Η καλύτερη χώρα για τις γυναίκες επιχειρηματίες είναι….

Η καλύτερη χώρα για τις γυναίκες επιχειρηματίες είναι….

Σε ποιό μέρος του κόσμου οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν την καλύτερη πιθανότητα να ευημερήσουν;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με τη δεύτερη ετήσια κατάταξη Gender-GEDI που διεξήχθη από την Dell.

Η παγκόσμια μελέτη 30 αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών αξιολόγησε και βαθμολόγησε κάθε χώρα σε σχέση με επιχειρηματικά ζητήματα και διακρίσεις μεταξύ φύλων, και πώς αυτά επηρεάζουν την ανάπτυξη γυναικών επιχειρηματιών «υψηλών δυνατοτήτων».

Η έννοια γυναίκες επιχειρηματίες «υψηλών δυνατοτήτων» δεν περιλαμβάνει μόνο την έναρξη μιας επιχείρησης για τον εαυτό τους, αλλά την προσθήκη θέσεων εργασίας, την επέκταση σε νέες αγορές και ακόμα και την αναζήτηση για ευκαιρίες εξαγωγών, δήλωσε η διευθύντρια του προγράμματος Gender-GEDI Ρούτα Άιντις.

«Αναλύουμε αυτή την ομάδα, επειδή η μελέτη επικεντρώνεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των γυναικών επιχειρηματιών», είπε.

Η Χιλή, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Ισπανία και το Μεξικό ήταν οι άλλες χώρες στο top 10.

Οι χώρες βαθμολογούνται σε παράγοντες όπως την πρόσβαση σε κεφάλαια, τον επιχειρηματικό κίνδυνο, τα δικαιώματα και την πρόσβαση στην εκπαίδευση για τις γυναίκες και το ποσοστό των γυναικών που ξεκινούν νέες εταιρείες.

Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, η Άιντις είπε ότι «υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλο περιθώριο για βελτίωση.»

«Μόνο το 37% του συνόλου των επιχειρηματιών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γυναίκες», είπε. Στην Ευρώπη, το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο, στο 25%.

«Ναι, οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο για τη στήριξη των γυναικών επιχειρηματιών, αλλά τα εμπόδια εξακολουθούν να υφίστανται, όταν πρόκειται για την παροχή χρηματοδότησης για έναρξη νέων επιχειρήσεων και την πρόσβαση σε επιχειρηματικά δίκτυα,» είπε.

Η Χιλή στο Νο 6 ήρθε ως έκπληξη, δήλωσε η Άιντις, αν και αναγνώρισε ότι η χώρα έχει κάνει βήματα τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

«Η Χιλή εισήγαγε προγράμματα από το 2009, συμπεριλαμβανομένου του Startup Chile, για την ενθάρρυνση ξεκινημάτων υψηλών δυνατοτήτων, ιδίως μεταξύ των γυναικών,» είπε. Ένα τέτοιο πρόγραμμα έφερε μια ομάδα γυναικών επιχειρηματιών στη Σίλικον Βάλεϊ σε ένα ταξίδι δικτύωσης.

Στις τελευταίες σειρές της κατάταξης ήταν η Ουγκάντα, η Αίγυπτος, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

«Αυτές οι χώρες έχουν θεμελιώδη ζητήματα προς επίλυση, είτε πρόκειται για νομικά δικαιώματα, την κοινωνικό-οικονομική χειραφέτηση των γυναικών ή την ανισορροπία του εργατικού δυναμικού μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς των επιχειρήσεων,» δήλωσε η Άιντις.

Συνολικά, η έκθεση διαπίστωσε ότι περισσότερες από το 75% από τις 30 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα δεν πληρούν τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ευημερήσουν οι γυναίκες επιχειρηματίες.

Η έρευνα και η σειρά κατάταξης Gender-GEDI δημιουργήθηκε από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμα:

Γυναίκες καριέρας με οικογένεια ανεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης

Γυναίκες & Τεχνολογία. Η κλήση σας προωθείται;

Ακόμη και στην κορυφή της Γουόλ Στριτ, οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα