«Καμπανάκι» των επενδυτών για τον κίνδυνο κλιματικής αλλαγής

«Καμπανάκι» των επενδυτών για τον κίνδυνο κλιματικής αλλαγής

Έκκληση στις εταιρείες εξόρυξης για επανεξέταση των κινδύνων υπερθέρμανσης του πλανήτη.

του Ράιαν Μπράντλεϊ

Ένας οικονομικός συνασπισμός με συνολικά κεφάλαια ύψους τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων απευθύνει έκκληση στις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και παραγωγής ενέργειας να επανεξετάσουν τους κινδύνους από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αν θεωρήσουμε την κλιματική αλλαγή εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας σαν βεβαιότητα, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της στην οικονομία; Η βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα, για παράδειγμα, θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

Το δυνητικό πρόβλημα για τις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και παραγωγής ενέργειας βασίζεται στην παραδοχή του «άκαυστου άνθρακα», μιας θεωρίας που αναπτύχθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Carbon Tracker, που περιγράφει την κατάσταση στην οποία οδεύει ο κλάδος.

Διαβάστε ακόμη: ΟΗΕ: Αυξάνονται οι πιθανότητες υπερθέρμανσης του πλανήτη

Αυτή η θεωρία περιγράφει πως οι ποσότητες άνθρακα που βρίσκονται στα αποθέματα των βιομηχανιών εξόρυξης πετρελαίου και άνθρακα είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να ελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα με ασφάλεια ώστε να αποφύγουμε επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές (μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου). Καθώς οι κυβερνήσεις αρχίζουν να θεσπίζουν κανόνες για να αποφύγουν την αύξηση της θερμοκρασίας πολλά από αυτά τα αποθέματα θα καταστούν μη αξιοποιήσιμα.

Αυτό δεν θα αποτελούσε πρόβλημα αν δεν υπήρχαν 70 επενδυτές που εκπροσωπούν τα συμφέροντα εκατομμυρίων πελατών -μεταξύ τους οι CALPERS, Rockfeller & Co, Scottish Widows Investment Partnership- με συνολικά κεφάλαια ύψους τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που πιστεύουν στη θεωρία του άκαυστου άνθρακα και τον περασμένο μήνα έστειλαν μια επιστολή στις 45 μεγαλύτερες εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και παραγωγής ενέργειας ζητώντας τους να «προστατευθούν από την έκθεση στους κινδύνους που σχετίζονται με τις τρέχουσες και πιθανές μελλοντικές νομοθεσίες για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Διαβάστε ακόμη: Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 50% ως το 2030

«Επικρατεί μια ευρεία πλέον άποψη ότι δεν είναι προς το συμφέρον των επενδυτών η διοχέτευση κεφαλαίων σε επενδύσεις μικρής απόδοσης», έλεγε η επιστολή, και συνέχιζε: «Οι κυβερνητικές πολιτικές για μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι πιθανό να μειώσουν τις αποδόσεις αυτών των επενδύσεων.»

Το πετρέλαιο και ο άνθρακας αποτελούν ακόμα πολύ αποδοτικές μορφές ενέργειας αλλά το κόστος για την εξόρυξη τους από το υπέδαφος και την καύση τους είναι πολύ υψηλό. Σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης παγκοσμίως υπάρχει δυνητικά ο κίνδυνος μιας οικονομικής καταστροφής αν οι εταιρείες αυτές συνεχίσουν να αγνοούν τις επιπτώσεις μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης αγοράς. Ακόμα και σήμερα οι τιμές στην αμερικανική αγορά είναι μειωμένες εξαιτίας των μεγάλων αποθεμάτων.

Κανένας από τους επενδυτές δεν έχει απειλήσει να αποσύρει τα κεφάλαιά του· αυτό δεν ήταν ο σκοπός τους. Δεν είναι ακτιβιστές αλλά ρεαλιστές. Και το ίδιο επιθυμούν και για τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας.