«Καμπανάκι» από Pimco για την οικονομία: Ο αντίκτυπος από τον Κορονοϊό μπορεί να γίνει πολύ σοβαρότερος

«Καμπανάκι» από Pimco για την οικονομία: Ο αντίκτυπος από τον Κορονοϊό μπορεί να γίνει πολύ σοβαρότερος
epa08184083 Chinese people wear masks as they arrive at Beijing Railway Station in Beijing, China, 01 February 2020. The outbreak of coronavirus has so far claimed over 259 lives and infected more than 12,000 others, according to media reports. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέχρις ότου αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση, λέει η Pimco - Ποιες χώρες θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία τους.

Οι οικονομολόγοι της γνωστής εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Pimco δίνουν μια σαφή εικόνα των επιπτώσεων του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία.

Σε εσωτερική έκθεση της Pimco που συντάχθηκε πρόσφατα, αναφέρεται ότι, βάσει της ιστορικής εμπειρίας, οι επιδημίες τείνουν να έχουν βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις οικονομίες και στις αγορές, αλλά στην περίπτωση του κορονοϊού το έντονο αίσθημα αβεβαιότητας παραμένει και εντείνεται. Ο φόβος για τις συνέπειες από τον κορονοϊό έχει αποδιοργανώσει τις αγορές. Όμως, αν και οι οικονομίες είναι πιθανό να επιβραδυνθούν – δραματικά σε ορισμένες περιοχές – το πιθανότερο είναι ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει μετά την εκδήλωση της επιδημίας.

Για την ώρα, σε αυτό το στάδιο υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα μεγαλύτερης από την αναμενόμενη συρρίκνωσης στην Κίνα, ενώ τα σχετικά μέτρα καταπολέμησης της εξάπλωσης του ιού είναι πιθανό να διαταράξουν άμεσα την οικονομική δραστηριότητα και εκτός Κίνας. Εξάλλου, οι ειδικοί επί των ασθενειών προβλέπουν ότι η εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να επιδεινωθεί προτού η κατάσταση αρχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Η Κίνα – όπου αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στις αρχές Δεκεμβρίου – έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Οι αρχές έχουν επιβάλει καραντίνα σε διάφορες επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στην ανατολική ακτή και συμβάλλουν με το μερίδιο του λέοντος στο ΑΕΠ της χώρας καθώς και στη βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητά της. Παρά τα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις άνοιξαν εκ νέου μετά την παρατεταμένη διακοπή της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, τα δεδομένα σχετικά με τις μεταφορές από τα λιμάνια και την κίνηση στους δρόμους δείχνουν ότι η δραστηριότητα παραμένει εξαιρετικά μειωμένη.

Όσο οι μεγάλες καραντίνες θα υποσκάπτουν την κινεζική οικονομική δραστηριότητα, τόσο θα αυξάνεται το σχετικό οικονομικό κόστος. Οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντέξουν την αποσταθεροποίηση των ταμειακών ροών τους θα αρχίσουν να αισθάνονται πιέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, να δυσχεράνουν τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες και να μεγεθύνουν την παρούσα αδυναμία της οικονομίας.

Επειδή η Κίνα αντιπροσωπεύει πλέον το 25% της παγκόσμιας παραγωγικής δραστηριότητας, οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές παγκοσμίως.

Πρόκειται για ένα σοκ τόσο προσφοράς όσο και ζήτησης. Για τις περισσότερες χώρες, θα υπάρξει άμεσο πλήγμα καθώς οι εξαγωγές προς την Κίνα επιβραδύνονται. Ήδη, η πτώση της κινεζικής ζήτησης για βασικά προϊόντα έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών για τα βιομηχανικά μέταλλα και το πετρέλαιο.

Από την πλευρά της προσφοράς, μια βασική ανησυχία είναι ότι η μειωμένη παραγωγή εξαρτημάτων στην Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και να υποχρεώσει τους κατασκευαστές εκτός Κίνας να βρουν νέες πηγές εφοδιασμού ή, στη χειρότερη περίπτωση, να σταματήσουν την παραγωγή. Σε κάθε περίπτωση, η γεωγραφική μετακίνηση των αλυσίδων εφοδιασμού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που πιθανόν να διαρκέσει τρία έως πέντε χρόνια – και άρα βραχυπρόθεσμες διαταραχές προσφοράς στην οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσαν να είναι σημαντικές.

Στην Κίνα, εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 6% (σε τριμηνιαίο ετησιοποιημένο ρυθμό μεταβολής), που θα συνιστά μείωση κατά 3% της ανάπτυξης σε ετήσια βάση. Πέρυσι, η Κίνα είχε κατά μέσο όρο ανάπτυξη 6%.

Οι επόμενες οικονομίες που θα πληγούν περισσότερο θα είναι πιθανότατα στην Ασία, ιδίως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και το Βιετνάμ στη Νοτιοανατολική Ασία, και η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα στη Βορειοανατολική Ασία. Αναμένουμε ότι οι οικονομίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα επηρεαστούν επίσης, με την Ευρώπη ενδεχομένως να πλήττεται περισσότερο από τις ΗΠΑ δεδομένης της υψηλότερης έκθεσης της περιοχής στις εξαγωγές προς την Κίνα και στο παγκόσμιο εμπόριο γενικότερα.

Οι τομείς που είναι πιο ευάλωτοι στο σοκ περιλαμβάνουν την ενέργεια και τα αυτοκίνητα, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι των βιντεοπαιχνιδιών, της κρουαζιέρας, του τουρισμού και των αερογραμμών.