Κ. Σταυρόπουλος: Οι Έλληνες είναι θερμοί υποστηρικτές των προϊόντων της Apple – Πάνω από 1,5 εκατ. τα ενεργά iPhones στην Ελλάδα

Κ. Σταυρόπουλος: Οι Έλληνες είναι θερμοί υποστηρικτές των προϊόντων της Apple – Πάνω από 1,5 εκατ. τα ενεργά iPhones στην Ελλάδα
O CEO της iSquare μίλησε στο Business Monitor για τη σχέση των Ελλήνων με την Apple και για το πώς η εταιρεία περνάει παγκοσμίως στη "μετά-iPhone" εποχή.

Κεντρικός καλεσμένος στην εκπομπή Business Monitor, στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 ήταν ο Κωστής Σταυρόπουλος, CEO της iSquare,  που είναι ο επίσημος διανομέας των προϊόντων Apple σε Ελλάδα και Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια, και μέλος του Ομίλου Quest.

Ο Κωστής Σταυρόπουλος αναφέρθηκε με νούμερα στη σχέση εμπιστοσύνης που έχουν χτίσει τα προϊόντα της Apple με τους καταναλωτές στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της εταιρείας του, που από τα 26 εκατ. ευρώ το 2009 έχει φτάσει στα 106 εκατ. το 2019, ενώ περιέγραψε πώς η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον πλανήτη περνάει στη «μετά iPhone» εποχή, μπαίνοντας δυναμικά στο κομμάτι των services.

Aκούστε όλη τη συνέντευξη: 

Διαβάστε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εκπομπή:

«Τι κάνει η iSquare»

Η iSquare γεννήθηκε το 2009 αποκλειστικά για την Apple και από τότε είναι ο επίσημος διανομέας των προϊόντων της στην Ελλάδα, τα τελευταία δέκα χρόνια. Παράλληλα έχουμε την τύχη να ανήκουμε σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, την Quest. H θετική πορεία της εταιρείας συνέβη μέσα στα δύσκολα χρόνια που διανύει η χώρα μας. Το 2009 η iSquare έκανε τζίρο 26 εκατομμύρια ευρώ και το 2018 κλείσαμε με περισσότερα από 106 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για υπερτετραπλασιασμό των πωλήσεων της εταιρείας μέσα σε μία δεκαετία. Αυτό που καταφέραμε είναι πρώτα απ’ όλα να φέρουμε τα προϊόντα της Apple πολύ γρήγορα στην ελληνική αγορά, αμέσως μετά δηλαδή μετά από τα επίσημα λανσαρίσματα. Η Ελλάδα δεν παύει να είναι μία μικρή χώρα, όμως καταφέραμε να διαθέσουμε τα προϊόντα της Apple στην Ελλάδα, μόλις μία βδομάδα μετά την κυκλοφορία τους στην Αμερική. Έχουμε μία άριστη σχέση με τους πελάτες μας, η οποία χτίστηκε μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια, απέδωσε, και έφερε τα νούμερα που βλέπουμε τώρα. Στην Ελλάδα, δηλαδή, οι μεγαλύτεροι συνεργάτες μας είναι οι retailers, όπως το Πλαίσιο, το Public, ο Κωτσόβολος και η Media Markt. Υπάρχουν επίσης τα iStorm, τα επίσημα καταστήματα, δηλαδή που πουλάνε προϊόντα της Apple στην Ελλάδα. Αυτοί ουσιαστικά είναι οι μεγάλοι μας πελάτες που κάνουν περίπου το 80% του τζίρου της εταιρείας μας.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1,5 εκατ. ενεργά iPhone»

Καταρχάς θα ήθελα να αναφέρω κάποια στοιχεία. Το Α.Ε.Π. της χώρας έχει μειωθεί κατά 25%. Το διαθέσιμο πορτοφόλι των καταναλωτών κατά 32%, και η αγορά ΙΤ, στην οποία απευθυνόμαστε, μειώθηκε κατά 42%. Σε αυτή λοιπόν την αγορά και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον επιχειρούμε και προσπαθούμε να επιχειρούμε καθημερινά. Παρόλα αυτά οι Έλληνες καταναλωτές είναι θερμοί υποστηρικτές των προϊόντων της Apple. Ας μου επιτραπεί να αναφέρω πάλι κάποια σημαντικά στοιχεία. Κάθε χρόνο πουλάμε πάνω από 100.000 iOS συσκευές. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από ενάμιση 1,5 εκατομμύριο ενεργά iPhones. Πάνω από 30% ήταν η ανάπτυξη μόνο στα iPhones το 2018 σε σχέση με το 2017. Οπότε, μπορεί κανείς να καταλάβει εύκολα ότι έχουμε ένα κοινό, το οποίο αγαπάει αυτό το brand. Δυστυχώς είναι απόλυτα κατανοητό ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν μπορούν όλοι να αποκτήσουν αυτά τα προϊόντα και για αυτό το λόγο προσπαθούμε να φέρουμε πιο κοντά το κοινό με τα προϊόντα της Apple. Το iPhone XS για παράδειγμα που είναι η «ναυαρχίδα» της Apple διαθέτει ομολογουμένως ένα υψηλό κόστος λόγω της υψηλής τεχνολογίας και της έρευνας και ανάπτυξης που απαιτείται για την κατασκευή του. Παρόλα αυτά η κρίση έχει στρέψει τους ανθρώπους στο να αγοράζουν προϊόντα με μεγάλη αξία. Όταν αναφέρομαι στην αξία, δεν εννοώ μόνο τα χρήματα, αλλά την επιλογή του πελάτη να επενδύσει σε κάτι το οποίο θα του κρατήσει για τρία με τέσσερα χρόνια, παρά σε κάτι εφήμερο που κάθε χρόνο θα χρειάζεται να αντικαταστήσει. Αυτό είναι με λίγα λόγια που ορίζει το οικοσύστημα της Apple.

Ο Βασίλης Σαμούρκας του Fortune, o Κωστής Σταυρόπουλος της iSquare και ο Τάσος Ζάχος του Fortune

«Το πιο πετυχημένο προϊόν που κυκλοφορήσει ποτέ»

Τι ποσοστό του τζίρου σας προέρχεται από τις πωλήσεις των iPhone;

Πάνω από το 50% των πωλήσεων προέρχεται από το iPhone. Αξίζει να αναφέρω κάποια στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά. Αυτή τη στιγμή η Apple έχει κέρδη 1 τρισ. δολάρια από τότε που ξεκίνησε να πουλάει το iPhone, δηλαδή από το 2007 μέχρι σήμερα. Έχουν πωληθεί πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια iPhone στον πλανήτη, και πάνω από 1 δισεκατομμύριο αυτή τη στιγμή είναι ενεργά. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για το πιο πετυχημένο εμπορικά προϊόν που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Η μέση διάρκεια χρήσης περίπου στην Ελλάδα είναι τα τέσσερα έτη, λίγο παραπάνω από το γενικό μέσο όρο που είναι στα 3,5 έτη. Η μέση τιμή των iPhone στην Ελλάδα είναι περίπου στα 870 ευρώ. Παρόλο που η τιμή του είναι αρκετά υψηλή, ο Έλληνας καταναλωτής επιλέγει να επενδύσει στο συγκεκριμένο προϊόν. Επιλέγει, δηλαδή, να αγοράσει ένα προϊόν που θα το κρατήσει για χρόνια, παρά να αγοράσει ένα προϊόν μικρότερης αξίας, που είναι αναλώσιμο. Η Apple από την πλευρά της υποστηρίζει κάτι τέτοιο αφού το λειτουργικό της αναβαθμίζεται, ώστε τα μοντέλα που είναι πέντε ή έξι γενιές πίσω να μπορούν να υποστηρίξουν τις καινούργιες λειτουργίες και αναβαθμίσεις. Συνεπώς, μία τέτοια διαδικασία δίνει μεγαλύτερη αξία στο οικοσύστημα.

«Η Apple στη μετά iPhone εποχή»

Ήρθε η ώρα για την Apple να περάσει σε μία νέα εποχή, αυτή των υπηρεσιών. Πώς βλέπεις μία τέτοια κατάσταση;

Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα πάρα πολύ όμορφο ερώτημα. Οι περισσότεροι έχουμε την εντύπωση ότι η Apple είναι μία εταιρεία που πουλάει iPhone. Ωστόσο, θα ήθελα να παραθέσω πάλι κάποια στοιχεία, τα οποία θα εκπλήξουν αρκετό κόσμο. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ρολογιών στον πλανήτη είναι η Apple. Και μάλιστα είναι δύο φορές μεγαλύτερη από τον κατασκευαστή που έρχεται στη δεύτερη θέση, τη Swatch Group, η οποία κάνει ετήσιες πωλήσεις, και αναφέρομαι στο 2018, περίπου 7,5 δισεκατομμύρια. Η Apple έκανε 12 δισεκατομμύρια μόνο για τα Apple Watch. Η Rolex που μπορεί να έρχεται στο μυαλό των περισσότερων ως η πρώτη καλύτερη εταιρεία κατασκευής ρολογιών, κάνει πωλήσεις 5 δισεκατομμυρίων. Παρόλα αυτά κανένας δεν ονοματίζει την Apple ως τον μεγαλύτερο ωρολογοποιό στον πλανήτη. Η Apple από τις υπηρεσίες που παρέχει έκανε 40 δισ. ευρώ τζίρο το 2018 και μάλιστα με μία ανάπτυξη που προσεγγίζει το 30%, quarter over quarter. Οι υπηρεσίες στις οποίες αναφέρομαι, όπως είναι το iCloud ή το Apple Music, είναι γνωστές σε όλους. Επιπλέον, η Apple πριν από μερικούς μήνες λάνσαρε μία νέα γκάμα υπηρεσιών, όπως το Apple TV Plus. Ουσιαστικά τον ανταγωνιστή του Netflix, καθώς μιλάμε για πρωτότυπο περιεχόμενο παραγωγής της Apple. Υπάρχει, επίσης, το Apple Arcade, όπου ο χρήστης με ένα μηνιαίο πάγιο μπορεί να παίζει χωρίς όριο, όσα παιχνίδια θέλει, και όχι μόνο παιχνίδια από τα μεγάλα στούντιο παιχνιδιών, αλλά κι από startup εταιρείες παιχνιδιών. Επιπλέον, υπάρχουν και νέες υπηρεσίες όπως η Apple Card, μία πιστωτική κάρτα που θα δίνει προνόμια στους χρήστες της. Επιπλέον, 40 δισ. δολάρια προήλθαν από τους developers, οι οποίοι πούλησαν παιχνίδια, μουσική, ταινίες και οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί. Όλα αυτά συνθέτουν το οικοσύστημα της Apple. Οπότε μπορούμε να  μιλάμε για μία αγορά, στην οποία τα 80 με 100 δισ. εσόδων προέρχονται από τις υπηρεσίες. Επομένως, ή μετα-iPhone εποχή έχει ξεκινήσει, απλά οι περισσότεροι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ακόμα πώς αυτό μεταφράζεται σε νούμερα για την Apple. Η Apple δεν είναι μόνο τα iPhone, και αυτή είναι η μαγεία της εταιρείας, πώς δηλαδή έχει προχωρήσει και έχει επικεντρωθεί στο hardware της συσκευής μέσω του οποίου ο χρήστης θα μπορεί να εισέλθει σε έναν καινούργιο κόσμο εμπειρίας και υπηρεσιών.

«Το να εργάζομαι για την Apple είναι ένα μεγάλο σχολείο»

Το πιο δύσκολο κομμάτι, για εμένα ήταν η περίοδος των capital controls. Πράγματα που θεωρούσες δεδομένα, δυστυχώς δεν ήταν. Η μισθοδοσία των υπαλλήλων, των ηρώων της εταιρείας, δεν ήταν δεδομένη. Δεν είχαμε τα βασικά εργαλεία για να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν μπορούσαμε να πάμε στο εξωτερικό στην Apple. Την εβδομάδα εκείνη εγώ χρειάστηκε να πάω εγώ προσωπικά στην εταιρεία για να εξηγήσω την κατάσταση. Με λίγα λόγια περάσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις που εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ούτε εμείς, ούτε η χώρα. Βέβαια, υπήρξαν και εξαιρετικές στιγμές. Πρώτα από όλα είχα την χαρά να με εμπιστευθούν οι μέτοχοι όταν ήμουν μόλις 35 ετών, κάτι σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Εργάζομαι για το καλύτερο καταναλωτικό brand του κόσμου και αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο σχολείο. Είναι μία στάση ζωής αν θέλετε, καθώς μέσα από αυτό έχουμε μάθει πάρα πολλά πράγματα, ώστε να χτίσουμε ειλικρινείς σχέσεις με τους πελάτες και συνεργάτες μας και με όλο το οικοσύστημα γύρω μας, το οποίο μας έχει φτάσει εδώ που είμαστε τώρα και χαίρουμε εκτιμήσεως από την ελληνική αγορά.