Το «καυτό» συγκρότημα διαμερισμάτων των «50 αποχρώσεων του γκρι»

Το «καυτό» συγκρότημα διαμερισμάτων των «50 αποχρώσεων του γκρι»

Πώς τα βιβλία της γνωστής τριλογίας ανέβασαν τις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων στο Σιάτλ.

Τα βιβλία της τριλογίας «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» έχουν κάνει τη βρετανίδα συγγραφέα Ε.Λ. Τζέιμς πολύ πλούσια. Ταυτόχρονα, έχουν ανεβάσει στα ύψη τη δημοφιλία μιας πολυκατοικίας στο Σιάτλ.

Από τότε που προβλήθηκε το τρέιλερ της ταινίας «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» πριν από ένα μήνα, το τηλέφωνο του Έρικ Μερ χτυπάει ασταμάτητα.

Ο Μερ είναι μεσίτης για το διαμέρισμα των «Πενήντα αποχρώσεων». Ναι, καλά ακούσατε. Το συγκρότημα των διαμερισμάτων στο Σιάτλ όπου ζει ο ήρωας, ο δισεκατομμυριούχος Κρίστιαν Γκρέι, υπάρχει πράγματι. Και ονομάζεται Escala.

Αυτές που τηλεφωνούν στον Μερ είναι κυρίως γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών, οι οποίες παρακαλάνε να περάσουν μια νύχτα στο διάσημο ρετιρέ, ή τουλάχιστον να βγάλουν μια φωτογραφία μέσα στο κτίριο.

«Τα χαζά τηλεφωνήματα έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους», είπε ο Μερ στο CNN Money. «Οι άνθρωποι δεν κατανοούν ότι το κτίριο είναι μια πολυκατοικία όπου μένουν άνθρωποι, ο καθένας στο δικό του διαμέρισμα, και δεν υπάρχει κανένα κόκκινο δωμάτιο».

Η Ε.Λ. Τζέιμς έμαθε για την ύπαρξη του Escala, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009, και το εισήγαγε μες στην ιστορία της, μπλέκοντας βέβαια την πραγματικότητα με τη φαντασία. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ελικοδρόμιο στην ταράτσα.

Οι υπεύθυνοι του Escala αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου της τριλογίας το 2011, καθώς οι θαυμαστές ήθελαν πάρα πολύ να προσεγγίσουν το «διαμέρισμα».

Το πιο ακριβό ρετιρέ στο Escala δεν διαθέτει, φυσικά, κόκκινο δωμάτιο. Μια οικογένεια από το Oregon αγόρασε το διαμέρισμα το 2013 για 6,2 εκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Λ. Τζέιμς διοργάνωσε μια πριβέ παρουσίαση του βιβλίου μόνο για τους ενοίκους της πολυκατοικίας, ενώ η ταινία αναμένεται να περιλαμβάνει και εξωτερικά πλάνα του κτιρίου.

Όμως, το μεγαλύτερο κέρδος είναι η εκτόξευση της τιμής των διαμερισμάτων από την έκδοση του βιβλίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Zillow, η μέση τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος στο Σιάτλ έχει αυξηθεί κατά 10% από το 2010. Όμως, η αντίστοιχη τιμή για ένα διαμέρισμα στο Escala αυξήθηκε κατά 75%. Και από την πρώτη έκδοση του βιβλίου και μετά, η μέση τιμή ανέβηκε κατά 62%!

Μόνο έξι διαμερίσματα έχουν μείνει απούλητα στο κτίριο, και τα περισσότερα διατίθενται για περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια.