“Καμπανάκι κινδύνου” από την ΕΕ: “Δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο σε παγκόσμια κλίμακα”

“Καμπανάκι κινδύνου” από την ΕΕ: “Δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο σε παγκόσμια κλίμακα”
07 January 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: View of pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 2 Baltic Sea pipeline. Originally, the pipeline for natural gas from Russia was to go into operation at the end of 2019. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον έκανε λόγο για την πλατφόρμα κοινής αγοράς φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για καλύτερες τιμές.

Η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχωρήσει στο μισό σε σύγκριση με πέρυσι και ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω, δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον.

Η κ. Σίμσον υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εξοικονόμηση, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αρκετό αέριο σε παγκόσμια κλίμακα. Επεσήμανε, δε, ότι σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα εξετάσουν επιλογές, για το πώς θα μπορούσαν από κοινού να περιορίσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο.

«Σκοπεύω να παρουσιάσω στους υπουργούς τα συγκεκριμένα βήματα που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε, τόσο από την πλευρά των κρατών μελών όσο και από την πλευρά της Επιτροπής, για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», δήλωσε η επίτροπος κατά την άφιξή της στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο.

Στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, εφόσον χρειαστεί να περιοριστεί η ζήτηση αερίου.

Η κ. Σίμσον ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμη προκειμένου να παρουσιαστεί η πρόταση της Κομισιόν, ενώ έκανε λόγο και για την πλατφόρμα κοινής αγοράς φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για καλύτερες τιμές.

Καταλόγισε, δε, στη Ρωσία πως έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο.

Για μόνιμη διακοπή των ροών από Ρωσία ανησυχεί η Γερμανία

Εντείνεται στο μεταξύ στη Γερμανία η ανησυχία για το ορατό πλέον ενδεχόμενο να μείνει η χώρα χωρίς φυσικό αέριο αν η Μόσχα διακόψει πλήρως την προσφορά του καυσίμου. Αφού την Πέμπτη κήρυξε το δεύτερο στάδιο συναγερμού του έκτακτου μηχανισμού για την ασφάλεια στην παροχή φυσικού αερίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε και πάλι την Παρασκευή ότι δεν είναι σίγουρο πως θα ξαναρχίσει η ροή του αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 όταν ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης που, προς το παρόν, επικαλείται η Μόσχα.

Η αβεβαιότητα για την παροχή του καυσίμου ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα εκτόξευση των τιμών και τελικά στην αναγκαστική επιβολή δελτίων διανομής του φυσικού αερίου. Σημειωτέον ότι την Πέμπτη ο κ. Χάμπεκ είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο γενικευμένης κατάρρευσης των αγορών ενέργειας εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των τιμών του αερίου που προκαλεί ζημίες στις εταιρείες του κλάδου. Είχε μάλιστα μιλήσει για τη «Lehman Brothers» της αγοράς ενέργειας.

Γαλλία: Έκκληση για άμεσο περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν «αμέσως» την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση, προειδοποίησαν οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών Engie, EDF και TotalEnergies μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche.

«Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να μειώσουμε την κατανάλωσή μας προκειμένου να ανακτήσουμε ένα περιθώριο ελιγμών», αναφέρουν οι γαλλικές εταιρείες σε ανοικτή επιστολή τους, επικαλούμενες την απότομη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης. «Η ανάληψη δράσης, από το καλοκαίρι ακόμα, θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στην αρχή του προσεχούς χειμώνα, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου», ανέφεραν.

ΕΕ: Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε κανονισμό για την αποθήκευση φυσικού αερίου

Το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε κανονισμό με στόχο να διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ πληρούνται πριν από τη χειμερινή περίοδο και μπορούν να μοιράζονται μεταξύ των κρατών μελών σε πνεύμα αλληλεγγύης, παρά τις διαταραχές στην αγορά φυσικού αερίου.

Ο κανονισμός προβλέπει ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν από τον χειμώνα του 2022-2023 και στο 90% πριν από τις επόμενες χειμερινές περιόδους. Συνολικά, η ΕΕ θα προσπαθήσει συλλογικά να καλύψει το 85% της συνολικής υπόγειας χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ το 2022.

Ορισμένα κράτη μέλη δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους και έτσι ο κανονισμός προβλέπει ότι θα πρέπει να αποθηκεύουν το 15% της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου σε αποθέματα που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη και έτσι να έχουν πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου που είναι αποθηκευμένα σε άλλα κράτη μέλη. Αυτός ο μηχανισμός θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού τους με φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα θα μοιραστεί το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η πλήρωση των αποθηκευτικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

Ο κανονισμός προβλέπει επίσης την υποχρεωτική πιστοποίηση όλων των φορέων εκμετάλλευσης του υπόγειου χώρου αποθήκευσης αερίου από τις αρχές των ενδιαφερόμενων κρατών μελών. Στόχος αυτής της πιστοποίησης είναι να αποφευχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι εξωτερικής επιρροής σε κρίσιμες υποδομές αποθήκευσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να διακυβεύσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και άλλα βασικά συμφέροντα ασφάλειας.

Οι υποχρεώσεις πλήρωσης της χωρητικότητας αποθήκευσης θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2025, αλλά οι υποχρεώσεις πιστοποίησης φορέα εκμετάλλευσης αποθεμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την ημερομηνία αυτή. Ο κανονισμός προβλέπει επίσης τη χορήγηση παρέκκλισης στην Κύπρο, τη Μάλτα και την Ιρλανδία, εφόσον δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το σύστημα φυσικού αερίου άλλων κρατών μελών.