Καμπίνες παρακολουθούν τη διάθεση των εργαζομένων – «Τόσο λάθος δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις»

Καμπίνες παρακολουθούν τη διάθεση των εργαζομένων – «Τόσο λάθος δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις»
Stressed woman working from home at laptop in kitchen. (Photo by Paul Bradbury/CAIA IMAGE/SCIENCE / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Μπορεί να παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή των εργαζομένων.

Της Chloe Berger

Προσοχή, οι θάλαμοι έχουν μάτια. Ή αυτιά, όπως αποδεικνύεται. Και είναι συνδεδεμένοι με έναν αλγόριθμο.

Στους χώρους γραφείων, ένας νέος τύπος καμπίνας άρχισε να εμφανίζεται την τελευταία δεκαετία – θάλαμοι που παρέχουν απομόνωση για τους υπαλλήλους που θέλουν να ξεφύγουν από το open-floor plan. Οι συνιδρυτές της εταιρείας κατασκευής τηλεφωνικών θαλάμων Framery λανσάρισαν αυτήν την ιδέα το 2010, ώστε να μπορούν να συγκεντρώνονται χωρίς να χρειάζεται να ακούν πάντα το αφεντικό τους στις κλήσεις. Από τότε, η Framery έχει επεκταθεί σε όλο τον εταιρικό κόσμο με πελάτες όπως η NVIDIA, η Microsoft και η Postmates.

Τώρα, μια νέα έκδοση των θαλάμων φαίνεται ότι είναι έτοιμη να εξαλείψει αυτό ακριβώς το στοιχείο που υποτίθεται ότι θα διατηρούσαν: την ιδιωτικότητα.

Οι μηχανικοί στην Framery πειραματίζονται με μια νέα έκδοση των θαλάμων τους που μπορεί να παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή των εργαζομένων, αναφέρει ο Matthew Boyle του Bloomberg’s Work Shift. Αλλά όλο αυτό που όπως υποστηρίζει η Framery έχει σκοπό να καταπνίξει την εξουθένωση, εγείρει αναπόφευκτες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του για άλλους σκοπούς.

«Η ιδέα να έχουμε ένα σήμα έγκαιρης προειδοποίησης για το συναίσθημα ενός οργανισμού είναι αρκετά ενδιαφέρουσα», είπε ο Samu Hällfors, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Framery, στον Boyle. Αλλά ενώ μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον προϊόν, θα μπορούσε επίσης να είναι παράνομο. Αν και η Framery λέει ότι δοκίμασε το προϊόν της στους δικούς της υπαλλήλους τον περασμένο χρόνο, η εταιρεία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει το νέο pod απομόνωσης στο κοινό. Οι ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο της υγείας των εργαζομένων σημαίνουν ότι η εταιρεία μπορεί να μην κυκλοφορήσει καν το προϊόν, είπε ο CEO.

«Το αν θα το προσφέρουμε ή όχι στους πελάτες μας δεν έχει αποφασισθεί ακόμη», είπε ο Hällfors για το νέο του προϊόν. Όσον αφορά τα ζητήματα ιδιωτικότητας, «υπάρχουν τόσα πολλά που δεν έχουμε καταλάβει», δήλωσε στο Bloomberg.

«Είναι όλα τόσο λάθος με αυτό που δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις», λέει στο Fortune η Donna M. Ballman, δικηγόρος με ειδίκευση στην απασχόληση και συγγραφέας του Stand Up For Yourself Without Getting Fired.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Framery ισχυρίζεται ότι επικεντρώνεται στην πρόληψη της εξουθένωσης. Είναι ένα όλο και πιο δημοφιλές θέμα από τότε που υποχώρησε η πανδημία, καθώς η ικανοποίηση από την εργασία παραμένει χαμηλή και το εργατικό δυναμικό είναι σε οριακό σημείο: η έκθεση Global Talent Trends της Mercer για το 2024 προβλέπει ότι σχεδόν το 82% των εργαζομένων κινδυνεύουν να εξουθενωθούν φέτος.

Και υπάρχει μια άλλη τάση στην οποία εντάσσεται ο προτεινόμενος θάλαμος: η παρακολούθηση των εργαζομένων. Καθώς οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν, τα στελέχη βρήκαν νέους και δημιουργικούς τρόπους για να παρακολουθούν το προσωπικό τους. Ορισμένα παρανοϊκά αφεντικά έχουν στραφεί σε συσκευές παρακολούθησης πληκτρολογίου για να μετρούν την παραγωγικότητα – οι New York Times ανέφεραν ότι οι J.P. Morgan, Barclays και UnitedHealth Group χρησιμοποιούν το εν λόγω λογισμικό.

Αυτός ο τύπος προσέγγισης τείνει να αποτύχει, καθώς το 41% των εργαζομένων αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί όταν παρακολουθούνται, σύμφωνα με μια έρευνα της Glassdoor το 2023. Οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν πολύ ευγενικά την καταδίωξη – μπορεί να τους οδηγήσει να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, να αισθάνονται εκνευρισμένοι ή με περισσότερο άγχος, ή ακόμα και να κλέψουν εξοπλισμό γραφείου. Οι εργαζόμενοι έχουν γίνει πιο κουρασμένοι, καθώς χάνουν την πίστη τους σε σχεδόν κάθε επάγγελμα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Gallup.

«Οι εργοδότες …χώνουν ολοένα και περισσότερο τη μύτη τους σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργαζομένων», δηλώνει η Ballman, προσθέτοντας ότι τα αφεντικά παρακολουθούν ακόμη και τους εργαζομένους σε εταιρικά αυτοκίνητα. «Είναι τρομερό για το ηθικό και σίγουρα δημιουργεί μια νοοτροπία αντιπαράθεσης στον χώρο εργασίας. Και μετά οι εργοδότες αναρωτιούνται γιατί οι εργαζόμενοι είναι ολοένα και πιο απρόθυμοι να κάνουν επιπλέον δουλειά, να ειδοποιούν όταν παραιτούνται και να έχουν οποιοδήποτε αίσθημα πίστης προς τους εργοδότες τους».

Ένα προϊόν σαν κι αυτό και η ευρύτερη τάση για την παρακολούθηση των εργαζομένων «θα ωθήσει σίγουρα στην ίδρυση περισσότερων εργατικών συνδικάτων καθώς οι εργαζόμενοι απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο από τις ανοησίες των εργοδοτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com