«Καλπάζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών- Απογειώνονται τράπεζες και blue chips

«Καλπάζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών- Απογειώνονται τράπεζες και blue chips
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αγορά εμφανίζει κέρδη 6,09% με τον Γενικό Δείκτη στις 766 μονάδες και άνοδο έως 11% στις τράπεζες.

Με ανοδικό ξέσπασμα ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το κραχ της περασμένης εβδομάδας. Η αγορά εμφανίζει κέρδη 6,09% με τον Γενικό Δείκτη στις 766 μονάδες και άνοδο έως 11% στις τράπεζες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες ξεκίνησαν με άνοδο πάνω από 2% προσδοκώντας την μείωση των επιτοκίων και την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών ή κυβερνήσεων.

Στην Ελλάδα, τα κρούσματα από τον ιό παραμένουν ελεγχόμενα, έτσι οι ξένοι επενδυτές προχωρούν και σε κερδοσκοπικές κινήσεις μετά την υπερβολική πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Σε ότι αφορά την κρίση με το προσφυγικό, οι επενδυτές δεν έχουν καμία αβεβαιότητα καθώς θεωρούν ότι, θα υπάρξει μια παρέμβαση από την Ευρώπη.

Το ξέσπασμα του κοροναϊού είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται τάχιστα και δημιουργεί ρίσκα για τις προοπτικές της οικονομίας και τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στις οικονομίες, τη μεσοπρόθεσμη εικόνα του πληθωρισμού και την «μετάδοση» της νομισματικής πολιτικής.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα, όπως απαιτούνται, αντίστοιχα των ρίσκων», υπογραμμίζει η κ. Λαγκάρντ.

Ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ανακάμπτει δυναμικά εν μέσω ισχυρής ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών στο απόηχο της χθεσινής έντονης αντίδρασης των δεικτών της Wall Street στις συναλλαγές λόγω των προσδοκιών για παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών και μετά τις διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι είναι σε ετοιμότητα για να συνδράμουν τα κράτη-μέλη τους στις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:55, διαμορφώνεται στις 765,82 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 6,31%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 20,53 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 6,46%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 4,96%.

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (+13,64%), της Eurobank (+10,60%), της Πειραιώς (+10,38%), της ΔΕΗ (+9,88%), της Alpha Bank (+9,63%) και της Motor Oil (+9,05%).

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+12,36%) και των Τραπεζών (+10,11%).

Ανοδικά κινούνται 67 μετοχές, 2 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ίλυδα +24,68% και Attica Bank +17,65%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Logismos -0,69% και REDS -0,45%.

Άνοδος και στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 2% στις 10:14 ώρα Ελλάδας, ύστερα από άλμα κατά 5% για τους δείκτες της Wall Street.

Όλοι οι κλαδικοί δείκτες ενισχύονταν, με αυτούς των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ασφαλιστικών εταιριών να ηγούνται της ανόδου.