Καφές από τα Starbucks αλά…ελληνικά

Καφές από τα Starbucks αλά…ελληνικά

Με τον ισχυρό ανταγωνισμό των αλυσίδων καφέ, τα Starbucks «ποντάρουν» στην παραμονή του πελάτη στα καταστήματα και όχι στην αγορά των προϊόντων «εν κινήσει».

Το μοντέλο της ελληνικής καφετέριας φαίνεται πως έχουν στο μυαλό τους τα στελέχη της Starbucks, καθώς στόχος της αλυσίδας είναι να κάνει τους πελάτες να νιώθουν άνετα και όχι να φεύγουν με τον καφέ στο χέρι… αλά Ιταλικά.

Αντιμέτωπη με τον ισχυρό ανταγωνισμό των Dunkin’ Donuts και άλλων αλυσίδων καφέ, τα Starbucks «ποντάρουν» στην παραμονή του πελάτη στα καταστήματα και όχι στην αγορά των προϊόντων «εν κινήσει». Αυτή, βέβαια, αποτελεί κοινή πρακτική στη χώρα μας, όπου ο καφές θεωρείται συνώνυμο της παρέας, των εφημερίδων και της πολύωρης παραμονής στο κατάστημα.

Στη νέα αυτή στρατηγική, η πολυεθνική αλυσίδα φιλοδοξεί να κάνει τα καφέ της ως το τρίτο μέρος όπου θα συχνάζουν οι πελάτες της, εκτός από το σπίτι και το γραφείο. «Η δημιουργία ενός ζεστού και φιλόξενου τρίτου χώρου πρέπει να αποτελεί τον πιο σημαντικό ρόλο μας», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος Κέβιν Τζόνσον στο CNN Money.

Θέλουν, μάλιστα, να κάνουν τα Starbucks «στέκι», έναν χώρο δηλαδή που θα τραβά τους πελάτες να μείνουν και όχι να πάρουν τον καφέ στο χέρι. Εξ ου και οι άνετοι καναπέδες και πολυθρόνες, η μουσική και τα έργα τέχνης που σε κάνουν να νιώθεις σαν το σπίτι σου, εξηγεί ο Άρον Άλεν, σύμβουλος εστίασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ατμοσφαιρικό περιβάλλον είναι πιο σημαντικό το βράδυ όπου οι πελάτες πηγαίνουν για να χαλαρώσουν μετά από μια δύσκολη μέρα. Το πρωί, είναι δεδομένο ότι όλοι βιάζονται και θα αγοράσουν τον καφέ για να φύγουν. «Όσο πιο πολύ μένουν, τόσο περισσότερα χρήματα ξοδεύουν», καταλήγει ο Λι Πίτερσον, εκτελεστικός αντιπρόσωπος της αλυσίδας.