«Κανόνι» από θυγατρική παγκόσμιου κολοσσού εμπορευμάτων

«Κανόνι» από θυγατρική παγκόσμιου κολοσσού εμπορευμάτων
Photo:

Αίτηση για πτώχευση από την Sherwin Alumina, μονάδα της εταιρείας εμπορευμάτων Glencore.

H μονάδα της εταιρείας εμπορευμάτων Glencore, η Sherwin Alumina, έκανε αίτηση για πτώχευση, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.  Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ βρίσκεται σε πτώχευση και ότι η Corpus Christi Alumina, μια άλλη μονάδα της Glencore, έχει προσφερθεί να αγοράσει το σύνολο σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων της Sherwin για ένα αξιοσέβαστο ποσό.

Εκπρόσωπος της Glencore, η οποία κατέχει το σύνολο της επιχείρησης τόνισε ότι η εταιρεία ελπίζει να επανέλθει η δραστηριότητα στη Sherwin.
Aπό την πλευρά της η Sherwin Η Sherwin είπε ότι θα ξεκινήσει αμέσως μια ανταγωνιστική διαδικασία πώλησης για να διασφαλιστεί ότι η προσφορά της Corpus Christi είναι η υψηλότερη δυνατή.

Η μεγάλη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων προκαλεί κλυδωνισμούς στον κολοσσό μετάλλων, ορυκτών, ενέργειας και αγροτικών προϊόντων.
Tα χρέη του κολοσσού κυμαίνονται στα 30 δισ. δολάρια. Εξετάζει την πώληση μονάδων στα αγροτικά εμπορεύματα για να αποπληρώσει τα 10 δισ. και να μειώσει τις υποχρεώσεις της στα 20 δισ.

Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει δραματικά λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, η οποία απορροφά μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής στις πρώτες ύλες.

Η Glencore είναι σαν τη Lehman Brothers. Διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα διαπραγμάτευσης όταν πρόκειται για μέταλλα, χάλυβα, χαλκό και σιδηρομεταλλεύματα. Δεν είναι μόνον μια απλή εταιρεία εξόρυξης. Εάν εξελιχθεί δυσμενώς η κατάστασή της, οι επιπτώσεις μπορεί να λάβουν παγκόσμιες διαστάσεις», δηλώνει ο Φρανκ Χολμς, διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της U.S Global Investors στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Aν και οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως ελλοχεύουν κίνδυνοι για την Glencore, η Citigroup δεν θεωρεί πως θα υπάρξει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της.