«Κανείς δεν θέλει να εξεταστεί»: Το κοινωνικό στίγμα εμποδίζει τον περιορισμό του κορωνοϊού

«Κανείς δεν θέλει να εξεταστεί»: Το κοινωνικό στίγμα εμποδίζει τον περιορισμό του κορωνοϊού
epa08384616 People wearing masks walk along the Alphabet City neighborhood of New York, New York, USA, 25 April 2020. Restrictions requiring the shut down of all non-essential businesses are currently in place around the United States to stop the spread of the highly-contagious coronavirus. These restrictions are having massive economic implications and some local and federal politicians are beginning to suggest plans for lifting some rules in an effort to get parts of the economy going again; many health officials are worried this will lead to another spike in COVID-19 cases. EPA/JASON SZENES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δημοσιεύσει άνευ προηγουμένου πληροφορίες σχετικά με πραγματικές και πιθανές περιπτώσεις Covid-19 - ηλικίες, γειτονιές, ταξίδια - όλα στο όνομα της δημόσιας υγείας.

των Jihye Lee & Saritha Rai, Bloomberg

Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι οι εξετάσεις και η ανίχνευση επαφών είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά για πολλούς ανθρώπους η εξέταση – πόσο μάλλον η αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων φίλων, οικογένειας και στενών συνεργατών – είναι πιο τρομακτική από τον Covid-19.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δημοσιεύσει άνευ προηγουμένου πληροφορίες σχετικά με πραγματικές και πιθανές περιπτώσεις Covid-19 – ηλικίες, γειτονιές, ταξίδια – όλα στο όνομα της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, αυτό έχει επίσης ενθαρρύνει ένα νέο είδος καχυποψίας και απειλεί την ιδιωτικότητα, και οι ειδικοί ανησυχούν ότι η παρενόχληση και η προκατάληψη θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους στόχους όλης αυτής της δημοσίευσης πληροφοριών: τον περιορισμό της εξάπλωσης στην κοινότητα.

Στη Νότια Κορέα, όπου ο γάμος των ομοφυλοφίλων είναι παράνομος και η ομοφοβία διαδεδομένη, οι αξιωματούχοι παλεύουν να προσεγγίσουν χιλιάδες άτομα που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό σε γκέι νυχτερινά κέντρα της Σεούλ. Στη Μαλαισία, μετανάστες χωρίς έγγραφα και ξένοι εργαζόμενοι λένε ότι φοβούνται την κράτηση ή την απέλαση. Στην Ινδία, πραγματικοί και πιθανολογούμενοι ασθενείς λένε ότι έχουν γίνει στόχος παρενόχλησης εντός και εκτός διαδικτύου. Οι υγειονομικές αρχές σε ολόκληρη την Ινδία λένε ότι οι ασθενείς εγκατέλειψαν τα νοσοκομεία πριν από τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους, φοβούμενοι τη σωματική κακοποίηση και τον κοινωνικό εξοστρακισμό που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν ένα θετικό αποτέλεσμα στο τεστ.

Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, που συνδέεται με τη νυχτερινή ζωή της Σεούλ, μια θετική διάγνωση κορωνοϊού έφερε βαθύ στίγμα στη Νότια Κορέα. Σε μια έρευνα που διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, το 62% των ανθρώπων ανέφεραν ότι φοβούνται περισσότερο τις κοινωνικές συνέπειες από τη μόλυνση του ιού απ’ ό,τι τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

«Το ξέσπασμα της πανδημίας δημιουργεί πολλά κοινωνικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα στη Νότια Κορέα για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ki Moran, επιδημιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου. «Η ομοφυλοφιλία είναι ένα από αυτά και η δημόσια αποδοκιμασία δυσκολεύει τώρα την ικανότητα της κυβέρνησης να εξετάσει εκείνους που φοβούνται αυτό το στίγμα».

Οι άνθρωποι έχουν πολλούς λόγους να θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας έχει κρατήσει εκατοντάδες μετανάστες χωρίς έγγραφα και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς σε περιοχές που φιλοξενούν κυρίως αλλοδαπούς. Η καταστολή επηρέασε επίσης τους 180.000 ανθρώπους που αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες από τα Ηνωμένα Έθνη, αν και όχι από τη Μαλαισία, η οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε διεθνείς προσφυγικές συμφωνίες.

Άλλοι φοβούνται βίαιες προσωπικές επιθέσεις. Ο Varun Vig έγινε στόχος μέσα σε λίγες ώρες από την προσγείωσή του στο Νέο Δελχί στις 22 Μαρτίου. Αφού ο γραφίστας από τη Νέα Υόρκη έφτασε στο προαστιακό διαμέρισμα που είχε επιλέξει για την υποχρεωτική καραντίνα στο σπίτι του, τα κουτσομπολιά της γειτονιάς άρχισαν να αναφέρουν για τη μυστική άφιξη ενός «ασθενούς» θετικού στον κορωνοϊό.

«Σε όλο τον κόσμο, μια ατυχής συνέπεια ενός γεγονότος αυτού του μεγέθους είναι ότι η ιδιωτική ζωή θυσιάζεται στο όνομα της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Nikhil Narendran, συνεργάτης στο τμήμα τηλεπικοινωνιών, μέσων και τεχνολογίας στην ινδική εταιρεία Trilegal. «Θα είναι πολύ δύσκολο να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος».