Καλώς τα… Google Robots

Καλώς τα… Google Robots
Photo:

Η νέα τεχνολογική επένδυση του ιντερνετικού κολοσσού στα ανθρωποειδή ρομπότ.

Τι θέλει η Amazon να κάνει, λέει; Διανομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη; Σιγά μην έμενε λοιπόν η Google με σταυρωμένα χέρια!

Ήδη έχει πάρει το προβάδισμα στη ρομποτική αυτοματοποίηση με τα Google Cars: τα αυτόνομα αυτοκίνητα, με τον Google σοφέρ τους -έτσι ονομάζει το λογισμικό που αντικαθιστά τον οδηγό και μπορεί θεωρητικά να οδηγήσει τον επιβάτη όπου θέλει!

Και σύντομα δεν αποκλείεται να δούμε και τα… Google Pobots να καβαλούν τα Google Cars, να εμφανίζονται στο κατώφλι του σπιτιού μας και να μας παραδίδουν στα χεράκια μας, με τους μηχανικούς βραχίωνές τους, την επόμενη διαδικτυακή παραγγελία!

Σας ακούγεται τραβηγμένο; Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν οι New York Times, είναι ένα σενάριο πιο πιθανό από αυτό της Amazon του Τζεφ Μπέζος. Εδώ κι έξι μήνες, άλλωστε, η Google αγοράζει τη μία μετά την άλλη μικρές κυρίως εταιρίες, που ειδικεύονται στην ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε ακόμη: Πιο κοντά το πρώτο διαστημικό ριάλιτι

Μέχρι στιγμή, έχει αποκτήσει επτά, σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, βάζοντας ως μπροστάρη στην φιλόδοξη αυτή προσπάθεια τον 50χρονο Άντι Ρούμπιν: επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας του λειτουργικού συστήματος Android για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες.

Επί του παρόντος, ο Άντι κρατά το στόμα του κλειστό για σημαντικές αποκαλύψεις. Δεν λέει καν πόσα χρήματα είναι διατεθειμένος ο κολοσσός των διαδικτυακών υπηρεσιών να διαθέσει στο νέο τεχνολογικό κι επιχειρηματικό του «άνοιγμα».

Δηλώνει πάντως ότι ανέκαθεν το μεράκι του ήταν η κατασκευή έξυπνων μηχανών. Παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις που θα πρέπει να υπερπηδήσει στη νέα του αποστολή, όπως π.χ. η δημιουργία κατάλληλου λογισμικού και αισθητήρων. Όπως και να έχει, «όλα εξαρτώνται από τον χρόνο», λέει στους NYT. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο και χρειαζόμαστε ένα σχέδιο βάθους δεκαετίας».

Διαβάστε ακόμη: Η θαυματουργή iRobot και το νέο Roomba

Μένουν εξάλλου πολλά ακόμη να αποφασιστούν. Δεν έχει ξεκαθαριστεί για παράδειγμα εάν ο ρομποτικός τομέας της Google θα ανήκει στην μητρική εταιρία ή θα λειτουργήσει ως θυγατρική της. Σε κάθε περίπτωση, ως έδρα φαίνεται ότι επικρατεί το Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια -όπου βρίσκονται το πανεπιστήμιο Stanford και τα αρχηγεία πολλών τεχνολογικών εταιριών της Silicon Valley- ενώ ένα παράρτημα θα ανοίξει στην Ιαπωνία.

Το μόνον εξ’ αρχής δεδομένο είναι ότι, σε αντίθεση με το φουτουριστικό X Lab (το μυστικό εργαστήριο της Google, που σήμερα «τρέχει» πάνω από 100 πρωτοποριακά προγράμματα, όπως των αυτόματων αυτοκινήτων και των υπολογιστών υπό τη μορφή γυαλιών!), η στροφή της Google στην ρομποτική στοχεύει στην ταχύτερη κατασκευή και διανομή των προϊόντων της στους καταναλωτές της.

Αυτό είναι άλλωστε λίγο-πολύ και το όραμα του συνιδρυτής της, Λάρι Πέιτζ: πάντα υποστήριζε ότι η τεχνολογία θα πρέπει να αναπτυχθεί σε οποιονδήποτε τομέα θα μπορούσε να απελευθερώσει τους ανθρώπους από την αγγαρεία και την μηχανικά επαναλαμβανόμενη χειρωνακτική εργασία.