Κακοκαιρία «Genesis» από σήμερα στη χώρα με ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Κακοκαιρία «Genesis» από σήμερα στη χώρα με ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις
Σταγόνες βροχής πάνω σε τζάμι στην Εύβοια, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019. Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες κυρίως στα νότια, χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης και πτώση της θερμοκρασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα προσεγγίσει την Ελλάδα από τα βορειοδυτικά, θα προκαλέσει την ισχυρή κακοκαιρία “Genesis” με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση σήμερα, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ. Η κακοκαιρία για την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να είναι κατηγορίας 4 (“Πολύ σημαντική”), όσον αφορά τον πενταβάθμιο Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή, οπότε το βαρομετρικό χαμηλό θα μετακινηθεί προς την Τουρκία. Όμως η αστάθεια του καιρού θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ιδιαίτερα για σήμερα, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι. Κατά τη διάρκεια τη νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο βροχές και καταιγίδες αναμένονται κατά κύριο λόγο στη στις παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, στο Βόρειο Αιγαίο, στα δυτικά της Πελοποννήσου και στο Νότιο Ιόνιο.

Λόγω των ισχυρών κατά τόπους φαινομένων που θα προκαλέσουν ενδεχομένως πλημυρικά φαινόμενα, των ισχυρών ριπαίων ανέμων στις περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων και των κεραυνών, το meteo συνιστά προσοχή τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις υπαίθριες και θαλάσσιες δραστηριότητες.