Καλώς ήρθατε στον κόσμο του EdTech: Η νέα μεγάλη πρόκληση για το 2017

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του EdTech: Η νέα μεγάλη πρόκληση για το 2017

Το Fintech μονοπώλησε το 2016 επενδυτικά στον τομέα των startups – Το EdTech είναι για τους αναλυτές το «next big thing».

Αναμφίβολα το Fintech είναι ένα βασικό κομμάτι της λεγόμενης και τέταρτης ψηφιακής επανάστασης που αλλάζει όλα όσα ξέραμε στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο. Ενδεικτικά οι παγκόσμιες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2016 έφτασαν τα 5,3 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 67% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.

Οι startups που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κομμάτι εκμεταλλεύτηκαν τη μεγάλη ζήτηση για ψηφιακές λύσεις και καινοτομία. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το ένα τρίτο των καταναλωτών θα άφηναν την τράπεζα αν δεν τους προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες τεχνολογίας.  Μόνο στην Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, οι fintech startups συγκέντρωσαν περισσότερα από 461,3 εκατ. λίρες από επενδυτές από το 2008 μέχρι το 2013. Η ερώτηση όμως που έρχεται αμέσως μετά στο μυαλό είναι τι θα ακολουθήσει.

Σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας και συνεχών αλλαγών, με γεγονότα όπως το Brexit η εκλογή Τραμπ και η αστάθεια στην οικονομία της Ευρωζώνης, είναι κατανοητό για οι επενδυτές διστάζουν να επενδύσουν όλο και περισσότερο σε venture markets. Ένας κλάδος που είναι πολλά υποσχόμενος σύμφωνα με το Tech Crunch, είναι το EdTech.

Τι είναι αυτό; Μα φυσικά η χρήση νέων τεχνολογιών που αλλάζουν την εκπαίδευση.

Η αγορά υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγάλη, στα 5 τρισ. δολάρια παγκοσμίως τον χρόνο, αλλά μέχρι στιγμής έχει μείνει στη «σκιά» άλλων αγορών και όχι μόνο του fintech. Μόνο η Uber το 2015 συγκέντρωσε περισσότερο χρήματα από το EdTech.  Όμως αυτό φαίνεται να αλλάζει, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσό των 252 εκατ. δολαρίων θα επενδυθεί παγκοσμίως στον κλάδο μέχρι το 2020. Όπως η ψηφιακή μετάβαση αλλάζει τον χρηματοοικονομικό τομέα, σύντομα θα αλλάξει και όσα ξέρουμε για την εκπαίδευση.

historyofedtech2

Τα μοντέλα εκμάθησης από το σχολείο μέχρι το λύκειο, αντίστοιχα στο εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας, αλλάζουν. Πλέον οι ψηφιακές τάξεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους με τους μαθητές να χρησιμοποιούν υπολογιστές και tablets και τους δασκάλους να κάνουν παρουσιάσεις σε οθόνες για τα μαθήματά τους. Οι νέοι μαθητές έχουν το ψηφιακό στο «dna» τους, ενώ οι εταιρείες πλέον αναζητούν άτομα με συγκεκριμένα skills που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι εταιρείες όπως η Microsοft και στη χώρα μας πραγματοποιούν σεμινάρια σε συνεργασία με φορείς για να αναπτύξουν τα digital skills των μαθητών.

Η τάση είναι ξεκάθαρη. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ο τομέας της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας συνεισφέρει πάνω από ένα δισ. λίρες στην οικονομία. Και φυσικά ήδη πάνω από 1.000 edtech startups έχουν πιάσει δουλειά για την καινοτομία στην εκπαίδευση.