«Καμπάνα» από τον ΟΗΕ: Κίνδυνος για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως και 2,8 βαθμούς Κελσίου

«Καμπάνα» από τον ΟΗΕ: Κίνδυνος για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως και 2,8 βαθμούς Κελσίου
Photo: pixabay.com
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα θα αυξηθούν κατά περίπου 9% το 2030.

Σήμα κινδύνου για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως και 2,8 βαθμούς Κελσίου από τα προ βιομηχανικά επίπεδα έως το τέλους αιώνα μας έστειλε την Τρίτη ο ΟΗΕ, καλώντας τις κυβερνήσεις σε επίσπευση των στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σε έκθεση που παρουσιάστηκε ενόψει της επερχόμενης συνόδου κορυφής COP28 για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι στο τέλος Νοεμβρίου, ο ΟΗΕ υπογραμμίζει πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα θα αυξηθούν κατά περίπου 9% το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010, με βάση τις τρέχουσες εθνικές δεσμεύσεις των κρατών.

Αν και αυτό αποτελεί οριακή βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, όταν οι εκπομπές επρόκειτο να αυξηθούν σχεδόν κατά 11%, εξακολουθεί να σημαίνει ότι ο κόσμος πιθανότατα θα υπερβεί τον στόχο της συγκράτησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, έναν στόχο που τέθηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015.

Η έκθεση του ΟΗΕ ανέλυσε τις λεγόμενες εθνικά καθορισμένες συνεισφορές των 195 μερών της Συμφωνίας του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένων 20 νέων ή επικαιροποιημένων δεσμεύσεων που υποβλήθηκαν μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

«Η COP28 πρέπει να αποτελέσει ιστορική καμπή σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία», δήλωσε ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, πρόεδρος COP28. «Απλώς δεν υπάρχει πλέον χρόνος για καθυστερήσεις» υπογράμμισε ο ίδιος σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με την έκθεση, η καλύτερη εκτίμηση της μέγιστης θερμοκρασίας αυτού του αιώνα κυμαίνεται μεταξύ 2,1 έως 2,8 βαθμούς Κελσίου.

Με βάση τα υφιστάμενα σχέδια για το κλίμα, ο κόσμος θα καταναλώσει πιθανότατα το 87% του εναπομείναντος προϋπολογισμού άνθρακα που απαιτείται για να διατηρηθεί ζωντανή μια πιθανότητα 50% ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5C, αφήνοντας μόνο 70 γιγατόνους CO2 μετά το 2030, που ισοδυναμεί περίπου με 2 έτη εκπομπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: