Kafea Terra: Ο espresso θα παραμείνει ο “βασιλιάς” του καφέ στην Ελλάδα

Kafea Terra: Ο espresso θα παραμείνει ο “βασιλιάς” του καφέ στην Ελλάδα
Η Kafea Terra δραστηριοποιείται σε 8 τομείς, διαθέτει 3 σύγχρονα κέντρα logistics και 1.124 προμηθευτές.

Ως χρονιά ορόσημο χαρακτήρισε το 2021 η διοίκηση της KAFEA TERRA, καθώς κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών και νέων συνεργασιών. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 84,8 εκ. ευρώ (+ 22% έναντι των 69,4 εκ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς). Σε αυτό συνέβαλλε αναμφισβήτητα και η αύξηση κατά 10% του παραγόμενου όγκου καφέ, όπου σε συνδυασμό με την εισαγωγή 23 νέων κωδικών παραγωγής και 68 νέων κωδικών εισαγωγής και εμπορίας στους τομείς αγοράς Ho.Re.Ca και Retail, απέφερε θετικό πρόσημο κερδοφορίας στην εταιρεία.

«Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και αυτό είναι μεταδοτικό. Δραστηριοποιούμαστε 35 χρόνια στην ελληνική αγορά και είμαστε οι πρώτοι που πιστωνόμαστε την εισαγωγή της κουλτούρας espresso καφέ στην Ελλάδα, αλλά και η εταιρεία με το μεγαλύτερο εμπορικό δίκτυο. Το 2017 η Dimello μπήκε στο λιανεμπόριο και πρόσφατα λανσάραμε το νέο μας προϊόν Dimello Three Continents» τόνισε η κα Νιόβη Καλλέργη Αντιπρόεδρος και CMO της Kafea Terra.

Αυτή τη στιγμή ο όμιλος απασχολεί 188 εργαζόμενους, κατά 7 αυξημένοι στον αριθμό από το 2021, και από τη νέα χρονιά θα προχωρήσει σε 3 νέες προσλήψεις. Το 2022 ολοκληρώθηκε 4ετές επενδυτικό πλάνο, ύψους 27 εκατ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2023-2024 θα επενδυθούν  επιπλέον 6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 2,5 εκατ ευρώ για γραφεία, 1,5 εκατ ευρώ για νέες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη και 2 εκατ. ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό ψησίματος – καβουρδίσματος του καφέ.

Το 2021 πουλήθηκαν 4.394 τόνοι καφέ, από 3.549 το 2020 και 23 νέοι κωδικοί δημιουργήθηκαν για λογαριασμό των καναλιών horeca και retail. Εξίσου δυναμική ανάπτυξη καταγράφει το e-commerce μέσα από eshops, καθώς επίσης και η κατανάλωση γραφείου. Η Kafea Terra δραστηριοποιείται σε 8 τομείς, μεταξύ των οποίων, εισαγωγή, παραγωγή, διανομή, εξαγωγή, έρευνα και ανάπτυξη, υπηρεσίες quality control, τεχνική υποστήριξη και πιστοποιημένη εκπαίδευση. Διαθέτει 3 σύγχρονα κέντρα logistics συνολικής επιφάνειας 7.000 τ.μ. και 1.124 προμηθευτές.

Ο espresso η μόνη κατηγορία που κινείται ανοδικά

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Διευθυντή, Νίκο Κουγιουμτζή, παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής στα 3,5 ευρώ/κιλό που συντελέστηκε στον καφέ, απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων, το 2022 θα κλείσει με αύξηση τζίρου στα 96,5 εκατ. ευρώ, οφειλόμενη σε  οργανική ανάπτυξη όγκου πωλήσεων και αύξηση τιμών.

«Οι εξαγωγές αποτελούν το 2,5% του τζίρου – περίπου στα 2εκατ ευρώ – εξάγουμε σε 17 χώρες και εκτιμούμε ότι είναι ένα κανάλι με πολλά οφέλη. Φέτος ξεκινήσαμε συνεργασία με Παλαιστίνη και Ισραήλ και αξιολογούμε διαρκώς νέες αγορές».

Το 83% του τζίρου προέρχεται από το δίκτυο του HO.RE.CA.,  2-3% από το office και το οργανωμένο λιανεμπόριο αγγίζει το 14%. Ο espresso είναι η μόνη κατηγορία που εμφανίζει αυξητική τάση, 4% για το 2022, με τους υπόλοιπους καφέδες να κινούνται οριακά πτωτικά.

«Το 66% των προϊόντων που πωλούνται είναι κάτω από προωθητική ενέργεια και ως επιχείρηση έχουμε απορροφήσει σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων. Στις κάψουλες το μερίδιό μας είναι στο 3,1% και ο στόχος μας να έχουμε διπλασιάσει το εν λόγω ποσοστό μέσα στο 2023».

Ο κ.  Κουγιουμτζής επιβεβαίωσε ότι καταγράφεται πτώση της κατανάλωσης στις καφετέριες λόγω της ακρίβειας και πως η HO.RE.CA. δείχνει μια σταθερότητα σημειώνοντας μια ελαφρά πτώση σε σχέση με το 2021. Δίνοντας μια εικόνα του μείγματος που αφορά τη διεισδυτικότητα των brands, ανέφερε ότι το 60% του τζίρου προέρχεται από ILLY και το 40% από προϊόντα παραγωγής. Όσο για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό τρίτων, η παραγωγή διαμορφώνεται σε 720 τόνους καφέ ετησίως και γίνεται για συνεργάτες, όπως οι αλυσίδες καφέ MIKEL, Forall και choco.

«Διαθέτουμε 8.000 σημεία πώλησης πανελλαδικά και έχουμε συνάψει συνεργασία για τον ελληνικό καφέ με την οικογένεια Λουμίδη στο κομμάτι του HO.RE.CA. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις ετησίως σε μηχανές που δίνονται στους πελάτες της εστίασης (1.000 μηχανές – 1.500 μύλοι) είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην εξωστρέφεια

Η Φιλιώ Χατζηδάκη, Sustainability and corporate affairs manager, εστίασε στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία, όπως είπε, ενσωματώνεται πλήρως στην επιχειρηματική κουλτούρα του ομίλου θέτοντας στο επίκεντρο το περιβάλλον και την ανταπόδοση στην κοινωνία.

«Επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην εξωστρέφεια με παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού και νέες συνεργασίες. Μέσω συνεργατών είμαστε σε 14 εξαγωγικούς προορισμούς και ο κύκλος εργασιών το 2021 διαμορφώθηκε στα 84,8 εκατ. ευρώ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε ομαλή λειτουργία, διατηρήσαμε θέσεις εργασίας και μισθούς στα ίδια επίπεδα» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα τελευταία 2 χρόνια έχουν επενδύσει στην κοινωνία περί τις 250.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Καρυοφύλλης, Διευθυντής εργοστασίου της Kafea Terra αναφέρθηκε στην πιστοποίηση παραγωγής βιολογικού καφέ που διαθέτει η εταιρεία, αλλά και στο ανθρακικό της αποτύπωμα το οποίο περιορίζεται σταδιακά.

«Αντιμετωπίζουμε πιο σοβαρά το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και προσπαθούμε να μην πετάμε τίποτα, τα υποπροϊόντα να μπορούν να ανακυκλώνονται ή να πηγαίνουν σε εταιρείες που μπορούν να τα διαχειριστούν σωστά. Τα κατάλοιπα του καφέ χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικά. Παράλληλα, χάρη σε μια ειδική πρέσα που επενδύσαμε το 2022 συμπιέζεται το αλουμίνιο και επιστρέφει στους προμηθευτές. Τέλος, επενδύουμε σε  ΑΠΕ, καθώς επίσης και σε στόλο υβριδικών – ηλεκτρικών αυτοκινήτων».

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του καφέ

«Το πότε ο καφές είναι έτοιμος από το ψήσιμο το αποφασίζει το ρομπότ. Συνήθως η διαδικασία διαρκεί περίπου 15-16 λεπτά, μετά ακολουθούν το τελικό χαρμάνιασμα και η συσκευασία. Το οξυγόνο είναι ο χειρότερος εχθρός του ψημένου καφέ και φροντίζουμε ώστε στη συσκευασία να απομονώνεται πλήρως» τόνισε ο Δημήτρης Καρυοφύλλης, Coffee Executive – R&D Manager, KAFEA TERRA SA

Πρόσθεσε πως οι χειριστές πλέον κάνουν τον ποιοτικό έλεγχο και πως επενδύονται σημαντικά ποσά στο R&D με πιο πρόσφατη επένδυση αυτή που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και τα τεχνικά συστήματα για οπτικό έλεγχο στις συσκευασίες.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία αγοράζει πρώτες ύλες από Κεντρική Αμερική, Κολομβία, Βραζιλία, χώρες της Αφρικής και της Ασίας, περί τα 200 containers τον χρόνο, που ισοδυναμούν με 3.000-3.500 τόνους καφέ.