Κάμψη στην ελληνική μεταποίηση, αλλά στην κορυφή της Ευρωζώνης – Υποχωρούν οι πιέσεις του πληθωρισμού

Κάμψη στην ελληνική μεταποίηση, αλλά στην κορυφή της Ευρωζώνης – Υποχωρούν οι πιέσεις του πληθωρισμού
(Ξένη Δημοσίευση) Εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island - Progress Report, from vision to action», στην Αστυπάλαια, την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβησαν στην Αστυπάλαια για την εκκίνηση του προγράμματος “Astypalaia 4.0” μια μεγάλη πράσινη επένδυση που πραγματοποιεί η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen (VW) , αναπτύσσοντας την ηλεκτροκίνηση στο νησί. Πρόκειται για την κατασκευή της υβριδικής μονάδας, που θα συνδυάζει σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με μπαταρία αποθήκευσης, και το πρόγραμμα που θα επιδοτεί τα ηλεκτρικά ΙΧ, τα οποία θα τροφοδοτούνται από την «πράσινη» ενέργεια που θα παράγει το νησί. Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%, αποσκοπεί το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης. Παράλληλα θα λειτουργήσει πιλοτικά για την αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα συσσώρευση αδιεκπεραίωτων εργασιών λόγω περαιτέρω καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού

Κάμψη εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της ελληνικής μεταποίησης για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Ωστόσο, η έρευνα καταγράφει σημαντική εξασθένηση στις πληθωριστικές πιέσεις.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφαία θέση του κλάδου μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο, παρά την κάμψη σε μηνιαίο επίπεδο. Στην Ευρωζώνη ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 49 μονάδες έναντι 48,7 μονάδες στην προκαταρκτική μέτρηση της S&P, φτάνοντας σε υψηλό 32 μηνών.

Αναλυτικά, ο PMI μεταποίησης για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 53,2 μονάδες έναντι 55 μονάδων, μένοντας ωστόσο σημαντικά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων.

Παρότι η τιμή του κύριου δείκτη υποχώρησε σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο της έρευνας, υπέδειξε μία από τις ισχυρότερες αυξήσεις του τομέα που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους δέκα μήνες και ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της έρευνας.

Στη συνολική ανάπτυξη συνέβαλε η περαιτέρω αύξηση της εισροής νέων παραγγελιών στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου. Οι νέες πωλήσεις αυξήθηκαν για έκτο συνεχή μήνα, λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης από την πλευρά των πελατών και των αναφορών ότι όλο και περισσότεροι πελάτες επιλέγουν αγαθά εγχώριας παραγωγής. Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε από το υψηλό δέκα μηνών που καταγράφηκε τον Μάρτιο, αλλά ήταν, ωστόσο, σταθερός.

Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών εξασθένησε επίσης και ήταν σε γενικές γραμμές οριακός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως εκ τούτου, οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να καταγράφουν υψηλότερα επίπεδα παραγωγής, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό τον Απρίλιο. Παρά την επιβράδυνση στον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών, ο ρυθμός αύξησης ήταν υψηλότερος από τον μέσο όρο της έρευνας.

Εν τω μεταξύ, η διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολούθησε να προκαλεί δυσκολίες στους κατασκευαστές, καθώς τον Απρίλιο καταγράφηκαν περαιτέρω καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης εισροών. Μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι οι ελλείψεις υλικών και η μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών οδήγησαν σε νέα αύξηση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών, μολονότι οριακή.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Σιάν Τζόουνς, οΟικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, ανέφερε:

«Οι εταιρείες του ελληνικού τομέα μεταποίησης εξακολούθησαν να υποδεικνύουν σταθερή ανάκαμψη της υγείας του τομέα στο ξεκίνημα
του δεύτερου τριμήνου. Ωστόσο, οι αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκαν, καθώς οι συνθήκες ζήτησης από το εξωτερικό εξασθένησαν, παρ’ όλα αυτά παρέμειναν σταθερές και ιστορικά υψηλές.

Παρότι η διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού συνεχίστηκε – καθώς οι καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης εισροών ήταν σε γενικές γραμμές αυξημένες και εν μέρει οδήγησαν σε νέα συσσώρευση των ανεκτέλεστων εργασιών– οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του μήνα. Η συνεχιζόμενη βελτίωση των συνολικών συνθηκών ζήτησης έδωσε στις εταιρείες τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι κατασκευαστές παραμένουν ιστορικά αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές ως προς την παραγωγή, καθώς οι εταιρείες υπέδειξαν έναν ακόμη σταθερό γύρο δημιουργίας θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις μας, αναμένεται ότι η βιομηχανική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 3.2% σε ετήσια βάση το 2025.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: