Καμίνης: Το σχέδιο για να γίνει η Αθήνα κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας

Καμίνης: Το σχέδιο για να γίνει η Αθήνα κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μιλάει στην 4η Ετήσια Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, Δευτέρα 22 Μαΐου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

«Αλλάζουμε το μοντέλο του επιχειρείν παράλληλα με εκείνο του διοικείν» τόνισε η κ. Δούρου.

Η Αθήνα είναι ένας ευρωπαϊκός δήμος ο οποίος μάχεται για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, επενδύοντας παράλληλα στο αύριο, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του στην 4η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, για την ιδιωτική πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως είπε, η έλλειψη πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση αναπληρώνεται με την συστηματική δουλειά, με ουσιαστικές σχέσεις με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και με την επιδίωξη συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα “Έργο Αθήνα”, το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου για την κοινωνική, οικονομική και αισθητική ανανέωση της πόλης, στο πλαίσιο του οποίου την περίοδο 2013-2015 υλοποιήθηκαν 54 έργα συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμα, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι διαμορφώνονται προϋποθέσεις στρατηγικής για την πόλη για την περίοδο 2016-2020 με προτεραιότητες στην οικονομική ανάπτυξη την επιχειρηματικότητα, την αστική αναζωογόνηση, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την βιώσιμη διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος με στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας και της δημιουργίας κινήτρων για τους νέους ώστε να επιστρέψουν στην πόλη.

Τόνισε ότι για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής στόχος είναι η βελτίωση των υποδομών και επιλέχθηκε μία περιοχή 110 στρεμμάτων στο Εμπορικό Τρίγωνο, προσθέτοντας ότι επανασχεδιάζονται οι υπηρεσίες Καθαριότητας και Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα μπει η Αθήνα στο κλαμπ των «έξυπνων» πόλεων

Δούρου: «Ανάγκη για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος»

Την ανάγκη για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, χωρίς τις παθογένειες και τις δομικές στρεβλώσεις του παρελθόντος, επισήμανε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε ομιλία της στην 4η ετήσια οικονομική διάσκεψη που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως εξήγησε, «προϋπόθεση αυτού του νέου προτύπου είναι το σοβαρό επενδυτικό περιβάλλον, το σαφές και σταθερό φορολογικό σύστημα και ένα Δημόσιο που να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο ρόλο του υπεύθυνου και αξιόπιστου εταίρου. Χωρίς τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, με αποτελεσματικότητα, μέσα από ευέλικτες συνέργιες με φορείς της επιχειρηματικότητας». Πρόσθεσε ότι αυτή την κατεύθυνση έχει επιλέξει η Περιφέρεια Αττικής με τη χάραξη ενός νέου Οδικού Χάρτη, «μέσα από σειρά πολύμορφων και ποικίλων συνεργιών, είτε με άλλους φορείς του Δημοσίου είτε με φορείς του ιδιωτικού τομέα».

«Αλλάζουμε το μοντέλο του επιχειρείν παράλληλα με εκείνο του διοικείν γιατί πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία. Σε αυτή τη δυναμική διαδικασία, δεν περισσεύει κανείς. Όχι για λόγους αβρότητας. Αλλά για λόγους αποτελεσματικότητας. Γιατί μόνο έτσι η ανάταξη της οικονομίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα, με αιχμή του δόρατος και καταλύτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας, στο πλαίσιο μιας πραγματικά αποκεντρωτικής πολιτικής, μέσα από ένα νέο Δίκτυο Παραγωγικών Δυνάμεων, δημόσιας και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας», σημείωσε η κ. Δούρου.

Αναφερόμενη στο μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος, που όπως είπε «υπονόμευσε συστηματικά την ελληνική οικονομία για τουλάχιστον μισό αιώνα», έκανε λόγο για ένα «φαύλο επιχειρείν που αντιμετώπιζε τις επενδύσεις ως αρπαχτές, που καταβαράθρωσε τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, τη μικρομεσαία επιχείρηση, που νομοτελειακά, εξαιτίας των σαθρών θεμελίων του, δεν κατάφερε να αντισταθεί στη διεθνή οικονομική κρίση και που αποτελούσε την άρνηση της υγιούς επιχειρηματικότητας».