«Καλπάζει» η αγορά του online φαρμακείου- Οι τάσεις στην Ελλάδα και στον κόσμο

«Καλπάζει» η αγορά του online φαρμακείου- Οι τάσεις στην Ελλάδα και στον κόσμο
Υπάλληλοι φαρμακείου φορώντας μάσκες και προστατευτικά γάντια εξυπηρετούν κόσμο σε φαρμακείο της Κορίνθου, Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η παγκόσμια αγορά θα ξεπεράσει τα 177 δισ. δολ. το 2026 - Ανάπτυξη 20% στην Ελλάδα στο α' εξάμηνο του 2021.

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει ο κλάδος του online φαρμακείου στην Ελλάδα ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις σε μια αγορά που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε αξία τα 177 δισ. δολ. μέχρι το 2026, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Στοιχεία της Convert Group για την ελληνική αγορά δείχνουν ότι ήδη στο α’ εξάμηνο του 2021 η αγορά έτρεξε με ρυθμό 20% σε αξία συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2020. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών ξεχωρίζουν με αύξηση 41% τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες, με +32% τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, με +30% τα βρεφικά και παιδικά είδη, με +26% διάφορα προϊόντα και με +24% προϊόντα υγείας (με τις φαρμακευτικές μάσκες να συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία).

H συνολική αξία των online αγορών στα online φαρμακεία άγγιξε τα 123,5 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και συνεχίζει να “καλπάζει”. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), καθότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014. Επίσης, δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου, όπως υπενθυμίζουν οι αναλυτές.

Διεθνώς ο κλάδος των online φαρμακείων αναπτύσσεται με υψηλές ταχύτητες, υψηλότερες συγκριτικά με όλους τους κλάδους του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτή η τάση αποδίδεται, κυρίως, στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση σχετικού άρθρου ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) επικαλούμενος στοιχεία της Convert Group.

Όπως είναι φυσικό οι συνθήκες της πανδημίας επηρέασαν την αγορά του online φαρμακείου πριμοδοτώντας τις ανοδικές τάσεις. Τα στοιχεία για την επισκεψιμότητα των πλατφορμών δείχνουν μια αύξηση πάνω από 40% στο α’ τρίμηνο του 2021 παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι το προσεχές διάστημα πραγματοποιείται το συνέδριο ePharmacy Summit 2021 που τοποθετεί τη χώρα μας στο επίκεντρο των εξελίξεων του κλάδου. Πραγματοποιείται από την Convert Group σε ένα virtual περιβάλλον κυκλαδίτικου νησιού, ψηφιακά, στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου κι έχει ήδη προσελκύσει την συμμετοχή επαγγελματιών Υγείας και Ηλεκτρονικού Εμπορίου από 65 χώρες.