«Κανείς δεν έχει δουλέψει όσο ο Βαρουφάκης»

«Κανείς δεν έχει δουλέψει όσο ο Βαρουφάκης»

Υπεραμύνεται των επιλογών του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» παραχώρησε ο διακεκριμένος οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Στο πλαίσιο αυτής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της, αλλά και στο ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο συνάδελφός του στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Κανείς δεν έχει δουλέψει τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης σε αυτή την κρίση. Όταν εργαζόμαστε μαζί σε Βρυξέλλες και Αθήνα τρώγαμε πολλές φορές το πρώτο μας γεύμα στις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Και μετά συνεχίζαμε μέχρι τις 5 το πρωί να δουλεύουμε πάνω στα κείμενα. Οι φήμες ότι δεν δουλεύει αρκετά είναι μέρος της …δημόσιας εξολόθρευσης του χαρακτήρα του», σημείωσε ο Γκάλμπρεϊθ και προσέθεσε:

«Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις δεν οφείλονται στον κύριο Βαρουφάκη, αλλά στο ότι οι δανειστές δεν είναι καθόλου σαφείς στο τι θέλουν. Σε κάθε πρόταση για μεταρρυθμίσεις λένε ότι δεν τους αρέσει το ένα ή το άλλο. Στην Ελλάδα, υπάρχουν δέκα άνθρωποι και δουλεύουν πάνω σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Θα είχαμε πολύ πιο γρήγορη εξέλιξη, αν αυτοί ήξεραν τι θέλουν οι θεσμοί για να το ελέγχουν σημείο προς σημείο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ υπογράμμισε: «η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο για να χαράξει υψηλή στρατηγική. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα που ανακύπτουν κάθε φορά. Αν έχετε κάποια καλύτερη στρατηγική, πολύ θα ήθελα να την ακούσω».