Καλοσύνη: Η αναγκαία προϋπόθεση μιας πετυχημένης ηγεσίας

Καλοσύνη: Η αναγκαία προϋπόθεση μιας πετυχημένης ηγεσίας

Γράφει η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου,

Γενική Διευθύντρια & CEO Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)

Κάθε μέρα αφιερώνεται πολύ μελάνι, σκέψη και συναίσθημα, σε άρθρα, βιβλία και σεμινάρια για τα συστατικά της καλής Ηγεσίας. Ποιος είναι ο πετυχημένος Ηγέτης; Δύσκολο ερώτημα με πολύπλευρες απαντήσεις.

Ας ξεκινήσω με τα βασικά: δεν μου αρέσει να βλέπω τη λέξη Ηγέτης με κεφαλαίο «Η». Συνεχίζουμε, λοιπόν, με μικρό αρχικό και θυμίζουμε ότι ο ηγέτης είναι ένας όρος με θετικό πρόσημο και πολλούς ορισμούς, σχεδόν τόσους όσοι… και οι ίδιοι οι ηγέτες! Δεν παύει όμως να είναι ένας άνθρωπος, ένας συνάνθρωπος. Ας τον φέρουμε, λοιπόν, πιο κοντά μας «κονταίνοντας» το Η του.

Στην προηγούμενη δουλειά μου, θυμάμαι ότι είχαμε οργανώσει ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ σε έναν συνάδελφο που από τη θέση του director είχε πάρει την απόφαση να φύγει για το εξωτερικό. Αφού τελείωσε το πάρτυ, μία κοπέλα από το call center του ομίλου τον πλησίασε και του είπε: «Ξέρεις τι θα μου λείψει περισσότερο από σένα; Η καλοσύνη σου».

Η αλήθεια είναι ότι εκείνη τη στιγμή πίστεψα ότι τον υποτιμούσε. Ένας άνθρωπος που είχε προσφέρει πολλά στον όμιλο και τους ανθρώπους του… να τον θυμάται κανείς κυρίως για την… καλοσύνη του; Όχι για τις επιτυχίες του, τα πρωτοποριακά του σεμινάρια, τα γεμάτα κόσμο συνέδρια που οργάνωνε; Περίεργο!

Σήμερα, έξι και κάτι χρόνια μετά και έχοντας την πολυτέλεια από τη θέση μου να μιλάω με πολύ κόσμο από διάφορους κλάδους, βρήκα το συνεκτικό στοιχείο των συστατικών της πετυχημένης ηγεσίας. Ναι, είναι αδιαμφισβήτητα η καλοσύνη. Δεν αναγνωρίζεται συχνά ως συστατικό ίσως γιατί θεωρείται δεδομένη, ίσως γιατί τα άλλα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη είναι, θεωρητικά, πιο «χρήσιμα».

Να πάμε μαζί όμως τη σκέψη μας παρακάτω; Σκεφτείτε ποιους ηγέτες της ζωής σας θυμάστε περισσότερο; Ποιους ηγέτες ακολουθήσατε ψυχή τε και σώματι; Ποιους ηγέτες εμπιστευθήκατε; Σε ποιους ηγέτες χρωστάτε ότι γίνατε καλύτεροι; Με ποιους ηγέτες θα θέλατε να συνυπάρξετε εκ νέου στη δουλειά ή απασχόληση των ονείρων σας; Και κάτι ακόμη: εσείς ως τί ηγέτης θα θέλατε να χαρακτηριστείτε;

Να προλάβω δύο παρεξηγήσεις: αφενός η καλοσύνη, για μένα, δεν είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη, είναι μόνο αναγκαία συνθήκη και, αφετέρου, δεν είμαι επηρεασμένη από τη θέση της επικεφαλής σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό. Το ότι η καλοσύνη είναι αναγκαία συνθήκη κάθε πετυχημένης ηγεσίας αφορά σε όλους τους τομείς της ζωής μας και όλους τους κλάδους της οικονομίας μας.

 

«Η δύναμή μου και εγώ» (όπου δύναμη = ομάδα μου).

Έρευνες καταδεικνύουν πως ένας επαγγελματίας αλλάζει 12 δουλειές κατά μέσο όρο. Μήπως αν οι έχοντες την ευθύνη μίας ομάδας έδειχναν μεγαλύτερη καλοσύνη μήπως τότε γλιτώναμε λίγη ταλαιπωρία όλους μας;

Τί είναι καλοσύνη;

  • Θετική προδιάθεση απέναντι στους γύρω μας, μία προδιάθεση που δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης. Θα είμαι πιο ανοιχτός, πιο δημιουργικός και πιο εφευρετικός, αν ξέρω ότι δεν θα με αμφισβητήσεις.
  • Διαφάνεια και εντιμότητα στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τη δουλειά και τους συναδέλφους μας. Θα μου είναι πιο εύκολο να σου μιλήσω για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω αν είσαι έντιμος απέναντί μου. Άλλωστε τις περισσότερες φορές θέλω απλά κάποιον προϊστάμενό μου να με ακούσει, να με καταλάβει ή, έστω, να δείξει ότι με καταλαβαίνει.
  • Βαθιά κατανόηση των ανθρώπων που με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Μόνο αν με ξέρεις καλά, μπορείς να με αξιοποιήσεις και να φτιάξεις μία αποτελεσματική ομάδα που θα δουλεύει μαζί για πολύ καιρό.
  • Ευτυχισμένοι συνεργάτες. Και ευτυχισμένοι συνεργάτες είναι πολύ πιο αποδοτικοί όπως φανερώνουν πολλές έρευνες με πιο εύηχη αυτή του Warwick university, η οποία αναφέρει το παράδειγμα της Google, μίας εταιρείας η οποία όταν επένδυσε ουσιαστικά στην ευτυχία των εργαζομένων της, αύξησε τα αποτελέσματά της κατά 37%.
  • Ειλικρινής δικτύωση. Ένας καλοσυνάτος ηγέτης πιθανότητα δημιουργεί σχέσεις και δίκτυα που αντέχουν περισσότερο στο χρόνο. Η καλοσύνη είναι εύφορο έδαφος κάθε είδους
  • Βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη. Η καλοσύνη θα κάνει έναν αρχηγό να νιώσει πιο βαθιά ευγνωμοσύνη απέναντι στην επιτυχία της ομάδας και της εταιρείας. Και αυτό θα είναι η αφετηρία για την επόμενη επιτυχία της ομάδας. Μικρή σημείωση: Η ευγνωμοσύνη δεν εξαντλείται σε ένα ευχαριστώ όσο έντονο και αν είναι αυτό. Για να δείξουμε την εκτίμησή μας οφείλουμε να σκεφτούμε πιο δημιουργικά και αν είμαστε καλοσυνάτοι, κάτι τέτοιο θα έρθει εύκολα.

Τι κάνουν καλά οι ηγέτες που χαρακτηρίζονται από καλοσύνη; Θέτουν ξεκάθαρες προσδοκίες από τα μέλη της ομάδας τους, δίνουν έντιμο feedback, μοιράζονται το «μπράβο», ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των συνεργατών τους, προσφέρουν γνήσια βοήθεια στους συναδέλφους και τους γύρω τους και, πάνω από όλα, φέρονται στους ανθρώπους… ανθρώπινα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μην συγχέουμε την καλοσύνη με την αδυναμία ή τη μαλθακότητα και να μην την μπερδεύουμε με την προσποιητή συμπεριφορά που έχει ως κίνητρο να είμαι αρεστός. Επιπλέον, καλοσύνη δεν σημαίνει ότι δεν είμαι απαιτητικός ή αυστηρός.

Καλοσύνη είναι όμορφη και καθαρή καρδιά. Όταν το υπέδαφος του χαρακτήρα και του στυλ ηγεσίας είναι αυτό, όλες οι άλλες αρετές θα μεγεθυνθούν και θα ανθίσουν…