Καμμένος: Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία

Καμμένος: Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία
(Ξένη Δημοσίευση) Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζει πως οι κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν πρόκληση για όλη την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία». Αυτό δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Liberation που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα είναι κατά βάση στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή ή στο ναυτικό: «Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροσκάφη έξω από τον εναέριο χώρο μας. Βρισκόμαστε λοιπόν στο όριο ενός ατυχήματος που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή στην ακτοφυλακή, στον στόλο», δήλωσε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι «παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο, συνεπώς ευρωπαϊκό, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη. Είναι η αιτία για την οποία ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και το ΝΑΤΟ για κάθε συμβάν. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά επίσης και για την Ευρώπη».

«Η Τουρκία ασκεί μια πραγματική πίεση πάνω στην Ελλάδα. Σε ένα χρόνο, οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων αυξήθηκαν κατά 450%. Αυτές του εναέριου χώρου 48%. Η εξήγηση βρίσκεται στην κατάσταση στην Συρία και στις συγκρούσεις με τους Κούρδους. Οι Τούρκοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήθος προβλημάτων στο θύλακα του Αφρίν και επιχειρούν να εξάγουν τις εντάσεις προς την Ελλάδα», τονίζει ο Πάνος Καμμένος.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή», επαναλαμβάνει ο υπουργός, που εξηγεί ότι με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου -που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός- η Άγκυρα προσπαθεί να ασκήσει πίεση και στην Ευρώπη, και γι’ αυτό η Αθήνα αναφέρει κάθε περιστατικό σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε «υπογράμμισε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία για να μειώσει την ένταση».

Σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να επιλύονται άμεσα μέσω των διαβουλεύσεων των Αρχηγών επιτελείων των δύο χωρών. «Η Τουρκία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είναι σύμμαχος της Ελλάδας, Τέτοια επεισόδια πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», σημειώνει.

 

Ερωτηθείς σχετικά με τα εμπόδια που εγείρουν οι Τούρκοι στις σχεδιασμένες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δηλώνει ότι «η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που ελέγχει την ενεργειακή της πολιτική. Θεωρούμε ότι η Τουρκία θα ήθελε να συμπεριφερθεί στο θέμα αυτό της Κύπρου, αλλά και στο Αιγαίο όπως στη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και απαιτούμε από την Τουρκία να κάνει το ίδιο είτε πρόκειται για θέματα που άπτονται του δικαίου της θαλάσσης ή του δικαίου σε θέματα ενέργειας».

«Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Κύπρο και Τουρκία, αλλά και όλες τις χώρες των οποίων οι εταιρείες ενέργειας έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, δηλαδή τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ισραήλ. Εχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους», τονίζει ο κ. Καμμένος.

Τέλος, ο υπουργός Άμυνας μίλησε και σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Η χρήση ή μη του όρου “Μακεδονία” δεν είναι θέμα ελληνικού εγωϊσμού αλλά ιστορικής αλήθειας και του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στο προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που συνέταξε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν το 2004, στο άρθρο 1 αναφέρεται ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βασίζεται στον ελληνικό. Κι αυτό παραπέμπει στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος μιλούσε ελληνικά και όχι σε κάποιον Μεγάλο Αλέξανδρο βασιλιά των Σλάβων. Ο όρος “Μακεδονία” δεν χρησιμοποιήθηκε παρά μόνο επί Τίτο ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μια Μακεδονία του Αιγαίου. Υπάρχουν σύμβολα που πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούνται», είπε ο κ. Καμμένος.