιρείες μαζί μπορούν να κάνουν πράγματα για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή. Ως JYSK μας ενδιαφέρει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουμε. Έχουμε πολύ φιλόδοξους στόχους για το μέλλον. Θα έλεγα ότι από όταν ξεκινήσαμε έχουμε κάνει αρκετά, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή του ταξιδιού. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε περισσότερα» επεσήμανε ο Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director της JYSK, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά στη συνέντευξη τύπου της Σκανδιναβικής εταιρείας.

Εξήγησε πως η JYSK θα το πετύχει αυτό μέσω της χρήσης βιώσιμων και ανακυκλώσιμων πρώτων υλών – για κάθε δέντρο που κόβεται, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το ξύλο για την κατασκευή προϊόντων, ένα άλλο θα φυτεύεται στη θέση του – μέσω της μείωσης του όγκου των αποβλήτων και συσκευασιών – οι συσκευασίες θα κινούνται στη λογική του reuse- αλλά και της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς τις οποίες θα προσανατολιστεί ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων τις εταιρείας.

«Διαμορφώνονται διαρκώς καινούριες τάσεις και έρχονται στην αγορά καινούρια προϊόντα. Νομίζω πως φέτος το μπάνιο θα έχει την τιμητική του, καθώς μπορείς εύκολα να το ανανεώσεις χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα» δήλωσε ο κ. Pedersen.