Καμμένος: Πότε θα υπάρξει «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ

Καμμένος: Πότε θα υπάρξει «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη για την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Για plan B στο Σκοπιανό: Ο Τσίπρας γνώριζε την πρότασή μου, αλλά δεν την έχει εγκρίνει

«Οι ΑΝΕΛ δεν είναι Σαλβίνι» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Πάνος Καμμένος στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη συντονισμένη επίθεση σε βάρος του από μια σημαντική μερίδα υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ παρουσίασε το plan B για το Σκοπιανό ενώ πρότεινε και τη δημιουργία βάσεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε επίσης την πίστη του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έρθει στη Βουλή προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν νιώθει καθόλου άβολα από τις επιθέσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Στις δημοκρατίες το Σύνταγμα λύνει τις δυσαρμονίες. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι υπάρχουν και κυβερνήσεις συνεργασίας».

«Έκανα μια πρόταση όπως οφείλει κάθε δημοκρατικό κόμμα. Ποια θέση έχει η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ; Παίζουν κρυφτούλι κι εμείς ως ΑΝΕΛ δεν θα το παίξουμε» έκλεισε το θέμα του plan B. Ωστόσο στην ερώτηση αν θα υπάρξει διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «στις δημοκρατικές διαδικασίες και τα δημοκρατικά κόμματα η πλειοψηφία αποφασίζει. Εάν η πλειοψηφία των δύο κομμάτων αποφασίσει ότι πρέπει να υπάρξει διαζύγιο, θα υπάρξει διαζύγιο». Επισήμανε πάντως ότι μέχρι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή «και παραμένουμε στην κυβέρνηση και τη στηρίζουμε».

Επανέλαβε, δε, ότι «εάν γίνουν τα πάνω κάτω και σήμερα βρεθούν 11 αποστάτες που θα ψηφίσουν στο κοινοβούλιο των Σκοπίων κατά του 70% του λαού των Σκοπίων. Εάν αυτοί θα παραμείνουν για 3 μήνες στη Βουλή ως αποστάτες και ξαναψηφίσουν τη συμφωνία και κάνουν συνταγματικές αλλαγές και εάν και όταν έρθει στην Ελλάδα και να δούμε αν θα ισχύει, γιατί η συμφωνία είναι αντισυνταγματική γιατί δεν φέρει τη συμφωνία του προέδρου της πΓΔΜ και δεν ψηφίστηκε με πάνω από 50% στο δημοψήφισμα – αφήστε τα συμβουλευτικά αυτά είναι για τους ψυχιάτρους – δεν υπάρχει άρθρο στο Σύνταγμα των Σκοπίων που να λέει ότι είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα το δημοψήφισμα. Εάν υποθετικά , αν και υποθετικά δεν μιλάμε στην πολιτική, θα δει η κυβέρνηση εάν ισχύει η συμφωνία γιατί εφόσον έχουν παραβιαστεί όροι πρέπει να επανεξεταστούν, εμείς θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση».

Για την πρότασή του σχετικά με τις αμερικανικές βάσεις απάντησε πως «άκουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα λες και ερχόμαστε για να ανατρέψουμε το “έξω οι βάσεις του θανάτου”. Πρώτα από όλα δεν είναι βάσεις του θανάτου» υπενθυμίζοντας αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ ότι οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας «δεν μιλάμε για βάσεις που έρχονται να υποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας. Και η Σούδα είναι μια βάση που δίνει διευκολύνσεις σε δυνάμεις του ΝΑΤΟ».

«Για ποιες ποιες βάσεις μιλάμε; Στη Λάρισα βρίσκεται το ΑΤΑ και η 1η Στρατιά. Στα πλαίσια αυτών υπάρχουν νατοϊκές δομές. Στη νατοϊκή δομή της Πολεμικής Αεροπορίας ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. Αυτά θα προτιμούσαμε να είναι στη Σμύρνη; Μήπως καταπατείται η εθνική κυριαρχία όταν δίνουμε διευκολύνσεις στο αεροδρόμιο της Λάρισας που προβλέπεται σε μια συμμαχική χώρα; Στο Βόλο ζήτησαν στο Στεφανοβίκειο που υπάρχουν Απάτσι του στρατού να φιλοξενηθεί βάσει ελικοπτέρων που φεύγει από την Τουρκία. Το να υπάρχουν και 360 οικογένειες που θα αφήσουν στο Βόλο και 5 δεκάρες, θα αναβαθμιστεί ο Βόλος και θα ενισχυθεί η ασφάλεια γιατί θα έρθουν πέραν των ελικοπτέρων, θα έρθει και ένας στρατός απάτσι. Στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα λιμάνι το οποίο ζήτησαν να χρησιμοποιηθεί για μεταφορές συμμαχικών δυνάμεων στα Βαλκάκιαν. Πάντα χρησιμοποιούνταν αυτό. Θα προτιμούσαμε αυτό να γίνεται από τη Βάρνα και να είναι η Βουλγαρία ο ισχυρός εταίρος;» συμπλήρωσε ο Πάνος Καμμένος.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «εγώ ζήτησα εδώ και 3 χρόνια να δούμε πώς μπορεί να ενισχυθεί με παρουσία συμμαχικών δυνάμεων η Κάρπαθος. Η Κάρπαθος είναι το εναλλακτικό αεροδρόμιο του Κανάβεραλ της ΝΑΣΑ. Νομίζετε ότι ο υπ. Άμυνας σχεδιάζει πολεμικά σχέδια και τα περνάει έξω; Υπάρχει συνεννόηση με τις Ένοπλες Δυνάμεις, παρουσιάζονται στο ΚΥΣΕΑ και εγκρίνονται ή απορρίπτονται».