Καύσωνας δέκα ημερών με 44άρια – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Καύσωνας δέκα ημερών με 44άρια – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, παραθέτοντας νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σχετικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα, ο οποίος θα είναι μεγάλης διάρκειας και με πρωτοφανείς θερμοκρασίες για τη χώρα.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, το καιρικό φαινόμενο εξακολουθεί να είναι ένα επικινδυνά καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια αλλά και διότι το θερμοκρασικό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό.

Η κορύφωση αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την άλλη Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Καύσωνας: Μέχρι και 44 βαθμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο

Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Η ανάλυση του Θοδωρή Κολυδά

Οι διαταραχές της Δυτικής Ευρώπης που από τον Ατλαντικό κατευθύνονται νοτιότερα, ενισχύουν το σύστημα της Ιβηρικής χερσονήσου και διατηρούν την Νοτιοδυτική ροή των αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στον αντίποδα να έχουμε την υπάρχουσα θερμική έξαρση σε όλα τα ανατολικά.

Η ροή αυτή δεν προβλέπεται να αλλάξει μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδος.

Παρακολουθείστε την ροή εδώ από το Twitter:

Παρότι η κορύφωση του καύσωνα προβλέπεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές.

Θεωρούμε καλό να σας ενημερώσουμε ότι εκτός από τις καθημερινές προγνώσεις της ΕΜΥ η παρακολούθηση του δείκτη θερμικής καταπόνησης WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) είναι απαραίτητη , καθώς μας δίνει μια καλή εικόνα για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε εξωτερικούς χώρους και ο δείκτης αυτός εκδίδεται καθημερινά από την ΕΜΥ.

Ο δείκτης χρησιμοποιείται συμβουλευτικά στην Οδηγία για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Τις επόμενες ημέρες, όποτε κριθεί απαραίτητο, θα ακολουθήσει επικαιροποίηση του παρόντος δελτίου,ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα μπορέσετε να βρείτε στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter @EMY_HNMS)

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες σε περιόδους καύσωνα . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Πηγή: news247.gr