Κ. Στρουμπάκης: Η Apifon απάντησε στις προκλήσεις της πανδημίας, κατανοώντας την ανάγκη για περισσότερη επικοινωνία

Κ. Στρουμπάκης: Η Apifon απάντησε στις προκλήσεις της πανδημίας, κατανοώντας την ανάγκη για περισσότερη επικοινωνία
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
O CEO και Founder της Apifon μιλάει στο Fortune Greece για τις προκλήσεις στον κλάδο του business messaging, για τις αλλαγές που έφερε η πανδημία, για την ανάπτυξη της εταιρείας μέσα από σημαντικές συνεργασίες και την επέκταση σε νέες αγορές, αλλά και για την επιλογή του στη λίστα 40under40 για το 2020.

Όταν το 2018 το Fortune Greece συμπεριέλαβε για πρώτη φορά τον Κωνσταντίνο Στρουμπάκη, founder και CEO της Apifon, στη λίστα 40under40 με 40 Έλληνες επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών που καινοτομούν και διακρίνονται, η εταιρεία του είχε ήδη συμπληρώσει τέσσερα χρόνια λειτουργίας, έχοντας αφήσει από την πρώτη στιγμή αισθητό το αποτύπωμα της. Είχε προηγηθεί έναν χρόνο πριν η επιλογή της Apifon από τη Google μεταξύ 100 εταιριών παγκοσμίως στο business messaging και η πρόσκληση από τον τεχνολογικό κολοσσό να γίνει μέρος του ερευνητικού του προγράμματος για το επαναστατικό RCS.

Από την πρώτη επιλογή μέχρι και σήμερα ακολούθησαν δύο ακόμη συμμετοχές στο αφιέρωμα του Fortune, σημαντικές διακρίσεις όπως στον θεσμό του Envolve για τα Ελληνικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας, αλλά και περισσότερες συνεργασίες με εταιρείες όπως η L’Oreal, η IBM και η Vodafone. Όλα τα παραπάνω «πιστοποιούν» αναγνώριση της δουλειάς μιας εταιρείας από την αγορά, που η δραστηριότητα της βρίσκει εφαρμογή σε παγκόσμια κλίμακα.

Μέσα από την πλατφόρμα της Apifon marketers, entrepreneurs και επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας και να δημιουργούν πολύ εύκολα καμπάνιες μέσω SMS, Viber και Email. Το business messaging είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την εξέλιξη μιας εταιρείας και τα νούμερα για τη δυναμική της αγοράς είναι κατατοπιστικά. Μόνο το 2021 προβλέπεται πως η παγκόσμια βάση χρηστών που χρησιμοποιούν messaging apps θα αυξηθεί στα 2.48 δισ, με τον χρόνο που θα περνούν στα messaging apps να αυξάνεται κατά 394%.  Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογίσουμε τις νέες τάσεις που δημιουργεί η πανδημία Covid-19, καθώς παρατηρείται στροφή της αγοράς σε τεχνολογικές λύσεις που ικανοποιούν την εξυπηρέτηση, την προώθηση προϊόντων, τις πωλήσεις και τις πληρωμές με ένα κοινό βασικό χαρακτηριστικό: την απόσταση. Ο CEO της Apifon αναφέρει στο Fortune Greece ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Apifon προσαρμόστηκε γρήγορα και μεγάλωσε λόγω των εργαλείων messaging που προσφέρει, καθώς οι ανάγκες επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τους πελάτες τους αυξήθηκαν (3πλασιασμός κατανάλωσης μηνυμάτων).

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης μιλάει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Apifon στην πανδημία, για την επέκταση της εταιρείας στις διεθνείς αγορές, για τη ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς που δραστηριοποιείται, ενώ αναφέρεται στη φετινή συμμετοχή του στη λίστα 40under40 και στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επικεφαλής μιας επιχείρησης στην εποχή της ψηφιοποίησης.

Κ. Στρουμπάκη, η πανδημία Covid-19 έχει οδηγήσει ήδη σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Πώς τοποθετείται η Apifon σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και πώς προσαρμοστήκατε εσείς οι ίδιοι στις νέες συνθήκες;

Παρακολουθώντας από την αρχή της χρονιάς τις εξελίξεις της πανδημίας Covid-19 στην Κίνα και την ολέθρια εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία τον περασμένο Φεβρουάριο, αρχίσαμε από πολύ νωρίς να εξετάζουμε σενάρια διαχείρισης της επικείμενης κρίσης. Εννοείται ότι η πανδημία – όρος πολύ απόμακρος μέχρι πρόσφατα – ήταν κάτι πρωτόγνωρο, αλλά σε μια κρίση τέτοιου είδους βάζουμε πρώτα και πάνω από όλα, την ανθρώπινη ζωή, την υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων μας, των πελατών και συνεργατών μας. Έτσι στις 13 Μαρτίου και πολύ πριν ανακοινωθεί η κυβερνητική απόφαση και οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για «lockdown» και επιβολή περιοριστικών μέτρων, βάλαμε σε εφαρμογή το σχέδιο της Apifon για απομακρυσμένη εργασία.

Η νέα πραγματικότητα, ακόμη και για εμάς που «ζούμε» με τις τεχνολογίες αιχμής και είμαστε εξοικειωμένοι με τον ψηφιακό κόσμο, χρειάστηκε προσαρμογή και μια ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας μας. Αλλά, πολύ γρήγορα υιοθετήσαμε το σύνθημα «Working remotely is the new trend!». Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και σήμερα δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να δουλεύουν από το σπίτι, με ένα μικρό ποσοστό των εργαζομένων μας να έχει επιστρέψει στο γραφείο, τηρώντας φυσικά όλα τα μέτρα προστασίας. Και αυτό στηρίζεται σε μια αμοιβαία εμπιστοσύνη που καθημερινά χτίζεται και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά και με ανοιχτή και αμφίδρομη επικοινωνία, ώστε να λύνονται τυχόν θέματα που μπορεί να προκύψουν.

Επίσης, ένα άλλο σοβαρό θέμα ήταν η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, που προφανώς και αυξήθηκε σε όλα τα επίπεδα, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την επεξεργασία – διαχείριση δεδομένων. Βασική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των πληροφοριών, κάτι που αποτελεί βασικό πυλώνα της αξιοπιστίας της πλατφόρμας μας, ώστε καθημερινά να κερδίζουμε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των πελατών μας.

Η εταιρεία έχει πλέον μεγαλώσει και από startup έφτασε το 2019 να απασχολεί περισσότερα από 50 άτομα. Ως επικεφαλής αυτής της ομάδας, ποιες ήταν οι πρώτες σας ενέργειες για να «θωρακίσετε» την Apifon μέσα στην Πανδημία;

Το να κρατήσεις ζωντανή τη σπίθα, που κάνει μια ομάδα να κάνει καλά τη δουλειά της, χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και προσήλωση στην αποστολή και στο όραμα της εταιρείας. Κεντρικός πυλώνας της Αpifon είναι η ανθρωποκεντρική μας φιλοσοφία με άξονα τις σχέσεις και την επικοινωνία των πελατών μας, με το δικό τους κοινό. Σε συνθήκες καραντίνας δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε και να δίνουμε «φωνή» σε πολλές εταιρείες, ώστε να «μιλήσουν» με τους πελάτες τους. Στις αρχές Απριλίου, πήραμε την πρωτοβουλία #Μένουμε_ΔΙΠΛΑ για στήριξη όλων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που πλήττονται αυτή την περίοδο, προσφέροντας έναν συνδυασμό υπηρεσιών που θα τους επέτρεπαν να επικοινωνούν περισσότερο με τους πελάτες τους. Αντίστοιχα, στην Apifon η επαφή με τους εργαζομένους που δούλευαν από το σπίτι τους δεν χάθηκε ποτέ, καθώς η επικοινωνία με τους υπευθύνους και τις ομάδες τους ήταν καθημερινή με όλα τα μέσα που διαθέταμε, με εβδομαδιαία meetings- reports, ώστε να συζητιούνται όλα τα θέματα και να λύνονται τυχόν προβλήματα. Αναγνωρίζοντας την υπερπροσπάθεια των ανθρώπων μας, ιδιαίτερα σε συνθήκες ψυχολογικής πίεσης λόγω lockdown και υποχρεωτικής κοινωνικής απομόνωσης, τους προσφέραμε υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα μέσω της εκπαίδευσης, της παροχής του κατάλληλου εξοπλισμού και με τη συζήτηση για πιθανές ευκαιρίες που πάντα εμφανίζονται μέσα σε κάθε κρίση.

Η πανδημία αποτέλεσε «επιταχυντή» του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι η ώρα τώρα οι εταιρείες να επενδύσουν στην υιοθέτηση νέων ψηφιακών εργαλείων;

Ένα από τα θετικά της πανδημίας είναι και η επιτάχυνση στον τομέα της ψηφιακής προσαρμογής του δημοσίου και αντίστοιχα του ίδιου του Έλληνα πολίτη. Είδαμε εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ψηφιοποίηση σημαντικών διαδικασιών, που διευκόλυναν κατά πολύ τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Επίσης αρκετές επιχειρήσεις κινητοποιήθηκαν και αναγνώρισαν ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό. Η άμεση μετάβαση σε ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον, η χρήση νέων τεχνολογικών λύσεων και οι πολλές αλλαγές που συζητήσουμε για χρόνια, αλλά πλέον ήρθαν μαζεμένες στη ζωή μας σε διάστημα λίγων μηνών λόγω της πανδημίας, απαιτούν ευελιξία, ώστε να εντοπίσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται.

Στις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν γίνει αρκετά βήματα και λόγω της έκτακτης κατάστασης, ωστόσο η ένταξη πιο εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών στην καθημερινή τους λειτουργία παραμένει σε χαμηλό επίπεδο και πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης της κάθε επιχείρησης και ακόμη χρειάζονται αρκετές ενέργειες για την πλήρη μετάβαση σε έναν σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Χρειάζεται ακόμη πολλή εκπαίδευση, τόσο του εργατικού δυναμικού όσο και των επιχειρήσεων πάνω στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, αλλαγή διαδικασιών και υιοθέτηση νέων συστημάτων, αλλά κυρίως έχουμε την ανάγκη ενσωμάτωσης της ψηφιακής κουλτούρας στην καθημερινότητά μας. Η αρχή έγινε, όμως, και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε ως το πρώτο θετικό βήμα και να προχωρήσουμε στα επόμενα.

Η Αpifon είναι μια εταιρεία με την «εξωστρέφεια» στο DNA της από την πρώτη μέρα λειτουργίας. Πλέον η εταιρεία μπαίνει σε άλλη τροχιά, αποκτώντας υποκαταστήματα στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Πώς αποφασίσατε το «άνοιγμα» σε αυτή την αγορά και τι προβλέπει το επιχειρηματικό σας πλάνο για νέες χώρες;

Η πλατφόρμα και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι παγκόσμια ανταγωνιστικές. Το messaging (viber, whatsapp, sms, email) έχει πια γίνει ο προτιμητέος τρόπος επικοινωνίας και η γλώσσα είναι ανεξάρτητη από την ίδια την πλατφόρμα. Γιατί όχι λοιπόν σε μία επέκταση σε καινούργιες αγορές; H Ισπανία είναι μια σημαντική αγορά, στην οποία δραστηριοποιούνται αρκετοί πολυεθνικοί παίχτες. «Πιστοποίηση» για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Apifon είναι οι σημαντικές διακρίσεις που λάβαμε χάρη  σε δυο καινοτόμα ερευνητικά έργα μας. Πιο συγκεκριμένα, το «Smart Water», ένα IOT Project σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και την ΕΥΑΘ Α.Ε. κέρδισε την πρώτη θέση στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο IMCL 2019 (Interactive Mobile Communication Technologies and Learning), αλλά και το project με τίτλο «Prime-Predictive personalization of conversational customer communications with data protection by design» απέσπασε την πρώτη θέση στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Web Intelligence 2019.

Παράλληλα η εταιρεία αναπτύσσει νέες λύσεις που απευθύνονται στη μικρομεσαία αγορά με σκοπό την ενίσχυση τους στο direct marketing. Τι κερδίζει μια εταιρεία αν επιλέξει τις δικές σας λύσεις; 

Μέσα από την πλατφόρμα της Apifon, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας και να δημιουργούν πολύ εύκολα καμπάνιες μέσω SMS, Viber και Email. Με τις λύσεις που προσφέρουμε στo μάρκετινγκ και στις πωλήσεις, οι εταιρείες μπορούν να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία συλλογής νέων πελατών και ταυτόχρονα να σχεδιάζουν ελκυστικούς συνδέσμους για αυτούς τους νέους εν δυνάμει πελάτες τους, με μεγάλη ευκολία και χωρίς να απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού.

Μέσα από τα analytics, η παρακολούθηση και η βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων γίνεται εύκολη υπόθεση, ενώ ακόμα ευκολότερη διαδικασία αποτελεί η διασύνδεση με οποιοδήποτε σύστημα, χρησιμοποιώντας κάποιο έτοιμο plugin ή API. Έτσι, πελάτες όπως η Zenith, η ΑΒ Βασιλόπουλος, η L’Oreal ψηφιοποιούν την πελατειακή τους επικοινωνία και «χτίζουν» brand loyalty, επιτυγχάνοντας μείωση κόστους και ταυτόχρονα μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ακολουθώντας έτσι πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Από τον πρώτο καιρό λειτουργίας μέχρι σήμερα, πόσο έχει αυξηθεί ο όγκος των μηνυμάτων που στέλνετε για λογαριασμό των πελατών σας και με τι ρυθμούς μεγαλώνει η Apifon;

H Apifon μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς και η αγορά δείχνει εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες της εταιρείας μας. Ο όγκος των μηνυμάτων που στέλνονται μέσω της πλατφόρμας μας, για λογαριασμό των πελατών μας, έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο από τον πρώτο καιρό λειτουργίας της εταιρίας μέχρι σήμερα. Ειδικά για φέτος η εκτίμηση είναι ότι τα μηνύματα θα ξεπεράσουν το 1 δισ. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Apifon ξεπερνά το 50% χρόνο με το χρόνο και ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας η αύξηση ξεπερνάει το 100%, καθώς αυξήθηκαν απότομα οι ανάγκες επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τους πελάτες τους. Κάποιες από τις πολύ σημαντικές συνεργασίες που έχουμε σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι με εταιρείες όπως Google, IBM, Viber και Vodafone.

Πώς σχολιάζετε την μέχρι τώρα επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά και την κινητοποίηση του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας; Ποιες είναι οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις την επόμενη μέρα;

Η ελληνική πολιτεία λειτούργησε ομαδικά, με συνέπεια στην υλοποίηση των απαραίτητων αποφάσεων, άκουσε και εμπιστεύτηκε τους ειδικούς και αυτό οδήγησε στην μέχρι τώρα αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας. Όλη αυτή την περίοδο γίναμε μάρτυρες μίας μοναδικής ιδιωτικής κινητοποίησης και μιας πρωτοφανούς και ιδιαίτερα αισιόδοξης συνεργασίας κράτους, επιστημόνων και επιχειρήσεων, την οποία πρέπει να κρατήσουμε ως «βάση» για την επόμενη μέρα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Για τις επιχειρήσεις ειδικά, πιστεύω ότι τέτοιες κρίσεις αποδεικνύουν ότι η µεγαλύτερη ενσωµάτωση της βιώσιµης ανάπτυξης στην συνολική επιχειρηµατική στρατηγική τους  είναι µονόδροµος. Τα brands πρέπει να συνδεθούν βαθύτερα µε τα µυαλά και τις καρδιές των καταναλωτών, διευρύνοντας το κοινωνικό τους αποτύπωµα. Παράλληλα η επένδυση στην εκπαίδευση των ανθρώπων τους και στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων είναι απαραίτητη στη νέα συγκυρία που διαμορφώνεται.

Εύχομαι ότι πετύχαμε να μην μείνει μέχρι εδώ και αυτό το συνεργατικό πνεύμα να συνεχίσει, γιατί ο κίνδυνος είναι ακόμη έντονος.

Η προσωπική σας πορεία μέχρι τώρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αντισυμβατική». Από πολύ μικρός ασχοληθήκατε με τον χώρο της τεχνολογίας και περάσετε γρήγορα σε αυτόν των επιχειρήσεων. Στα 31 σας χρόνια πλέον, αν κοιτάξετε πίσω τι πιστεύετε ότι έχετε αποκομίσει και πώς βλέπετε την πορεία σας από εδώ και πέρα;

Πιστεύω ότι τελικά είμαστε το σύνολο των επιλογών μας. Ποτέ δεν με φόβισε η σκληρή δουλειά, η βουτιά στα βαθιά από νωρίς και η πιθανότητα της αποτυχίας. Αν κάποιος έχει τη δύναμη να συνέρχεται γρήγορα μετά από οποιοδήποτε χτύπημα, ζημιά ή αποτυχία, οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι πολύ μεγαλύτερες. Ανθεκτικότητα και επιμονή είναι δύο λέξεις – «κλειδιά» και δεν το βάζω εύκολα κάτω. Το μέλλον είναι πάντα αυτό που επιλέγεις να φτιάξεις και πιστεύω στην Apifon και στις δυνατότητες μας, καθώς ο κόσμος της τεχνολογίας δεν έχει σύνορα. Συμφωνώ απόλυτα με τη φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ, ότι «ποτέ δεν θα πρέπει να αφήνουμε μια καλή κρίση να πάει χαμένη».

Για τρίτη χρονιά βρεθήκατε στη λίστα 40under40 του Fortune. Πως αισθάνεστε για αυτή τη τη διάκριση και που την αποδίδετε;

Νιώθω ευγνώμων για την παρουσία μου στη λίστα 40under40 του Fortune Greece και μάλιστα για τρίτη συνεχή χρονιά. Αλλά πολύ λίγα πράγματα καταφέρνουμε μόνοι μας. Πιστεύω ότι οι σύγχρονοι – και πραγματικοί – ηγέτες έχουν το θάρρος να είναι ειλικρινείς πρώτα με τους εαυτούς τους – έτσι ώστε να  μπορούν να είναι ανοιχτοί σε άλλες απόψεις, αποζητώντας συνεργασία και συμμετοχή από τις ομάδες τους. Έτσι, προσαρμόζονται, προσαρμόζουν, αλλάζουν, προσθέτουν αξία και έχουν ευελιξία για να πετύχουν τον στόχο τους, όσο σκληρές και δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες. Αυτή η διάκριση δεν είναι μόνον δική μου, αλλά ανήκει σε όλη την ομάδα της Αpifon. H μετατόπιση από το «εγώ» στο «εμείς» θέλει σθένος, η κουλτούρα στις επιχειρήσεις αλλάζει συνεχώς και μέσα από την ομαδική δουλειά όλα είναι πιθανά.

Τα tips παραγωγικότητας του Κωνσταντίνου

             Εμμονή στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία.

             Σταθερή και συστηματική προσπάθεια, ώστε να δημιουργούμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες στη βάση των διευρυνόμενων αναγκών και απαιτήσεων των πελατών μας, αλλά και της αγοράς.

             Η δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα και σωστά στις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς.

             Η διαμόρφωση μιας εταιρικής συνείδησης που στηρίζεται στην ομαδική δουλειά και τη συλλογικότητα.

             Το ισχυρό στοιχείο της κοινωνικής υπευθυνότητας που οφείλει να βρίσκεται σε κάθε βήμα της επιχειρηματικότητας.