Καμπανάκι για τη ρευστότητα από το Eurogroup

Καμπανάκι για τη ρευστότητα από το Eurogroup
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ EUROGROUP

Να κλείσει άμεσα η διαδικασία της αξιολόγησης για να μην εμφανιστούν ξανά τα προβλήματα του παρελθόντος ζητούν οι Ευρωπαίοι.

Την αίσθηση του επείγοντος επιχείρησαν να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, καλώντας την Ελλάδα να στείλει το συντομότερο δυνατόν τα απαραίτητα στοιχεία για το Ασφαλιστικό, ώστε να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωμηχανισμού Στήριξης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποθέματα ρευστότητας, καθώς όπως είπε, η χώρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 έχει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, οι υποχρεώσεις αυτές δημιουργούν ένα αίσθημα επείγοντος και καλό θα ήταν να “τρέξει” πιο γρήγορα η αξιολόγηση.

Η άλλη εναλλακτική είναι όπως είπε, να παγώσουν οι πληρωμές του Δημοσίου προς τρίτους, όμως αυτό θα ήταν πολύ κακό για την οικονομία. Ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε ότι το ποσό της δόσης μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και να είναι μεγαλύτερο από τα περίπου 5,5 δισ. ευρώ, που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

Οι επικεφαλής των θεσμών δεν έρχονται στην Αθήνα πριν λάβουν τα απαραίτητα νούμερα και στοιχεία για τους δημοσιονομικούς στόχους του Ασφαλιστικού, κατά συνέπεια, μόνο τεχνικά κλιμάκια αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τοποθετεί χρονικά την έναρξη της αξιολόγησης περί τα τέλη Ιανουαρίου ή ακόμη και τον επόμενο μήνα.

Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν ακόμη να αποσπάσουν τη ρητή δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, βάζοντας έτσι φρένο στα σενάρια για την αποχώρησή του, που διακινούνταν με ευθύνη ελληνικών κυβερνητικών πηγών.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται η προδημοσίευση από το υπουργείο Οικονομικών της συνέντευξης του κ. Τσακαλώτου στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με κύριο τίτλο ότι “η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα”.