«Καμπανάκι» Barclays για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία

«Καμπανάκι» Barclays για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία
Barclays sera la première banque à devoir répondre à la justice britannique dans le cadre de l'affaire de manipulation présumée du taux interbancaire Libor. Guardian Care Homes, gestionnaire de maisons de retraite médicalisées de Wolverhampton, réclame 37 millions de livres (46 millions d'euros) à Barclays pour tromperie présumée liée à des produits de couverture de taux d'intérêt appelés swaps, dont les taux étaient calculés à partir du Libor. /Photo prise le 30 août 2012/REUTERS/Olivia Harris

Ο CEO του τραπεζικού κολοσσού τόνισε ότι η καταναλωτική πίστωση αυξάνεται, δικαιολογώντας τις ανησυχίες του Μαρκ Κάρνεϊ για λιγότερο βιώσιμη ανάπτυξη στη Βρετανία.

Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε καλά επίπεδα παρά την αβεβαιότητα του Brexit, αλλά μια σειρά μετρήσεων έχει αρχίσει να ανησυχεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της Barclays, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη χώρα.

«Υπάρχει μια ένδειξη (…) κάπως ανησυχητική, που είναι ότι βλέπουμε την καταναλωτική πίστωση να αυξάνεται, την καταναλωτική δαπάνη να αυξάνεται, αλλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη αρχίζει να αποδυναμώνεται», δήλωσε ο Jes Staley στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Και αν αποδυναμώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη την ώρα που αυξάνονται η καταναλωτική πίστωση και δαπάνη, αυτό θα μπορούσε να προοιωνίζεται μια ανησυχία για την οποία πιστεύω ότι μιλά ο διοικητής (της Τράπεζας της Αγγλίας)», ανέφερε ο CEO.

Όπως υπενθυμίζει το CNBC, ο διοικητής της BoE, Μαρκ Κάρνεϊ υποστήριξε σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Βρετανία βασίζεται όλο περισσότερο στην καταναλωτική δαπάνη. Αυτό υπαινίσσεται λιγότερο βιώσιμη ανάπτυξη, σε αντίθεση με όταν υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις ή εξαγωγές, και ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι δεν προοιωνίζεται κάτι θετικό για το μέλλον.

Ο Staley πρόσθεσε ότι η καταναλωτική δαπάνη έχει διατηρηθεί πολύ ισχυρή μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, εξηγώντας ότι η χρήση της καταναλωτικής πίστωσης έχει αυξηθεί. Το στέλεχος προέβλεψε πως η χώρα θα μπορούσε να δει το βασικό της επιτόκιο να αυξάνεται κατά περίπου 200 μονάδες βάσης, κάτι ανήκουστο πριν από έναν χρόνο.

Σε ερώτηση σχετικά με το διακανονισμό της Barclays με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης για την παράτυπη πώληση ενυπόθηκων χρεογράφων, που εκκρεμεί, ο διευθύνων σύμβουλος απάντησε ότι «θα ασχοληθούμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης επάνω σε αυτό το θέμα με τον καιρό, και θα είμαστε μια χαρά».

Μέρες μετά τη συμφωνία της Deutsche Bank, ο Staley σχολίασε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξιλεωθούν για τα λάθη τους, αλλά πρόσθεσε πως τυχόν συμφωνία χρειάζεται να είναι δίκαιη.