Καλοκαιρινές διακοπές ή αγγαρεία;

Καλοκαιρινές διακοπές ή αγγαρεία;

Επαγγελματίες «οργανωτές καλοκαιριού» στην υπηρεσία φιλόδοξων εφήβων και των πλούσιων γονέων τους στις ΗΠΑ.

Για τις περισσότερες οικογένειες, με παιδιά στην εφηβεία, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν  σχεδόν πάντα έναν δύσκολο «γρίφο»: και οικονομικό, αλλά και οργανωτικό, ώστε να περάσουν όλοι όμορφα, ενήλικοι και ανήλικοι, την περίοδο της καλοκαιρινής ραστώνης.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες οικογένειες στις ΗΠΑ, που είναι διατεθειμένες να πληρώνουν 300 δολάρια την ώρα (!) σε ειδικούς, προκειμένου να αναλάβουν την οργάνωση του καλοκαιρινού προγράμματος των τέκνων τους που έχουν περάσει το 13-14ο έτος ηλικίας. Φυσικά, πρόκειται για οικογένειες πλουσίων, όπου γονείς και παιδιά κάνουν διακοπές ξεχωριστά.

Και φυσικά ο ειδικός -μία πρωτόβγαλτη ειδικότητα, που ονομάζεται «επαγγελματίας οργανωτής καλοκαιριού»- δεν έχει αποστολή να σχεδιάσει τις πιο τρελές διακοπές για τους ανήσυχους εφήβους, αλλά να γεμίσει τις ημέρες τους με χρήσιμες εμπειρίες, που θα μπορούσαν να τους ανοίξουν διάπλατα την πόρτα των καλύτερων αμερικανικών κολεγίων.

Εθελοντισμός, ταξίδια στο εξωτερικό εκπαιδευτικού πάντα χαρακτήρα, καλοκαιρινά προγράμματα κατάρτισης, ακόμη και αμισθί εργασία σε εταιρίες ως βοηθοί ή ασκούμενοι συμπεριλαμβάνονται στο «μενού» των επιλογών που πριμοδοτούνται. Κοινός σκοπός είναι να εμπλουτιστεί το βιογραφικό του ανηλίκου, προκειμένου να ξεχωρίζει από αυτά των λοιπών συνομηλίκων.

Ο νεαρός Τζος από το Νιου Τζέρσι για παράδειγμα -που σήμερα φοιτεί στο Yale- πέρασε ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό δύο από τα «άγουρα» καλοκαίρια του στην μακρινή Κίνα. Λίγο αργότερα, αφηγήθηκε τις πλούσιες εμπειρίες του στην εισαγωγική του έκθεση σε ένα από τα οκτώ καλύτερα αμερικανικά κολέγια του φημισμένου Ivy League.

«Οργανώτρια» των εφηβικών καλοκαιρινών διακοπών του ήταν η Τζι Τίπογκραφ, ιδρύτρια της εταιρίας «Everything Summer». Η διαδικασία, εξηγεί η ίδια στη New York Post, απαιτεί πράγματι προγραμματισμό και αρχίζει πολύ πριν έλθει το καλοκαίρι. Για την ακρίβεια, λέει, αρχίζει από τον Οκτώβριο κάθε χρονιάς, με μακρές συζητήσεις με τον εκάστοτε ανήλικο πελάτη, γύρω από το τι -πάντα εποικοδομητικό- θα ήθελε να κάνει το επόμενο καλοκαίρι.

«Κάναμε μία επένδυση στο παιδί μας», σχολιάζει η μητέρα του Τζος, Μάρλα. «Ήταν σημαντικό για εμάς, ήταν προτεραιότητά μας». Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί που αμφισβητούν τα οφέλη αυτής της υπηρεσίας. Ένας από αυτούς είναι και ο Σουάν Άμποτ, βοηθός Αντιπροέδρου και κοσμήτορας Εισαγωγής Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Εάν ένας έφηβος δεν μπορεί από μόνος του να σκεφτεί πώς μπορεί να περάσει το καλοκαίρι του με έναν εποικοδομητικό τρόπο», υπογραμμίζει, «τότε με ανησυχεί πολύ τι θα συμβεί σε αυτό το άτομο όταν θα περάσει σε ένα κολέγιο και θα βρεθεί αντιμέτωπο με μεγαλύτερες προκλήσεις ή θα κληθεί να κάνει επιλογές, που προαπαιτούν μια επαρκή ανάπτυξη της ανεξάρτητης σκέψης».

Διαβάστε ακόμη:

Ξεχωριστές διακοπές για τολμηρούς

Διακοπές για… εναλλακτικούς

Τα καλύτερα νησιά του κόσμου για διακοπές