Οι καλύτερες χώρες στην Ευρώπη για να ζεις το 2016

Ποια χώρα της Ευρώπης είναι ιδανική για να ζει κανείς και σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα.

Eίναι σαφές ότι δεν φτάνει μόνο να έχει υψηλό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μια χώρα για να είναι ιδανική. Επί παραδείγματι, όταν το σύστημα δικαίου είναι περίπλοκο και απαιτεί ακριβούς δικηγόρους, τα χρήματα που δαπανώνται σε αυτούς θα υπολογίζουν το ΑΕΠ της, έστω κι εάν αυτό σημαίνει ότι στην τελική «πληγώνονται» οικονομικά οι πολίτες της.

Αυτός είναι ο λόγος που το Boston Consulting Group ανέπτυξε έναν καλύτερο τρόπο για να υπολογίζεται η «βιώσιμη ευημερία» μιας χώρας, ο οποίος βασίζεται σε 44 διαφορετικούς δείκτες, και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ένας από αυτούς. Ακόμη, η έρευνα συνυπολόγισε το ποσοστό της ανεργίας, τον πληθωρισμό, το προσδόκιμο ζωής, την ποιότητα της εκπαίδευσης και των υποδομών, την κατάσταση του περιβάλλοντος, τον έλεγχο της διαφθοράς, την ελευθερία του Τύπου και πολλά άλλα .

Ο παρακάτω χάρτης βασίζεται στην έκθεση BCG του 2016. Για να μπορέσετε να συγκρίνετε εδώ είναι τα αποτελέσματα άλλων μεγάλων εθνών: ΗΠΑ 83,7, η Ιαπωνία 81,3, η Βραζιλία 49,3, η Κίνα 46.5 και η Ινδία 32,6.

europe+full+map

Με άριστα το 100 η Νορβηγία αναδείχθηκε ως η πιο ιδανική χώρα της Ευρώπης για να ζει κανείς, ενώ γενικότερα πολύ υψηλές βαθμολογίες πετυχαίνουν και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες.

Από την άλλη, η Ελλάδα αντίστοιχα έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία στην Ευρωζώνη συγκεντρώνοντας μόλις 62,6 βαθμούς.