Κ. Μητσοτάκης: Η επιχειρηματικότητα να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας – Χρειάζεται ένα ευρύτερο αποτύπωμα παρουσίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι βέβαιο ότι στον τομέα αυτόν είμαστε ακόμη πίσω και μας καταδιώκουν στερεότυπα ανταγωνισμού μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Όπως μας καταδιώκουν και συμφωνίες οι οποίες έγιναν στο παρελθόν με μεγάλη άνεση σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Που στην ουσία όλοι ήθελαν να είναι αρεστοί σε όλους και το αποτέλεσμα το πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά. Δεν θεωρώ ότι και οι κοινωνικοί εταίροι ήταν άμοιροι ευθυνών για την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ωριμάσει και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ωριμάσει, η «εργοδοσία» αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να έχει έναν μεγαλύτερο ρόλο που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από στενή προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων και χρειάζεται ένα ευρύτερο αποτύπωμα παρουσίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με θέμα «Ελληνική Κοινωνία: Από τη σπορά στην καρποφορία», στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στη μνήμη του επίτιμου προέδρου του, Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου.

«Το κράτος ως κυβέρνηση έχει διευκολύνει πολύ την ελληνική επιχειρηματικότητα αυτά τα δύο χρόνια μειώνοντας φόρους και εισφορές, βελτιώνοντας την ρευστότητα, εξασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα που είναι πολύ σημαντική αν θέλει κανείς να κάνει μακροχρόνιες επενδύσεις. Νομίζω ότι στο επίπεδο του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου τώρα έχει έρθει και η ώρα της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια της προάσπισης της ανταγωνιστικότητας, να δει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας, προς το εισόδημα, προς γενικότερες παροχές, διότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία να επιστραφεί ένα μέρισμα ανάπτυξης και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες για έναν καινούργιο ευρύτερο κοινωνικό διάλογο με άλλα κριτήρια» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η επόμενη δεκαετία μπορεί να είναι η δεκαετία του θριάμβου.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επέλεξε να πλέξει το εγκώμιο του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, επίτιμου προέδρου του ΙΟΒΕ. «Για να έχουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, θα πρέπει αυτός να στηρίζεται στην παραδοχή του ορθού λόγου. Αυτό ήταν που έκανε τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο τόσο επίκαιρο» επεσήμανε , κατά την παρέμβασή του.

Μάλιστα, υπογράμμισε με νόημα ότι ως κυβέρνηση έχουμε υιοθετήσει μια τέτοια προσέγγιση για τις δημόσιες πολιτικές, ενώ υπενθύμισε ότι το ΙΟΒΕ μάς έχει συμβουλεύσει σε μια σειρά τέτοιων πρωτοβουλιών. 

«Ο Παπαλεξόπουλος ήταν μπροστά από την εποχή του, ήταν πάνω από τα πάθη της εποχής, είχε μια ολιστική άποψη για την επιχειρηματικότητα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, στο ίδιο μήκος κύματος. 

Για να καταλήξει: Ακολουθούσε τις εξελίξεις, πίστευε ότι ο χρόνος δεν μπορεί να μας περιμένει κι αυτό ήταν που επέτρεψε στην επιχείρηση του να προσαρμοστεί. Αν σήμερα ζούσε, θα έψαχνε τρόπο να παράξει όσο το δυνατόν πιο πράσινο τσιμέντο.