Καλή είδηση για τον κόσμο: η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά παρατάθηκε

Καλή είδηση για τον κόσμο: η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά παρατάθηκε
Photo: pixabay.com
Καλή είδηση για τον κόσμο η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, λέει ο γ.γ. του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξήρε χθες Τετάρτη την παράταση για δύο μήνες της ισχύος της συμφωνίας που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι κρίσιμη για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα.

«Καλωσορίζω αυτή την απόφαση. Η παράταση είναι καλή είδηση για τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες στον Τύπο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έτρεφε ελπίδες πως η συμφωνία θα παρατεινόταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Υπάρχουν ζητήματα που εκκρεμούν», σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Μολαταύτα, «ευελπιστώ πως θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία για να βελτιώσουμε, να επεκτείνουμε και να παρατείνουμε τη συμφωνία, όπως πρότεινα σε πρόσφατη επιστολή μου στους προέδρους» της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συνέχισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτές οι συμφωνίες είναι σημαντικές για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως αφότου τέθηκε σε ισχύ η λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, τον Ιούλιο του 2022, εξήχθησαν «πάνω από 30 εκατομμύρια τόνοι» αγροτικών προϊόντων.

Πέραν αυτού, η συμφωνία δείχνει πως «ακόμα και τις πιο μαύρες ώρες, υπάρχει πάντα μια αχτίδα ελπίδας», καθώς δίνεται η «ευκαιρία να βρούμε λύσεις που ωφελούν τους πάντες», υπογράμμισε ο κ. Γκουτέρες.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε την παράταση της συμφωνίας για εξήντα ημέρες.

Η ισχύς της εξέπνεε σήμερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: