Κακοκαιρία: Κρας τεστ για την ανθεκτικότητα του συστήματος ενέργειας

Κακοκαιρία: Κρας τεστ για την ανθεκτικότητα του συστήματος ενέργειας
Εκχιονιστικό καθαρίζει τον δρόμο στο Δάσος του Υμηττού , Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021. Εκτός από προβλήματα το χιόνι της κακοκαιρίας “ ΜΗΔΕΙΑ” έδωσε σε πολύ κόσμο να το χαρεί κάνοντας βόλτες, σνοουμπορντ και σκι σε παρκα . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναμένεται ισχυρή ζήτηση λόγω του χιονιά, αλλά υπάρχει επάρκεια – Ανησυχία για τυχόν προβλήματα στο δίκτυο διανομής και …λογαριασμούς – Μέτρα από τις Περιφέρειες.

Με την κακοκαιρία να χτυπά ήδη Αττική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Πελοπόννησο και Κυκλάδες έχει πέσει συναγερμός στα επιτελεία του δικτύου διανομής, του διαχειριστή μεταφοράς και του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου με σκοπό να αποφευχθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Σημειώνεται ότι καταγράφονται ήδη χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές τις χώρας από το Σάββατο ενώ οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η κακοκαιρία «Ελπίς» θα εξελιχθεί με απότομη επιδείνωση των φαινομένων. Η Πολιτική Προστασία συμβουλεύει με μήνυμα στο 112 για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρές χιονοπτώσεις που θα επηρεάσουν ακόμη και τα νότια προάστια, ενώ μέτρα έχουν ληφθεί από την Περιφέρεια.

Η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.500 MW τις ώρες αιχμής σήμερα και με βάση τις εκτιμήσεις είναι πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω αν παραμείνουν πολύ χαμηλά οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες. Παρόλαυτά, δεν προβλέπεται αδυναμία του συστήματος μεταφοράς. Το δυναμικό του ΑΔΜΗΕ είναι σε θέση να καλύψει τις όποιες ανάγκες με τις διαθέσιμες μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη και δυνητικές εισαγωγές. Ας σημειωθεί ότι πέρυσι τον Φεβρουάριο, στην κακοκαιρία «Μήδεια», η ζήτηση κυμάνθηκε στα 8.900 MW.

Εκεί που υπάρχουν αβεβαιότητες είναι στο δίκτυο, λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών της κακοκαιρίας. Εξάλλου δεν έχουν ξεχαστεί τα προβλήματα των βόρειων περιοχών του νομού Αττικής κατά τη διάρκεια της περσινής κακοκαιρίας «Μήδεια», που έμειναν για μέρες αποκλεισμένες, με διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Σε επιφυλακή είναι γι’ αυτό το σκοπό τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, που βρέθηκαν επί ποδός και στην πρόσφατη κακοκαιρία «Διομήδης» επιχειρώντας σε δύσκολα σημεία για να επιδιορθώσουν βλάβες στο δίκτυο, κυρίως σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Σημειώνεται ότι μια νέα γραμμή βλαβών είναι στη διάθεση των καταναλωτών (8004004000). Το Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών του ΔΕΔΔΗΕ διατίθεται δωρεάν όλο το εικοσιτετράωρο, τόσο για την αναγγελία βλαβών όσο και τα υπόλοιπα θέματα εξυπηρέτησης των πολιτών.

Εντωμεταξύ, η κακοκαιρία έρχεται σε μια συγκυρία που τα κόστη της ενέργειας βρίσκονται στα ύψη αποτελώντας βραχνά για τα νοικοκυριά. Πρόκειται για οξύ πρόβλημα που πλήττει τόσο την Ελλάδα όσο και ευρύτερα την Ευρωζώνη όπου ο πληθωρισμός έφτασε το 5%. Πάντως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε προ ημερών την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί και θα μειωθεί σταδιακά το 2022. Κατά την εκτίμησή της η αποκλιμάκωση αναμένεται να είναι ηπιότερη από ό,τι είχε προβλεφτεί ενώ και οι τιμές της ενέργειας θα σταματήσουν να αυξάνονται και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα υποχωρήσουν. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου κρίνει ότι δεν χρειάζεται να ενεργήσει δραστικά όσο το επιτελείο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.