Καλά νέα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Αποσύρεται η διάταξη για τη φορολόγηση ενοικίων

Καλά νέα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Αποσύρεται η διάταξη για τη φορολόγηση ενοικίων

Εκτός πολυνομοσχεδίου τα σημεία που αφορούσαν την αύξηση του φόρου μισθωμάτων για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Την απόσυρση των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 2 του πολυνομοσχεδίου που αφορά τη φορολόγησης των ενοικίων από εισοδήματα και των διατάξεων για τα ανείσπρακτα ενοίκια ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Η επίμαχη διάταξη προέβλεπε την αύξηση των συντελεστών φόρου για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία τα οποία αποκτήθηκαν ή επρόκειτο να αποκτηθούν εντός του 2015 καθώς και την απόσυρση της διάταξης για τη μη φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων.

«Το ότι σταματά η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων δεν σημαίνει ότι φορολογούνται, αλλά ψάχνουμε να βρούμε με ποια διάταξη θα φορολογηθεί», επεσήμανε. «Το νομοσχέδιο έρχεται να υλοποιήσει τις διατάξεις της συμφωνίας. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά αυτή είναι η συμφωνία. Περιμένουμε την δική σας αντιπρόταση. Εσείς πιέζατε την κυβέρνηση να πει ”Ναι” σε όποια συμφωνία και να ψηφίσει ”Ναι” στο δημοψήφισμα και τώρα λέτε να μην ψηφιστεί;», υπογράμμισε.

Για ετήσιο ποσό μισθωμάτων μέχρι 12.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου θα αυξανόταν από το 11% στο 15%, ενώ για κάθε ποσό εισπραχθέντων μισθωμάτων πέραν των 12.000 ευρώ το χρόνο ο συντελεστής φόρου θα αυξανόταν από το 33% στο 35%. Aυτό θα είχε ως αποτέλεσμα όσοι φορολογούμενοι αποκτούν ετήσια εισοδήματα από ακίνητη περιουσία να πληρώνουν επιπλέον φόρο εισοδήματος.

Για την εξομοίωση αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες ο Τρ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι το «σωστό σύστημα» των αντικειμενικών αξιών ισχύει από το 1986. «Τόσα χρόνια γιατί δεν κάνατε εσείς την εξομοίωση;», ρώτησε ο Τρ. Αλεξιάδης και ανακοίνωσε ότι «από 1-1-2017 θα έχουμε εξομοίωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών».