Καμία αύξηση επιτοκίων στον ορίζοντα της ΕΚΤ

Καμία αύξηση επιτοκίων στον ορίζοντα της ΕΚΤ
epa07455264 European Central Bank President Mario Draghi arrives for the European Council Summit in Brussels, Belgium, 22 March 2019. European Union leaders on 21 March agreed to extend Brexit until 22 May 2019 if British MPs will approve Brexit agreement next week. If British Prime Minister May will lose the vote on Brexit deal for the third time, the delay will be until 12 April. EPA/JULIEN WARNAND / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ξανά ότι με τη μειωμένη ζήτηση και τις αρνητικές επιδόσεις στις επενδύσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομα κάποια παρέμβαση.

Καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με κλιμακούμενες απειλές στην ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω τη σχεδιαζόμενη αύξηση των επιτοκίων και, εάν χρειάζεται, να εξετάσει μέτρα που θα μετριάζουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η ΕΚΤ ανέκρουσε πρύμναν νωρίτερα αυτό τον μήνα και ανέβαλε τα σχέδια για «εξομάλυνση» της πολιτικής, παρέχοντας αντ’ αυτού στις τράπεζες ακόμα περισσότερη ρευστότητα και καθυστερώντας την αύξηση των επιτοκίων έως τον επόμενο χρόνο.

«Όπως κάναμε στη συνεδρίαση μας τον Μάρτιο, θα διασφαλίσουμε ότι η νομισματική πολιτική συνεχίζει να συνοδεύει την οικονομία προσαρμόζοντας τη μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων ούτως ώστε να αντανακλά τις νέες προοπτικές για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Με την εξωτερική ζήτηση να είναι μειωμένη, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων έχουν υποστεί πλήγμα και αυξάνονται οι κίνδυνοι ότι η εγχώρια ζήτηση και η απασχόληση θα επηρεαστούν, δήλωσε ο Ντράγκι. Τα νέα τραπεζικά δάνεια της ΕΚΤ – οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ή TLTROs — είναι ένα από αυτά τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης.

«Τα TLTRO είναι ένα ευέλικτο εργαλείο με μια σειρά παραμέτρων που μπορούν να ρυθμιστούν προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες της νομισματικής πολιτικής σε μια δεδομένη χρονική στιγμή», δήλωσε ο Πέτερ Πράετ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Απαντώντας στα παράπονα των τραπεζών ότι τα αρνητικά επιτόκια πλήττουν τον τραπεζικό δανεισμό, ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάζει κατά πόσο χρειάζονται μέτρα άμβλυνσης αλλά δήλωσε ότι τα αδύναμα κέρδη δεν είναι αυτομάτως αποτέλεσμα των αρνητικών επιτοκίων.

«Εάν κριθεί απαραίτητο, θα χρειαστεί να εξετάσουμε πιθανά μέτρα που να μπορούν να διατηρήσουν τις ευνοϊκές επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων για την οικονομία, αμβλύνοντας παράλληλα τις παρενέργειες, εάν όντως υπάρχουν κάποιες», δήλωσε ο Ντράγκι. «Τούτου λεχθέντος, η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια των αρνητικών επιτοκίων».

Ο Ντράγκι φάνηκε επίσης να απορρίπτει την ιδέα ότι οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια. Οι τράπεζες με τις καλύτερες επιδόσεις χρησιμοποίησαν την περασμένη δεκαετία για να μειώσουν τα κόστη, να διαφοροποιήσουν τα έσοδα και να επενδύσουν στην τεχνολογία της πληροφορίας, δήλωσε.

Reuters: Προς αναζήτηση εναλλακτικών για τη μείωση του τραπεζικού κόστους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά εναλλακτικές δυνατότητες μείωσης των χρημάτων που πληρώνουν οι τράπεζες για μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητάς τους, ως μέσο αντιστάθμισης των παράπλευρων συνεπειών της πολύ χαλαρής πολιτικής της, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Καμία πρόταση πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμη για το θέμα αυτό, αλλά ο στόχος της κίνησης είναι η επιστροφή στις τράπεζες μέρους από τα 7 δισ. ευρώ που πληρώνουν ως τόκο στην ΕΚΤ, δήλωσε μία από τις πηγές. Τα αρνητικά επιτόκια σημαίνουν στην πραγματικότητα ότι οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν την ΕΚΤ για να καταθέτουν σε αυτή με ασφάλεια την πλεονάζουσα ρευστότητά τους.

Ένα κλιμακωτό επιτόκιο κατάθεσης (tiered deposit rate) θα σήμαινε τη μερική εξαίρεση των τραπεζών από την πληρωμή στην ΕΚΤ της ετήσιας επιβάρυνσης 0,40% στα πλεονάζοντα διαθέσιμά τους, ενισχύοντας τα κέρδη τους. Ένα πρόβλημα με το κλιμακωτό επιτόκιο είναι ότι θα σηματοδοτούσε πως τα επιτόκια πρόκειται να διατηρηθούν χαμηλά για πολύ μεγάλο διάστημα, αντιβαίνοντας πιθανόν στην κατεύθυνση που δίνει η ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της, η οποία βλέπει τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ μόνο έως το επόμενο έτος, πρόσθεσε μία από τις πηγές.