«Καμπανάκι» των διεθνών οίκων για τη βόμβα του εταιρικού χρέους της Κίνας

«Καμπανάκι» των διεθνών οίκων για τη βόμβα του εταιρικού χρέους της Κίνας
epa07819016 A man walks past an electronic display showing the Hang Seng Index closing figure in Central district, Hong Kong, China, 05 September 2019. The Hang Seng Index closed down seven points, at 26,515, a day after a near-four percent surge. EPA/JEROME FAVRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε «ωρολογιακή βόμβα» που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται το εταιρικό χρέος της Κίνας. Οικονομολόγοι της Moody's Analytics προειδοποιούν ότι το χρέος των επιχειρήσεων της Κίνας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το εταιρικό χρέος της Κίνας είχε κρούσει την προηγούμενη εβδομάδα και η Fitch Ratings, παρατηρώντας ρεκόρ περιπτώσεων στις στάσεις πληρωμών από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Κίνας στη διάρκεια του 2019.

Το εταιρικό χρέος αποτελεί «ένα ρήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία», επισημαίνει ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s, προσθέτοντας ότι οι υπερχρεωμένες κινεζικές επιχειρήσεις αποτελούν το μεγαλύτερο ρίσκο.

«Θα έλεγα ότι το εταιρικό χρέος της Κίνας συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή», δήλωσε ο κ. Ζάντι στο CNBC, προσθέτοντας ότι αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Όπως εξηγεί, πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου και άλλων παραγόντων.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις ΗΠΑ -όχι όμως στον ίδιο βαθμό- αν και διαπιστώνουμε σημαντική αύξηση του δανεισμού μέσω μόχλευσης όπως και στον δανεισμό σε επιχειρήσεις με υψηλά χρέη, γεγονός που τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες σε ένα σενάριο οικονομικής επιβράδυνσης, σημειώνει ο κ. Ζάντι.

Παρά τις προσπάθειες, οι αρχές της Κίνας δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια λύση στο πρόβλημα του χρέους και ο εμπορικός πόλεμος υπονομεύει αυτές τις προσπάθειες, εν μέσω συνθηκών οικονομικής επιβράδυνσης.

Η Fitch Ratings την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις που κήρυξαν στάση πληρωμών σε onshore ομολογιακές πληρωμές -ομόλογα σε γιουάν- ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ κατά τους 11 πρώτους μήνες του 2019(στο 4,9%) από μόλις 0,6% το 2014.