Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστά σχολεία στην βορειοανατολική Αττική και απαγόρευση φορτηγών σε Νέα και Αττική Οδό

Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστά σχολεία στην βορειοανατολική Αττική και απαγόρευση φορτηγών σε Νέα και Αττική Οδό
Χιονισμένος δρόμος στη Φθιώτιδα, Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν από την κακοκαιρία «Λέανδρος» στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Η κακοκαιρία Λέανδρος βρίσκεται στη δεύτερη φάση της σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, την Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρειο Εύβοια αλλά και τη Φωκίδα. 0Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα πρόβλημα στο εθνικό οδικό δίκτυο ιδιαίτερα στη ΠΑΘΕ Αθηνών-Θεσσαλονίκης ενώ δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό σταθμευμένα σε κρίσιμα σημεία του δικτύου αναμένοντας την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου τα σχολεία στη βορειοανατολική Αττική λόγω της κακοκαιρίας Φίλιππος. Οι περιοχές στις οποίες θα ισχύσει το προληπτικό κλείσιμο θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα από την Περιφέρεια Αττικής.

Επίσης από απόψε το βράδυ θα απαγορευτεί η διέλευση βαρέων οχημάτων στη Νέα Οδό (εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας) και στην Αττική Οδό.

Αυτές είναι οι βασικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη. Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε ο μηχανισμός των παραχωρησιούχων και της Περιφέρειας να τεθεί από τα ξημερώματα σε επιφυλακή, καθώς το κύριο κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να φθάσει στην Αττική αύριο πρωί. Σύμφωνα πάντως με τους μετεωρολόγους, στην Αττική το φαινόμενο θα εκτονωθεί μέχρι αύριο βράδυ, με την κακοκαιρία όμως να παραμένει πιθανά έως και το Σάββατο.

Τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά

«Μετά από διαβούλευση με τους Δημάρχους αποφασίσαμε για αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, τη διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Βόρειο Τομέα καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Ειδικότερα, δεν θα πραγματοποιηθούν αύριο δια ζώσης μαθήματα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

1. Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής.

2. Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση το δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο οποίο θα είναι όλα ανοιχτά εκτός από το 3ο Δημοτικό Πανοράματος και το 2ο-3ο Γυμνάσιο Βούλας τα οποία θα είναι κλειστά.

3. Στην Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

Ανοιχτά θα είναι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις παρακάτω Περιφερειακές ενότητες:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς
Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων
Στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα
Στο Δυτικό τομέα Αθηνών
Η λειτουργία ή μη των βρεφονηπιακών σταθμών, αποτελεί ευθύνη των δήμων οι οποίοι και είναι αρμόδιοι να ενημερώσουν τους πολίτες. Επίσης, τα ζητήματα τηλεκπαίδευσης ρυθμίζονται από το Υπουργείο Παιδείας.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Αναπληρωτή ΓΓΠΠ, Γιώργου Καραγιάννη, καθώς των Περιφερειαρχών Αττικής, Γιώργου Πατούλη και Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού. Μετείχε επίσςη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης και σε συνέχεια αναλυτικής ενημέρωσης από τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, εξετάστηκαν ειδικότερα προληπτικά μέτρα για τις περιοχές της Αττικής και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, η σύσκεψη κατέληξε σε σύσταση τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου, σε περιοχές της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αττικής,. Οι συγκεκριμένες περιοχές αναμένεται να ανακοινωθούν από την Περιφέρεια Αττικής και τους οικείους Δήμους.

Επιπλέον, από σήμερα το βράδυ θα απαγορευθεί η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού / Κεντρικής οδού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις οικείες Δ/νσεις Τροχαίας και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης του οδικού δικτύου. Αναμένονται, επίσης, σχετικές ανακοινώσεις για τα σημεία όπου οι οδηγοί θα εισέρχονται στους εν λόγω αυτοκινητοδρόμους μόνο εφόσον τα οχήματά τους είναι εξοπλισμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στη σύσκεψη έλαβαν, ακόμη, μέρος ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο Υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Ελευθέριος Γκαρίλας, o Διοικητής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχος Σπυρίδων Λάσκος, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Ολυμπία Οδός ΑΕ, Αττικές Διαδρομές ΑΕ), καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.

Πού και πότε θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες, Τρίτη 08 Μαρτίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη χώρα με κακοκαιρία που θα έχει το όνομα “Φίλιππος” (“Filippos”).

Η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).

Πιο αναλυτικά:

Α. Από τις πρώτες ώρες σήμερα, Τετάρτη (09-03-2022) χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και τη Θράκης. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις επεκτείνονται και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Το βράδυ θα χιονίσει στις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Β. Την Πέμπτη (10-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Γ. Την Παρασκευή (11-03-2022) και το Σαββατοκύριακο (12 και 13-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.