Κακοκαιρία “Ελπίδα”: Κλειστοί την Τρίτη Δημόσιος και Ιδιωτικός Τομέας – Αγώνας δρόμου για απεγκλωβισμό εκατοντάδων από την Αττική Οδό

Κακοκαιρία “Ελπίδα”: Κλειστοί την Τρίτη Δημόσιος και Ιδιωτικός Τομέας – Αγώνας δρόμου για απεγκλωβισμό εκατοντάδων από την Αττική Οδό
Κόσμος περπατάει στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, κατά τη διάρκεια ισχυρής χιονόπτωσης στο κέντρο της Αθήνας, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς», με πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Εύβοια. Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται μερικός απεγκλωβισμός οχημάτων από την Αττική Οδό με συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και του Χαμόγελου του Παιδιού, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι αύριο η Περιφέρεια Αττικής, η Εύβοια, η Βοιωτία, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, οι Σποράδες και τα Δωδεκάνησα κηρύσσονται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων.

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μερικός απεγκλωβισμός οχημάτων από την Αττική Οδό, συγκεκριμένα στο δαχτυλίδι στην Κηφισίας και στην Πεντέλης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών που βρίσκονται στην Αττική Οδό με συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων και με συνδρομή εθελοντών όπως ο Ερυθρός Σταυρός, το Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και το ΕΚΑΒ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης. Όπως εξήγησε, οι οδηγοί που απεγκλωβίζονται από τα οχήματά τους οδηγούνται σε έξι σημεία, Πεντέλης, Δουκίσσης Πλακεντίας, Δαχτυλίδι Κηφισίας, Μαραθώνος, Κάντζα και Παιανία, στα οποία τους υποδέχονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τους καθοδηγούν σε λεωφορεία που αναμένουν για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία. Στα σημεία αυτά θα τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη για όποιον την χρειάζεται ενώ επί τόπου υπάρχουν και ασθενοφόρα και προσέθεσε ότι αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει σιγά σιγά με τη συνέργεια των τριών δυνάμεων, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Ενόπλων Δυνάμεων και σε κάθε σημείο όπου θα φτάνουν οι δυνάμεις θα υπάρχει ο αξιωματικός που θα συντονίζει αυτή την προσπάθεια απεγκλωβισμού.

Διαβάστε το Live Blog του Fortune Greece με όλες τις ειδήσεις της ημέρας για την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα

Κυβερνητικές πηγές: Ο Στρατός έχει φτάσει σε όλα τα σημεία για τον απεγκλωβισμό οδηγών

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Στρατός έχει φτάσει σε όλα τα σημεία και προσεγγίζουν σταδιακά κι άλλοι ακόμη περισσότεροι σε αριθμό. Προσθέτουν ότι αυτό θα γίνεται όλο το βράδυ. Μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούν τον κόσμο (όσους θέλουν) εκεί που τους λένε επί τόπου η ΓΓΠΠ κι η Αστυνομία.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

– Έξοδος Πεντέλης (12), 2 οχήματα με 9 άτομα.

– Έξοδος Κηφισίας (11), 2 M/S 290 με 16 άτομα.

– Έξοδος, Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 1 όχημα STAYER με 12 άτομα και 1 minibus κενό και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα.

– Έξοδος Μαραθώνα (15), 1 όχημα STAYER με 21 άτομα και 1 M/S 290 με 2 άτομα και τρόφιμα, διανέμει μεταξύ Κάντζας και Μαραθώνα.

– Έξοδος Κάντζα (17), 1 όχημα STAYER με 20 άτομα και 1 όχημα STAYER με 20 άτομα που εξετράπη από την έξοδο Παιανίας (18) μετά από νέες οδηγίες.

Επιπλέον των ανωτέρω:

– Προς την έξοδο Πεντέλης (12), κινούνται 2 minibus με 22 άτομα, παρούσα θέση του 1ου πλατεία Καραϊσκάκη (πλησίον Ομόνοιας) και το 2ο στο ύψος Δαφνίου, 1 κενό minibus και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα που βρίσκεται Χολαργό.

– Προς έξοδο Κηφισίας (11) κινούνται 4 οχήματα HAMMER με 11 άτομα, παρούσα θέση έξοδος Ηρακλείου( 8).

Ξεκίνησαν πριν από λίγο 3 οχήματα με 12 άτομα από ΤΑΤΟΙ για έξοδο Πεντέλης (12).

Επιπρόσθετα, ξεκινούν 1 STAYER με 20 άτομα (ΕΤΑ και Ζ ΜΑΚ) και 1 MAGIRUS με 15 άτομα από 2α ΜΑΛ, τα οποία κατόπιν επικοινωνίας με ΕΣΚΕΔΙΚ θα μεταβούν στην έξοδο Δουκίσσης Πλακεντίας (13) και έξοδο Μαραθώνα (15) αντίστοιχα.

Κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας για 7 περιοχές της χώρας

Όσον αφορά την κήρυξη κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας για 7 περιοχές της χώρας, προβλέπονται για αύριο τα εξής:

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας, των μέσων μαζική μεταφοράς και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας.

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμία βαθμίδα εκπαίδευσης, ούτε τηλεκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, όπως επίσης και επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης κακοκαιρίας.

Για τους ανθρώπους που θα παραλαμβάνονται από τα σημεία απεγκλωβισμού και δεν μπορούν να φύγουν από την Αθήνα, είτε το κέντρο είτε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, έχει εξασφαλιστεί από την Πολιτική Προστασία φιλοξενία σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία όπου θα μπορούν να μεταφέρονται και εκεί θα έχουν κάθε βοήθεια από όλες τις υπηρεσίες, Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας.

Για τις διακοπές ρεύματος

Σχετικά με την παροχή ρεύματος ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διακοπές ρεύματος στην Ανατολική Αττική. Συγκεκριμένα, σημειώνονται διακοπές ρεύματος στην περιοχή του Δήμου Μαραθώνα και λίγο πιο εκτεταμένα. Όπως επισήμανε ο υπουργός, δυνάμεις εκχιονισμού των δήμων της περιοχής, της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής δουλεύουν για την διάνοιξη οδών ώστε τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να αποκτήσουν το συντομότερο δυνατόν πρόσβαση στα σημεία των βλαβών, τα οποία είναι περίπου 8-10.

«Ελπίζουμε το συντομότερο να έχουν πρόσβαση οι υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ , τα συνεργεία για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή», σημείωσε.

Έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλες οι δυνάμεις του κράτους, της τοπική αυτοδιοίκησης θα μείνουν όλη την νύχτα σε πλήρη ανάπτυξη, και θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν όπου απαιτηθεί.

Επιπλέον, απηύθυνε ξανά έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση.

«Είναι μία δύσκολη νύχτα, συνεχίζουμε την προσπάθεια όλοι μαζί και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε επιπτώσεις που θα είναι οδυνηρές για όλους μας», σημείωσε και επισήμανε: «Πάση θυσία να αποφύγουμε οποιαδήποτε απώλεια ανθρώπινης ζωής».

«Οι δυνάμεις είναι παραταγμένες, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, το ύψος του χιονιού είναι πρωτόγνωρο σε μερικές περιοχές αλλά θεωρώ ότι οι παραταγμένες δυνάμεις θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το συμβάν. Θέλω να επαναλάβω τη συγγνώμη της Πολιτείας για όσες ανεπάρκειες εμφανίστηκαν ειδικά με την ευθύνη μιας συγκεκριμένης εταιρείας», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Κλειστά λιανικό εμπόριο και τράπεζες – Ανοικτά φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, την Τρίτη

Κλειστά θα είναι την Τρίτη λιανικό εμπόριο και τράπεζες, ανοικτά φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων. Τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων σε Αττική και περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία, θα είναι ανοικτά από 10 το πρωί μέχρι 6 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, αύριο, Τρίτη, θα παραμείνουν σε αργία (κλειστά) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, τις Κυκλάδες νήσους, τις Σποράδες νήσους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00. Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ για το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, παρουσία του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τους διοικητές των ΥΠΕ για την εκτίμηση της κατάστασης στα νοσοκομεία, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, η εφημερία εξελίσσεται ομαλά και έχει διασφαλιστεί η πλήρης παρουσία του προσωπικού για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

Παράλληλα, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι πλήρως εξοπλισμένα για να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες και ήδη έχουν προχωρήσει σε διακομιδές όπου απαιτείται, ενώ βρίσκονται και σε ετοιμότητα στις εξόδους της Αττικής Οδού σε συνεννόηση με τα επιχειρησιακά κέντρα της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ με τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Αττικής συντονίζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Προς εξυπηρέτηση των πολιτών τα νοσοκομεία που εφημερεύουν σήμερα και αύριο στην Αττική είναι τα ακόλουθα:

Σήμερα εφημερεύουν:

– Θριάσιο

– Ασκληπιείο

– Ερυθρός Σταύρος

– Ιπποκράτειο

Αύριο εφημερεύουν:

08.00 με 14.30

– Κωνσταντοπούλειο

– Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς

– 417 ΝΙΜΤΣ

14.30 με 22.00

– ΚΑΤ

14.30 με 08.00 (επόμενη ημέρα)

– Αλεξάνδρα

– Λαϊκό

– ΕΛΠΙΣ

08.00 με 08.00 (επόμενης)

– Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας