Κ. Μεφσούτ (ΔΕΛΤΑ): «Στόχος μας να κάνουμε την καλή διατροφή έναν εύκολο και ρεαλιστικό τρόπο ζωής για όλους»

Κ. Μεφσούτ (ΔΕΛΤΑ): «Στόχος μας να κάνουμε την καλή διατροφή έναν εύκολο και ρεαλιστικό τρόπο ζωής για όλους»
Ο Corporate Affairs & Sustainability Director της ΔΕΛΤΑ, μιλά στο Fortune, μεταξύ άλλων, για την platinum διάκριση που έλαβε η ΔΕΛΤΑ από την EcoVadis, γεγονός που την κατατάσσει στο κορυφαίο 1% των εταιρειών παγκοσμίως σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Για περισσότερες από 7 δεκαετίες, ο Όμιλος ΔΕΛΤΑ υπηρετεί απαρέγκλιτα τον διαχρονικό στόχο της βελτίωσης της διατροφής των Ελλήνων καταναλωτών μέσα από τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας.

Από το πρώτο ομογενοποιημένο φρέσκο γάλα, μέχρι τα πρώτα βρεφικά γιαούρτια με έγκριση του ΕΟΦ και τους πρώτους χυμούς ψυγείου, η ΔΕΛΤΑ βρισκόταν πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή της, γεγονός που υπογραμμίζεται και από την τιμητική βράβευση «Beyond Innovation Award» που έλαβε από τον Economist.

Ο Κωνσταντίνος Μεφσούτ, Corporate Affairs & Sustainability Director της ΔΕΛΤΑ, μιλά στο Fortune για τις επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ που θα τρέξουν μέσα στο 2024 προκειμένου να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός του Ομίλου σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα καλής διατροφής, αναφέρεται στις νέες διατροφικές συνήθεις και στις τάσεις που θα δούμε τα επόμενα χρόνια στον χώρο των τροφίμων, ενώ απαντά στο ερώτημα του κατά πόσο ένα βιομηχανικά επεξεργασμένο προϊόν μπορεί να είναι υγιεινό και ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κ. Μεφσουτ, ποιο είναι το διατροφικό προφίλ του Έλληνα καταναλωτή. Από τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας που καταγράφει η χώρα μας σε επίπεδο Ε.Ε. πόσο κοντά βρισκόμαστε στη φιλοσοφία του fitness and wellness;

Οι καταναλωτές στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα: ενώ γνωρίζουν τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής που είναι πλούσια σε γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, όσπρια, κρέας, ψάρι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εντούτοις δυσκολεύονται να την ακολουθήσουν στο βαθμό που το έκαναν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αυτό συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους: πρωτίστως γιατί έχει αλλάξει η καθημερινότητα στα αστικά κέντρα όπου οι ρυθμοί είναι έντονοι και κρατούν τους ανθρώπους πολλές ώρες εκτός σπιτιού και δευτερευόντως γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραπληροφόρησης για το τι είναι και τι δεν είναι καλή διατροφή, με ανθρώπους που δεν έχουν καμία επιστημονική κατάρτιση να μιλούν για «θαυματουργές» δίαιτες και να δίνουν «διατροφικές συμβουλές» που κάθε άλλο παρά βοηθούν.

Το αποτέλεσμα είναι στη χώρα μας 2 στους 3 ενήλικες και 1 στα 3 παιδιά να είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, ποσοστά εξαιρετικά υψηλά που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα.

Στον αντίποδα, τα καλά νέα είναι ότι οι Έλληνες υιοθετούν με ταχείς ρυθμούς τη φιλοσοφία του fitness and wellness με περίπου 4 στους 10 καταναλωτές το 2024 έναντι 3 στους 10 το 2023 να δηλώνουν ότι προσέχουν τη διατροφή τους και αθλούνται συστηματικά. Αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για να θωρακίσουν τη σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία και το μεγάλο στοίχημα για εμάς στη ΔΕΛΤΑ είναι να ικανοποιούμε διαρκώς τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τους για νέα προϊόντα που συνδυάζουν κορυφαία ποιότητα, διατροφική αξία, ευκολία στη χρήση και εξαιρετική γεύση.

Πώς καταρτίζεται η στρατηγική του ομίλου για τα επόμενα χρόνια;

Aφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των καταναλωτών, φέρνουμε νέα προϊόντα που προσφέρουν ενέργεια και ευεξία και συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι η νέα σειρά χυμών Life Energy Boost και Immune Plus. Αντίστοιχες προσπάθειες έχουμε κάνει και με τα Φυτικά μας Ροφήματα «Δέλτα Super Mixes» όπου συνδυάσαμε τη βρώμη με φυσικούς χυμούς φρούτων, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και γλυκαντικών.

Όμως καμία εταιρεία, κανένας οργανισμός, όσο μεγάλος κι αν είναι δεν μπορεί από μόνος του να αλλάξει τα δεδομένα στη διατροφή των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Γι’ αυτό πλάι στη στρατηγική καινοτομίας που εφαρμόζουμε, χτίζουμε συμμαχίες με οργανισμούς με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, όπως για παράδειγμα η τριετής συνεργασία που ανακοινώσαμε πριν λίγες ημέρες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων με κεντρικό στόχο να ενισχύσουμε τη συμβολή της καλής διατροφής στην επίτευξη των εθνικών στόχων δημόσιας υγείας.

Στην ίδια κατεύθυνση υλοποιούμε δράσεις για υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών από μικρή ηλικία σε παιδιά 4 έως 6 ετών σε συνεργασία με το Why Community, δράσεις ενάντια στη σπατάλη τροφίμων σε συνεργασία με το «Μπορούμε» και μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, ενώ από 2012 υλοποιούμε σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Τι ύψους επενδύσεις υλοποιούνται σε ετήσια βάση για την δημιουργία νέων προϊόντων;

Μόνο για το 2024 υπολογίζουμε ότι θα προχωρήσουμε σε συνολικές επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ που στόχο έχουν να επιταχύνουν τον μετασχηματισμό της ΔΕΛΤΑ σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα καλής διατροφής.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια παίζουν και οι εξαγορές εταιρειών – όπως η Gattegno, η Κουρέλλας και η Cold Sin στις οποίες επενδύσαμε πολύ σημαντικά ποσά εντός του 2023 για να εισέλθουμε δυναμικά σε νέες προϊοντικές κατηγορίες – αλλά και η εφαρμοσμένη έρευνα που μας επιτρέπει να βελτιώνουμε διαρκώς το διατροφικό προφίλ των προϊόντων μας σύμφωνα με τις συστάσεις της διεθνούς και εγχώριας επιστημονικής κοινότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή, μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, μειώσαμε μέχρι και 30% την περιεκτικότητα σε σάκχαρα στα βρεφικά και παιδικά προϊόντα Advance και Smart, δημιουργήσαμε νέες συνταγές βρεφικών προϊόντων Advance μόνο με φυσικά σάκχαρα από φρούτα και δημητριακά και διασφαλίσαμε ότι πάνω από το 75% των φυτικών ροφημάτων, χυμών και τσαγιών δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.

Πόσο εφικτό είναι να συνδυαστούν η θρεπτικότητα, η ευχάριστη γεύση και η φρεσκάδα σε ένα προϊόν που έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία;

Όχι μόνο είναι εφικτό αλλά επιβραβεύεται και από τους καταναλωτές. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η σειρά Vitaline Puddings στην οποία καταφέραμε να συνδυάσουμε τη γλυκιά απόλαυση με ένα εξαιρετικό διατροφικό προφίλ. Η τεράστια εμπορική επιτυχία που σημειώνει αυτή η σειρά δεν φαίνεται μόνο στα μερίδιά μας αλλά και στο γεγονός ότι οι καταναλωτές την ανέδειξαν ως «Προϊόν της Χρονιάς» για το 2024, κάτι που μας «ανάγκασε» να την ενισχύσουμε με τις νέες Vitaline Mousses που πιστεύουμε ότι θα έχουν την ίδια – αν όχι μεγαλύτερη – επιτυχία.

Στη ΔΕΛΤΑ χρησιμοποιούμε άριστης ποιότητας πρώτες ύλες και ακολουθούμε ήπιες μεθόδους επεξεργασίας που διατηρούν τις βιταμίνες, τα θρεπτικά συστατικά, τη φρεσκάδα και τη γεύση των τροφίμων σε εξαιρετική κατάσταση.

Μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη είναι ότι είναι πιο υγιεινό το να καταναλώνεις μια πρώτη ύλη απευθείας από το χωράφι, και πώς ένα έτοιμο – επεξεργασμένο προϊόν στερείται βιταμινών. Είναι μύθος ή πραγματικότητα;

Η αλήθεια είναι ότι σε πολλούς ανθρώπους υπάρχει αυτή η πεποίθηση, είναι όμως η μισή αλήθεια. Φυσικά και ένα φρούτο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ένας χυμός ψυγείου στερείται βιταμινών. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, ίσως έχει και πολύ περισσότερες αφού συνδυάζει πολλά φρούτα, λαχανικά ακόμα και μπαχαρικά σε κάποιες περιπτώσεις.

Υπάρχει, όμως, και ένας άλλος ευρέως διαδεδομένος μύθος ότι ένα επεξεργασμένο τρόφιμο έχει μειωμένη ποιότητα και διατροφική αξία. Ένα από τα καλύτερα και πιο απλά παραδείγματα που αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο, είναι η παστερίωση του γάλακτος.

Σε ένα υποθετικό, λοιπόν, σενάριο οικιακής παστερίωσης γάλακτος με βρασμό σε μια κατσαρόλα πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος χάνονται λόγω των συνεχών υψηλών θερμοκρασιών και της μεγάλης διάρκειας. Αντίθετα στην βιομηχανική διαδικασία με την άμεση ψύξη του γάλακτος μετά τη συλλογή του, και τη χρήση ήπιων διαδικασιών παστερίωσης με αριστοποιημένες παραμέτρους (θερμότητας, διάρκειας κλπ.) καταφέρνουμε να διατηρήσουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες προσφέροντας ταυτόχρονα απόλυτα ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές.

Πρόσφατα η ΔΕΛΤΑ έλαβε την Platinum διάκριση από τον θεσμό EcoVadis αναφορικά με τις πράσινες πρακτικές που ακολουθεί. Αυτό που κάνει πιο σημαντικό το βραβείο είναι ότι μόλις το 1% των επιχειρήσεων παρουσιάζει τόσο υψηλά standards βιωσιμότητας. Πώς η αειφορία εντάσσεται στο επιχειρηματικό σας μοντέλο;

Όταν πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε ο μετασχηματισμός της ΔΕΛΤΑ από μια παραδοσιακή γαλακτοβιομηχανία σε μια μοντέρνα και ολοκληρωμένη πλατφόρμα καλής διατροφής, μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις ήταν ότι η μετάβαση θα γίνει με τις αρχές της βιωσιμότητας στον πυρήνα του επιχειρηματικού μας μοντέλου.

Σήμερα, έχοντας διανύσει τα πρώτα χιλιόμετρα αυτής της διαδρομής, μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι ο καλύτερος πρεσβευτής της αποστολής μας – να κάνουμε την καλή διατροφή έναν εύκολο και ρεαλιστικό τρόπο ζωής για όλους – δεν είναι άλλος από τα προϊόντα μας. Παράλληλα, όλες οι μεγάλες κοινωφελείς μας δράσεις στοχεύουν στο να αναδείξουμε τη δύναμη και τα οφέλη της καλής διατροφής για τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και απασχόλησης.

Αυτός ο συνδυασμός σηματοδοτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι όσο καλύτεροι γινόμαστε σε επιχειρηματικό επίπεδο, τόσο αυξάνεται το όφελος για την κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε το αποτύπωμά μας, έχοντας πλέον και στις αποσκευές μας μια πολύ σημαντική διάκριση από έναν διεθνή οργανισμό κύρους όπως η EcoVadis που μας γεμίζει ικανοποίηση και υπερηφάνεια.

Ποιες νέες τάσεις αναμένεται να αναδυθούν τα επόμενα χρόνια στη βιομηχανία των τροφίμων και πώς προετοιμάζεται η ΔΕΛΤΑ για την επόμενη μέρα;

Καθώς η καλή διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες πρόληψης χρόνιων νοσημάτων, η πιο βασική διεθνής τάση στον κλάδο των τροφίμων έχει να κάνει με τη θρέψη και την υγεία του αυξανόμενου πληθυσμού, ενώ πολύ σημαντική εξακολουθεί να είναι η παραγωγή τροφίμων με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

Θα δούμε λοιπόν λειτουργικά τρόφιμα που προσφέρουν, όχι μόνο οφέλη σωματικής υγείας, όπως ενέργεια και ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και οφέλη που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, όπως anti-stress και προϊόντα για καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Στο πεδίο της περιβαλλοντικής προστασίας, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, κυρίως φυτικής προέλευσης. Στη ΔΕΛΤΑ παρακολουθούμε πολύ στενά τις τάσεις στη διεθνή βιομηχανία τροφίμων ως ενεργά μέλη του European Institute of Innovation & Technology, διερευνώντας παράλληλα συνεργασίες με start-up εταιρείες μέλη του δικτύου αυτού – και όχι μόνο – τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.